Innovasjon

Norge faller på ranking:
– Grunn til bekymring

Norge faller to plasser og ligger bak de ledende innovasjonslandene. 

Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli.
Publisert Sist oppdatert

I EU-kommisjonen sin European Innovation Scoreboard (EIS) blir landene rangert etter nasjonal innsats og evne til innovasjon. 

2025-utgaven rangerer Norge til en 9.plass, ned fra en 7.plass i fjor. 

Sveits ligger øverst, etterfulgt av Sverige og Danmark. Deretter følger Nederland, Storbritannia og Finland. 

Les også: Innovasjon-Norge sjefen varsler ny strategi og svarer kritikerne 

– Har noe å strekke oss etter 

Innovasjonsrankingen består av 27 ulike indikatorer som settes sammen til en poengsum. Trass i at Norge faller to plasser, er Norge i gruppen «strong innovators» sammen med blant Irland og Tyskland, skriver Innovasjon Norge i en pressemelding. 

Norge har vært i samme gruppe de siste årene, mens plasseringen innad i gruppen har variert. Den øverste gruppen er «innovation leader» og der ligger våre tre naboland. 

Totalt 27 land er med i kartleggingen. 

– Det gleder meg å se at Norge blir klassifisert som en sterk innovatør, men vi har noe å strekke oss etter når vi ser til nabolandene våre. Svak tilgang til risikokapital, lave FoU-investeringer (forskning og utvikling), og vår manglende evne til å kommersialisere innovasjon gir grunn til bekymring, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli. 

Han påpeker at de europeiske landenene har ulik næringsstruktur, og at at eksempelvis praktisk problemløsing i råvarebaserte næringen er vanskelige å fange opp i rankingen. 

Norges sterkeste resultater: 

  • Internasjonale vitenskapelige samarbeid: Hele 275,9 prosent av EU-gjennomsnittet, med en økning på 116,5 prosentpoeng siden 2017.
  • Offentlig–privat samarbeid : Indikatorer som viser høy grad av kobling mellom forskning og næringsliv.
  • Digital kompetanse: Andelen personer med over grunnleggende digitale ferdigheter er mer enn dobbelt så høy som EU-gjennomsnittet (200,4 prosent)diske landene.

Her er Norges svakheter: 

  • Tilgang til risikokapital er en økende utfordring, med en kraftig nedgang på −197 prosent fra 2024.
  • Immaterielle rettigheter: Nedgang i søknader om beskyttelse av design, varemerke og patenter.
  • Eksportandelen av høy- og mellomteknologiske produkter er lav
  • Innovasjonsresultater som salg av nye produkter og eksport av høyteknologiske varer er svake

Innovasjon Norge skriver at Norge har et solid fundament for innovasjon, særlig innen digitalisering, utdanning og samarbeid mellom det offentlige og næringslivet. 

– For at Norge skal ta steget opp til «Innovasjonsleder»-kategorien, må vi styrke vår evne til å omsette investeringer i faktiske innovasjonsresultater – særlig innen eksport, patenter og kommersialisering, sier Haugli.