edtech

Norsk edtech-scaleup landet milliardkontrakt

Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse har valgt tre leverandører til å bistå norske kommuner med digital norskopplæring.

Lingu-gründer Odd Bjerga demonstrerer selskapets digitale språkopplæring.
Publisert

SaaS-selskapet Lingu har hatt en lav medieprofil til nå, men er nylig valgt som nummer én og prioritert leverandør for alle norske kommuner. Det betyr at kommunene plikter å kontakte Lingu først når de skal kjøpe inn digital språkopplæring til flyktninger og andre. 

– Vi skal hjelpe kommunene med å lykkes med samfunnsoppdraget og digital språkopplæring, sier gründer Odd Bjerga

– Opplæringen på dette nasjonale tilbudet skal være et fleksibelt og arbeidsrettet supplement til kommunens eget tilbud for voksne flyktninger. Samarbeidet vil avlaste kommuner med sprengt kapasitet, og redusere ventetiden for både ukrainere og andre flyktninger som kommer til landet.

Og det er ikke lite kommunene kommer til å handle for de neste fire årene. Kontrakten har et tak på fire milliarder og en estimert verdi på 1,75 milliarder kroner. 

I 2022 omsatte Lingu for 53,5 millioner kroner og fikk et overskudd før skatt på 1,8 millioner kroner. I fjor landet omsetningen på 63 millioner kroner med rundt to millioner i pluss. 

Dersom Lingu lykkes med å realisere markedspotensialet som kontrakten nå åpner for,  kan det bety en femdobling av den årlige omsetningen i årene framover. 

For myndighetene har det vært viktig å velge en leverandør som kan bidra til at flere innvandrere kommer inn i arbeidslivet. Lingus løsning består av arbeidsrettet og fleksibel norskopplæring som et supplement til det kommunale tilbudet. Leveransen består av ulike tjenester, en del er heldigital og skalerbar og en del basert på lærertimer. Opplæringen gjennomføres i regi av kommunen. 

Startet under finanskrisen

Selskapet ble opprinnelig startet opp av Bjerga under finanskrisen i 2008 mens han var språkstudent på Blindern. I 2013 flyttet han hjem til Stavanger hvor selskapet har hovedkontor i dag. 

Så langt har 52000 personer vært gjennom systemene til Lingu som ble vurdert til å være best på kvalitet og pris i anbudsrunden.

Bjerga forteller at de akkurat for tiden er i ferd med å fase inn løsninger basert på kunstig intelligens. 

– Vi snudde oss rundt og etablerte et pilotprosjekt på dette i fjor, med offentlig støtte. Nå rulles det ut til alle brukere, sier han.

Det betyr at brukerne vil kunne kommunisere med digitale, AI-baserte veiledere, både skriftlig og muntlig. Bjerga forteller at kunstig intelligens skal imøtekomme behovet for mengdetrening i kommunikative ferdigheter, noe som er mangelvare i språkopplæringen. Å lære et språk godt krever trening, mye trening.

Vil på oppkjøpsraid i utlandet

– Dere får nå en stor offentlig kontrakt i Norge. Betyr det at dere blir i Norge fremover? 

– Nei, vi har store ambisjoner internasjonalt. I fjor startet vi arbeidet med en emisjon som vi la til side midlertidig for å fokusere på anbudskonkurransen som kom ut i desember. Nå som den er i havn, tar vi frem igjen dette arbeidet. Formålet med emisjonen rettes nå mot å skalere opp markedsteamet i Norge, før vi fortsetter med den internasjonale planen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Kapitalrunden, som vil rettes mot større PE-fond, skal etter planen rulles ut i mai-juni og kan bli på mellom 50 og 100 millioner kroner.

Ifølge Bjerga, ser selskapet etter en investor som på sikt også kan finansiere oppkjøp internasjonalt. Kapitalen skal brukes til å kjøpe opp selskaper for å få innpass i nye markeder, blant annet opplæring i svensk og engelsk. 

– Sverige ligner mye på Norge når det kommer til integreringspolitikk, så der kan vi trolig kjøre samme strategi. I engelskopplæring er det mye som gjennomføres i privat sektor, så det krever en litt annen fremgangsmåte. 

– Hva med Tyskland? Få har tatt imot flere flyktninger de siste tiårene? 

– Vi har vurdert landet som en god kandidat, men vi har ikke brukt så veldig mye tid på undersøkelser der.