biodiversitet

Norselab satser milllioner på at bier blir den nye buzzen

Gründer Christophe Brod i Beefutures samler data om bienes adferd, og stikker nå av med 18 millioner kroner til vekst.

En bie finner seg en blomst i Palos Verdes Estates i California i begynnelsen av mai.
Publisert


Klima har vært investorenes målskive i en god stund. Nå spås det at biodiversitet vil seile opp som den nye yndlingen. Norselab er et av venturefondene som blir en del av den nye utviklingen, når de leder an i Beefutures nye finansieringsrunde på 18 millioner kroner.

I en pressemeldingen pekes det på hvordan naturmangfoldet er truet. COP15 Global Biodiversity Framework er blant de politiske initiativene som har satt temaet på agendaen. Utfordringen er mangelen på tilstrekkelige verktøy til å vurdere hvordan det faktisk står til.

Beefutures har som mål å gjøre noe med dette, gjennom data og innsikt som overvåker bieatferd.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

«Denne investeringen vil hjelpe oss å skalere vår innovative teknologi og videre utforske hvordan biedata kan bidra til bevaring og gjenoppretting av biodiversitet,» sier Christophe Brod, grunnlegger og administrerende direktør for Beefutures.

Oppstartsselskapet har utviklet en ny teknologi kalt Onibi Watch, som bruker honningbier som biosensorer for å vurdere hvor motstandsdyktige eller sårbare miljøer er for klimahendelser og menneskelige aktiviteter. Overåkningen av biene gjøres ved hjelp av AI-drevet visuelt og lydovervåking.

Brukergruppene spenner fra birøktere, bønder, eiendomsutviklere og offentlige etater, går det frem i pressemeldingen, og verktøyet gir disse gruppene et bedre beslutningsgrunnlag når de skal vurdere hvordan ulike grep påvirker naturmangfoldet.

Teknologien som er utviklet av Beefutures, brukes ikke bare til å overvåke og analysere bienes atferd fortsett og deres levekår, men også for å beskytte honningbier mot sykdommer og parasitter som varroamitt - som for tiden hjemsøker biekolonier over hele Europa og Nord-Amerika - der Beefutures har utviklet en ikke-kjemisk termisk behandling.

«Vi er imponert over den avanserte løsningen Christophe og teamet hans har bygd, gitt den tidlige fasen av selskapet. Beefutures sin teknologi har et enormt potensial for å bidra til å løse biodiversitetsutfordringen vi står overfor,» sier Jean-Guillaume Marquaire, investeringspartner hos Norselab.

Selskapet har kontorer både i Norge og Frankrike.