bærekraft

Norselab klinker til med dobbel bærekrafts-investering 

Investeringsselskapet fortsetter med klima og bærekraft som målskive gjennom to nye investeringer – 45 millioner i Rift Labs og 26 millioner i Looping.

Investeringssjef: Yngve Tvedt i Norselab understreker at miljøkrisen ikke tar pause.
Publisert Sist oppdatert

Shifter har flere ganger skrevet om Norselabs investeringsprofil i «impact» og bærekraft. 

Nå har forvaltningshuset, som ble startet av den kjente alpinisten Aksel Lund Svindal og Yngve Tvedt i 2015, nylig gjennomført to nye millioninvesteringer – totalt 26 millioner i Looping og 45 millioner i Rift Labs, inkludert «secondaries». 

Begge oppstartene kan sies å ha klare bærekrafts-profiler, ettersom Looping produserer sirkulær emballasje og Rift Labs utvikler vekstoptimalisering for innendørs landbruk.

– Vi kan ikke stå stille på investeringsfronten om vi skal få til endringene verden sårt trenger. Klima- og miljøkrisen tar ikke pause selv om det er urolige tider, understreker Tvedt, som er investeringssjef i Norselab.

Investeringene blir gjort gjennom vekstfondet Meaningful Equity II.

Sikter mot resten av Europa

Looping produserer gjenbruksplast til transportemballasje, og har sikret seg kunder som Ramirent, UCA, Cramo Group, AF Gruppen og Adapteo siden oppstarten i 2017. 

Ifølge en pressemelding har selskapet til nå bidratt til å eliminere 100 tonn engangsplast fra byggebransjen.

Jens Brustad, daglig leder og gründer av Looping, uttaler at Norselabs investering er til stor nytte når de planlegger å utvide til markeder lenger sør i Europa. 

– Nå leverer vi til de fleste store aktørene i Norden og har tatt det norske markedet. Vi har også begynt å bevege oss ned mot Baltikum og Tyskland.

Siden sommeren 2023 har oppstarten gjennomført en emisjonsrunde, avsluttet med Norselabs investering. 

Totalt har selskapet hentet inn 23 millioner kroner, hvorav åtte millioner er en kommer  fra Norselab. Resten av kapitalen ble tilført av MP pensjon og Marius Maske AS, nye investorer, samt deltakelse fra eksisterende aksjonærer.

Brustad ønsker ikke å kommentere verdsettelsen, men kan fortelle at de er fornøyde. 

Det har gått en stund siden Shifter sist omtalte selskapet. Sist gang Looping gjennomførte en pengeinnhenting var i 2021, da de sikret elleve millioner kroner.

Brustad forteller at oppstarten hadde et godt år i fjor:

– Vi har fått flere nye kunder siden sist  – både i Norge og Skandinavia – blant annet Algeco som er Europas største på modul-utleie. De vil være en viktig partner i vår satsning i Europa. 

Ifølge han hadde de en solid underliggende lønnsomhet i fjor. 

– Vi hadde 70 prosent vekst i vår sirkulære tjenestemodell fra 2022 til 2023.

Målet for 2024 er å oppnå en omsetning på 22 millioner kroner, noe som ifølge Brustad vil representere en fordobling. Inntektene for 2022 lå på over 7,2 millioner kroner, med et ordinært resultat før skatt på minus 10,4 millioner.

– Hvilke mål har dere for 2024 og hvordan skal dere oppnå det? 

– Vi skal investere i produktutvikling, teknologi og tjenestemodell slik at vi kan tilby et enda bedre verdiforslag for markedet i overgangen fra «single use» til «reuse» (gjenbruk).

– Et norsk investeringseventyr

Norselab kjøper aksjer for ytterligere 45 millioner kroner i LED-teknologiselskapet Rift Labs.

30 millioner representerer en «secondary»- transaksjon, der Norselab kjøper aksjer direkte fra finansielle investorer. 

LED: Rift Labs produkt lyser opp en modell.

Dette oppkjøpet legges til Norselabs øvrige investeringer innen bærekraftige matsystemer, som allerede inkluderer selskaper som Farmable, Ava Ocean og Plateful.

– Vi trenger radikal endring i hvordan vi produserer mat, og vi er overbeviste om at Rift Labs kan ta en ledende posisjon innen landbruk i kontrollerte miljøer i årene fremover, sier Tvedt.

Rift Labs leverer avansert LED-teknologi og sensorbaserte produksjonssystemer som retter seg mot innendørs landbruk, som i drivhus.

– Vi er veldig glade for å kunngjøre at vi har hentet disse 15 millionene til vår satsing mot innendørs landbruk. Generelt ser vi stor interesse fra industrien globalt og har allerede sikret kommersielle kontrakter for leveranse av LED-lys til bruk i planteproduksjon  – i både «vertical farms» og industrielle drivhus, sier daglig leder i Rift Labs, Halvard Aagaard.

Midlene vil blant annet bli benyttet til å styrke Rift Labs' team innenfor innendørs landbruk, legger han til.

– Vi tror det er starten på et nytt norsk industrieventyr, legger han til. 

Rift Labs hentet også ti millioner kroner i fjor og siktet mot en omsetning på mellom 27 og 30 millioner kroner i 2023  – en vekst på 100 prosent fra 2022 da omsetningen landet på 15 millioner.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Norselab slår følge med Karbon Invest på eiersiden. Karbon Invest har også nylig investert i Meaningful Equity II.