søksmål

Marketer sikret seg aksjer i «ledende europeisk 3D-selskap» fra Katapult-gruppen - så oppdaget de et problem

Nå møtes partene i retten om regningen.

Marketer-gründer Amir Folkestad Habhab under Slush 2022.
Publisert

Nordic Impact, selskapet som eier akselerator- og investormiljøet Katapult, har saksøkt proptechen Marketer Real Estate Technologies for 16 millioner kroner pluss forsinkelsesrenter.

Kravet har bakgrunn i manglende betaling etter salg av aksjer i selskapet Voice communications via en såkalt selgerkreditt, altså at kjøper har fått låne kapitalen brukt i transaksjonen av selger. 

Nordic Impacts krav som følge av selgerkreditten er ikke bestridt, men Marketer vil at det skal regnes mot deres krav rettet mot Nordic Impact. 

Marketer ønsker heller ikke å betale forsinkelsesrenter. 

Kjøpte kommunikasjonsbyrå

I dokumentene sendt inn til domstolen, som Shifter nå har fått tilgang på, er det motsøksmålet som vies mest oppmerksomhet. 

Marketer søker erstatning på opptil 25,6 millioner kroner for det de anfører er brudd på garantier ved ulisensiert bruk av 3D-elementer i det oppkjøpte selskapet Eve. 

Nordic Impact bestrider kravet. 

I rettsdokumentene går det frem at Marketer kjøpte aksjene i Voice Communication AS mars 2022. Detaljene fra aksjekjøpet er ikke kjent, men i årsrapporten til Marketer for 2022 er det oppført en anskaffelseskost på 68 millioner kroner for hele Voice communications. 

Med på kjøpet kom byrået vy, som kaller seg Norges største kommunikasjonshus for eiendom, og det tyske Eve Images som på nettet markedsføres som «Europas ledende leverandør av 3D-løsninger til eiendomsbransjen». 

Eve driver innen 3D-visualisering rettet mot eiendomsbransjen. Virksomheten består i å selge bilder og andre 3D-visualiseringer av planlagte bygg til boligutviklere, og brukes typisk til markedsføring før byggene er oppført. 

Den norske boligutvikleren Solon Eiendom er blant kundene som har brukt Eves tjenester.

Eksempel på 3D-visualisering hos Eve Images.

Hadde ikke nødvendige lisenser

Ifølge Marketer har det vist seg at Eve har benyttet et stort antall forhåndslagde 3D-objekter og materialer/tekstuerer, som er nødvendig i visualiseringene de tilbyr kundene, uten å ha gyldig lisens på dette.

Bruddet med lisensen skal også ha foregått etter at Marketer overtok aksjene. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

En konsekvens er at Eves bibliotek av 3D-objekter er mindre enn Marketer mener selskapet hadde krav på da de gikk inn i avtalen om å kjøpe selskapet. Det anføres videre at en andel av bildene som Eve har produsert selv, også krenker rettighetene til tredjeparter. 

I april 2023 fremmet en produsent av 3D-objekter, 3DPeople, krav om kompensasjon for brudd på opphavsretten på deres materiale. En tysk domstol konkluderte med at Eve hadde krenket opphavsretten, og påla en midlertidig forføyning. Eve erkjente krenkelsene i en forliksavtale.

Marketer anfører at de er blitt kjent med at ansatte i Eve, i tiden før aksjekjøpet, lastet ned et større antall objekter ulovlig fra internett. Det skal også, ifølge Marketer, eksistere minst et objekt som ble lastet ned sammen med lenker til piratsider på nett.

Ifølge sluttinnlegget har Eve identifisert 1378 3D-objekter eller pakker av objekter med manglende lisens. 

Marketer-siden anslår at sannsynligheten for at bruk av et 3D-objekt som det ikke er identifisert en lisens for, vil utgjøre en rettighetskrenkelse, er så stor at Eve i praksis ikke kan benytte disse objektene i driften.

Eksempel på 3D-visualisering med Eve Images.

Mener det mangler dokumentasjon

Nordic Impact-siden fastholder at Marketer ikke har sannsynliggjort at det har forekommet brudd på garantier og at det ikke er dokumentert hvilke 3D-elementer som skal være grunnlag for garanti. 

I sluttinnlegget deres påpekes det at «den delen av Marketers krav som hevdes å knytte seg til bruk av bildebiblioteket fremstår som konstruert og ubegrunnet».

Samtidig utelukker Nordic Impact ikke at det kan mangle lisenser til noen av 3D-elementene på Eves server. Men i sluttinnlegget påpekes det at det ikke har latt seg avklare hvilke elementer dette gjelder. 

I et forsøk på å løse saken skal Nordic Impact ha tilbudt en reduksjon av selgerkreditten tilsvarende dekningskjøp av manglende lisenser, uten at dette har løst konflikten til nå.

Saken skal etter planen gå i Oslo tingrett i mars.