Nassir Achour, Managing Partner, og Martin Knutli, ny analytiker i Reodor.

Martin Knutli har lagd spill for «verdens minste kundegruppe» og gir helst «knusktørre» råd: Nå bytter han jobb for å dytte oss alle i riktig retning

– Det er litt som å gå i dyp snø, med en svintung sekk på ryggen, i oppoverbakke, sier Martin Knutli om tiden som gründer. Nå melder analytikeren overgang fra Blockchangers til Reodor.

Publisert Sist oppdatert

Martin Knutli er ny analytiker i Reodor, det Oslo-baserte "innovasjonsstudioet" med blant andre Storebrand, Statkraft, Entra og Fortum på kundelisten.

Han har en mastergrad i "samfunnsøkonomi og business" fra Imperial College i London og flere års erfaring fra "corporate- and investment banking" i Nordea.

Han står også bak "Økonomispillet", et brettspill med 1800 spørsmål om blant annet økonomi og finans, business og næringsliv, innovasjon og entreprenørskap.

Sist jobbet Knutli i det fem år gamle blokkjedeselskapet Blockchangers.

– Jeg har jobbet med de dyktigste folka innen finans og business, og jeg har jobbet med folk som er ledende på banebrytende teknologi. Nå får jeg kombinere Reodors helt unike fokus på design og brukere med min erfaring fra analyse og teknologi.

– De tre feltene samlet under samme tak blir utrolig spennende, både for vår egen del og for kundene som velger å jobbe med oss, sier Knutli.

– Hvorfor sluttet du i Blockchangers, og hvordan var det å ta den avgjørelsen?

– Det var veldig kjipt, fordi det var en gjeng jeg hadde blitt glad i, og som jobbet med teknologi og konsepter som ligger så utrolig langt foran det vi er vant til i dag. Mange av de tingene vi tenker på som litt utopiske i dag tror jeg dønn ærlig man kan få til med teknologien vi jobbet med, sier Knutli, men legger til:

– Blokkjedeteknologi var umodent, lite forstått, feilkommunisert og utrolig komplisert å forklare for folk som ikke var tekniske, og det gjorde det utfordrende å selge. I tillegg var den generelle interessen for blockchain avhengig av prisen på kryptovaluta, som på en måte gir mening, men som likevel er idiotisk. Nå er prisen på vei opp igjen, så vi får håpe interessen følger etter, sier han.

– Hva var det viktigste du gjorde i den jobben, og hva tar du med deg over i den nye?

– Jeg jobbet en del med to internprosjekter. Det ene handlet om å utvikle en enhetlig digital identitet på tvers av sektorer og selskaper. Her var oppgavene mine alt fra prosjektledelse og markedsanalyse til finansiell modellering og budsjettering. Det handlet om å utvikle en idé fra konsept til produkt, og der tror jeg det meste er overførbart til Reodor, sier Knutli og fortsetter:

– Det andre prosjektet dreide seg om å bruke distribuert teknologi for å effektivisere mobilitet. Målet er å gjete reisende over på den mobilitetsformen som er mest samfunnstjenlig, ut ifra faktorer som for eksempel hvor du bor, tid på døgnet, vær eller lokalt miljø. Her jobbet jeg med det finansielle, men også med konseptutvikling, pilotdesign og sjonglering av stakeholders. Dette prosjektet er råspennende, og jeg håper vi kan vise mer av det i månedene som kommer.

– Hva konkret skal du gjøre i den nye jobben?

– I Reodor går jeg inn som Business Analyst, og kjernen jeg fokuserer på er kvalitativ og kvantitativ analyse. Samle inn, systematisere og analysere data, og trekke konklusjoner som kan dytte oss i riktig retning.

– Dette gjøres både fra et forretningsperspektiv, med for eksempel markedsanalyser, utvikling av finansielle modeller og tilhørende analyser, og ikke minst fra et brukerperspektiv, med blant annet intervjuer, observasjoner og statistisk analyse for vekting av ulike behov.

– Hvordan var veien mot «Økonomispillet»?

– Det var et hobbyprosjekt jeg gjorde da jeg kom hjem etter endt utdanning i London. Så i en periode utviklet jeg altså et brettspill for verdens minste kundegruppe; folk som kunne "nørde" like mye rundt økonomi og tall som meg selv, på kveldstid. Men det var utrolig gøy. Hele prosessen – fra konsept og testing med papirprototyper, via titalls iterasjoner på design og formuleringen av 1800 spørsmål, til alt det praktiske rundt produksjon, frakt og salg – var uendelig mye mer lærerik enn entreprenørfag jeg tok på skolen.

– Hva er de viktigste erfaringene du gjorde som gründer?

– Det er litt som å gå i dyp snø, med en svintung sekk på ryggen, i oppoverbakke. Og når du kommer opp på den første høyden, så ser du en enda større og brattere høyde, med enda dypere snø foran deg. Og på tross av det peiser man på, fordi man liker å gå på tur. Men, (for å dra fjell-parallellen enda litt videre) man kan ha fjellvettreglene litt i bakhodet. Det er helt innafor å snu, tenke at «nei, dette her er ikke noe vits». Da kan man heller finne et annet fjell å gå tur på senere.

– Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

– Selg kryptoen din når den minst tekniske vennen du har ringer deg og spør om du kan hjelpe ham med å kjøpe, fordi han hadde hørt at det var en god investering.

– På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

– Pessimistisk: Det blir større ulikhet mellom folk. Det fører til lavere tillit mellom samfunnsgrupper, polarisering i debatter, og at utrolig fine norske ting som dugnadsånden forsvinner. I tillegg gjør det meg trist og provosert at vi fremdeles leter og graver etter ny olje.

– Det er greit at man må være litt pragmatisk og tenke at oljen vi allerede har funnet vil være viktig i noen år til, men hvorfor skal vi ha mer?! Tenk om alle investeringene man spytter inn i letevirksomhet heller ble øremerket til forbedring av vannkraftverkene våre, eller å bygge store havvindparker. Norge ville blitt verdensener på havvind innen kort tid.

– Optimistisk: Ungdommen i dag som demonstrerer og streiker har gjort meg rørt mange ganger. Jeg vet ikke akkurat hva det er, men det er noe utrolig mektig over situasjoner hvor en haug med folk går sammen for å kjempe om noe felles.

– Har du et produktivitetstips?

– Finn noen "noise cancelling headphones", søk opp naturlyder på Spotify og skru volumet til maks. Å sitte og vugge frem og tilbake til lyden av en elv gjør meg skummelt produktiv. Sleng inn en liten låt av Iron Maiden innimellom også, så holder man i tillegg energinivået oppe.

– Hva var det siste du lærte?

– Oi, det er litt forskjellig. Jeg lærte meg en «London System»-åpning i sjakk forleden. Og så har jeg lært meg dødsmye om første verdenskrig fra en podkast jeg nettopp har rundet. I går begynte jeg på en bok om logistisk og polynomisk regresjon, så det blir jo også ganske spennende. Dette høres knusktørt ut!

– Hvis det var noe du måtte lære bort, hva ville det vært?

– Helt grunnleggende analyse og metode. Det er så mye dårlig og feil tolkning av faglig stoff i dag, som gjennomsyrer både media og folkesjelen. Les en liten artikkel om hypotesetester eller regresjon. Igjen – knusktørt, men dette er viktig å ha en grunnleggende forståelse for. En opplyst befolkning skaper et sunt demokrati.

– Har du noen kontroversielle meninger, i så fall hvilke?

– Globalt klima er viktigere enn lokalt miljø, «Influenser» er ikke en jobb, ananas er godt på pizza og hunkjønnsendinger er unødvendig. Bergensere er gode på denne.

– Har du et faglig forbilde, i så fall hvem og hvorfor?

– Nei. Jeg inspireres generelt av folk som brenner sterkt for noe. Hvem som helst som har brukt mye tid på et snevert lite felt syns jeg er interessante, og sitter gjerne og hører på den personen. Det trenger ikke være noen som er kjent, det kan like gjerne være en tilfeldig person du møter på en fest.