landbruk

Norsk gjødsel-rakett henter 104 millioner: «Overtegnet»

En kjempeavtale med en storkunde gjorde caset «uimotståelig» for investorene. Nå sikter N2 Applied på milliardomsetning.

Trond Lund, Carl Hansson og Torbjørn Blom Hagen i N2 Applied.
Publisert Sist oppdatert

Selskapet ble gründet av Grete Sønsteby og mannen Rune Ingels for tolv år siden, og har lenge vært en av de lysende stjernene på den norske agriteknologiske himmelen. I dag slapp N2 Applied nyheten om at de har hentet det som er å anse som en storrunde i et magert kapitalmarked.

Selskapet gjør det mulig for bønder å være selvforsynte med gjødsel produsert lokalt på gården uten utslipp. Teknologien henter nitrogen fra luft og binder den til innsatsvarer som husdyrmøkk, vann eller annet materiale ved hjelp av elektrisitet, og erstatter slik tradisjonell kjemisk gjødsel basert på fossile brensler.

I høst ble det kjent at det tyske gigantkonsernet GEA, en global leverandør av utstyr til kjøtt- og meieribransjen, hadde falt for det norske selskapet.

– Dette er det største vi har fått til noensinne, og gjør at vi kan skalere i tusentalls. De har forhandlere over hele verden og er neststørst i markedet vårt. Samtidig er de den aktøren som er mest strategisk opptatt av bærekraft. Det gjorde oss uimotståelig, og ga grunnlaget for at investorene nå har kastet seg på, forteller Trond Lund, leder for forretningsutvikling i N2 Applied.

Overtegnet

N2 Applied ble i fjor plukket ut som et av selskapene som kvalifiserte til en investering fra det nye fondet til EUs innovasjonsråd. EU lovet å investere opptil 15 millioner euro, gitt at selskapet klarte å matche 50 prosent av beløpet med kapital fra andre investorer.

Nå er det altså klart at N2 Applied har landet sin første omgang fra fondet, med matching fra Blue River Invest, Holta Invest, Norgesgruppen og Rasmussengruppen. Et totalbeløp som utgjør 10 millioner euro.

I utgangspunktet hadde N2 tenkt til å nøye seg med fem millioner euro fra EU og 2,5 millioner euro fra andre investorer i denne omgang, men interessen var såpass stor at de lot de andre investorene øke innsatsen til 5 millioner euro.

Gründerne Grete Sønsteby og Rune Ingels foran en av de første prototypene av N2 Applieds plasmareaktor. Til vesntre Ferdinand Stempfer fra SBI GmbH,

– Det hadde dere kanskje ikke forventet i dette kapitalmarkedet?

– VI har jo vært klar over at markedet har vært utfordrende spesielt for vekstcase, men GEA-dealen gjorde caset mye mer attraktivt, sier finansdirektør Torbjørn Blom Hagen.

– Hvis interessen var så stor, hvorfor hentet dere ikke alt fra EU og matchingen i samme slengen?

– Vi valgte i denne runden å ikke gå ut eksternt, blant annet på grunn av tidsperspektivet. Vi trengte kapital nå, men ønsket å gå grundigere til verks overfor eksterne investorer senere i år. Målet er å få inn en større internasjonal investor.

Blom Hagen ønsker ikke å gå inn på verdivurderingen i denne omgang, men forventer at verdien til selskapet vil øke ytterligere som følge av inntektene som vil følge av avtalen med GEA. Målet er 10.000 enheter i markedet innen 2030.

– Det betyr en milliardomsetning, fastslår Blom Hagen.

Nye markeder

Kapitalen skal gå til å utvikle teknologien videre, men ikke minst ekspandere inn i nye markeder.

– Det å gjøre bønder mer selvforsynte er avgjørende for matsikkerheten. N2 vil øke tempoet i utrullingen av gjødselsteknologien vår til nye områder, for å bidra til mer bærekraftig matproduksjon i verden. Kapitalen vi nå får er en stor tillitserklæring fra investorene våre i dette arbeidet, sier administrerende direktør Carl Hansson i N2 Applied.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!