Sjakk

Magnus Carlsen starter nytt sjakkselskap

Magnus Carlsen, Norway Chess og teknologiselskapet Iterate har inngått samarbeid om å utvikle Fantasy Chess.

På bildet fra venstre: Kjell Madland, Anders Haugeto, Henrik Carlsen, Magnus Carlsen, Benedicte Westre Skog, Linn Eriksen Bilde tatt av: Julie Hrncirova / Abrakadabra
Publisert Sist oppdatert

– Jeg har sett hvordan teknologi er med på å revolusjonere sjakksporten. Samtidig er vi bare i startfasen på hva som kan skapes av muligheter. Nå skal jeg igjen få være på en reise og komme med mine ideer og innspill, og jeg har fått med de fremste miljøene i Norge på entreprenørskap. Målet er at vi skal kunne spre sjakksporten til nye markeder og miljøer, sier Magnus Carlsen i en melding.

Fantasy Chess utvikles i selskapet Pawn AS, som eies av Magnus Carlsen, Norway Chess og teknologiselskapet Iterate med like store eierandeler. Spillet blir tilgjengelig gjennom en beta-lansering under årets Norway Chess-turnering i Stavanger i slutten av mai.

Magnus Carlsen har også tidligere vært gründer. I 2012 startet han Play Magnus som ble solgt til Chess.com i 2022. Nå skal han altså i gang med et nytt gründereventyr.

– Jeg har personlig involvert meg i design og utforming av Fantasy Chess sammen med teamene hos Norway Chess og Iterate. Vår inspirasjon er Fantasy Premier League, og ambisjonen er å engasjere sjakkentusiaster over hele verden, sier Carlsen.

Teknologiselskapet Iterate står for produktutviklingen. Iterate, som ble startet i 2007, har 90 ansatte og omsetter for 90 millioner kroner. Selskapet startet som et konsulentselskap i 2007, men dreide etter hvert virksomheten over å også utvikle og investere i nye selskaper. Siden oppstarten av venture-satsningen har Iterate eierandeler i 32 nye startup-selskaper.

Dette er Iterate

Iterate startet i 2007 som et konsulentselskap. I 2016 dreide de retningen til selskapet slik at de også kunne utvikle

og investere i nye (oppstarts)selskaper. Dette førte til at Iterate heller starter nye selskaper fremfor å ta ut overskudd.

Siden oppstarten av venture-satsningen har Iterate eierandeler i 18 nye startup-selskaper, blant annet Woolit, Vake, Flow

Technologies, Dagens. Nylig solgte de eierposten i Porterbuddy. I den senere tid har de også utviklet egne

programvareverktøy primært for oppstartsselskaper, men som også kjøpes av mer modne selskaper. Disse verktøyene

selges som en tjeneste (Saas).

Gründerne Anders Haugeto og Kim Ophus Leskovsky og daglig leder Rune Larsen sitter på de største eierpostene i Iterate.

En rekke andre ansatte sitter med eierposter. Blant eksterne aksjonærer finner Charles Adler, en av gründerne av den

globale crowdfunding-suksessen Kickstarter, samt en rekke andre IT-profiler. I mars 2022 gikk investeringsselskapet Aars

inn med 100 millioner kroner på eiersiden, og har siden vært en strategisk partner for selskapet.

– Hemmeligheten bak å lykkes med digitale produkter er å bygge team på tvers av miljøer. Våre kodere, designere og produktledere har solid track-record på å hjelpe startups og etablerte selskaper, både med inkubasjon, oppskalering og videreutvikling. Dette skaper en produktkultur hvor vi alltid jakter nye ideer, impulser og konstellasjoner. Vi kunne ikke fått en bedre samarbeidspartner enn Magnus Carlsen. Sammen med ham og Norway Chess ser vi frem til å lage unike produkter for sjakksporten, sier Anders Haugeto, styreleder og co-founder i Iterate.

Norway Chess har siden 2013 arrangert Norway Chess-turneringen i Stavanger som har tiltrukket seg de beste spillerne fra hele verden. Selskapet har også engasjert seg i utvikle sjakksporten gjennom flere initiativ.

– Fra starten av 2013 har vi hatt et mål om å utfordre sjakksporten ved å tenke nytt og skape et større publikum for sjakk. Fra skrifteboks til armageddon til å gjøre sjakk til et attraktivt TV-produkt og sponsorobjekt har vi vært pionerer innenfor en ellers relativt konservativ sport. Derfor så vi det som en unik mulighet å bringe sammen Magnus Carlsen og Iterate, som også er pionerer innenfor sine felt. Sammen skal vi skape helt nye opplevelser for gamle og nye sjakkinteresserte.

Om Norway Chess

Norway Chess er eid av selskapet Tower AS og er gründet av Kjell Madland. Sammen med Benedicte Westre Skog har han, gjennom Norway Chess, vært banebrytende innen kommersialiseringen av sjakk som TV sport. Målet var å lage et Champions League konsept med verdens beste sjakkspillere og få sjakk på nasjonal direktesendt TV. Videre var målet å gjøre sjakk til et sponsorobjekt. Norway Chess har bidratt til å utfordre sjakkspillet med nye tidskontroller, Armageddon, skrifteboks, Games og andre konsepter som har gjort Norway Chess til en av verdens mest prestisjefylte turneringer. Elitespillere står i kø for å få invitasjon og er anerkjent over hele verden.

Videre har Norway Chess skapt næringskonferansen, Norway Summit, som tiltrekker seg internasjonale forretningsfolk fra hele verden. De deler sin kunnskap om de neste, smarte trekkene innenfor business og samfunn. Norway Chess har base i Stavanger.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!