lading

Elywhere ladestasjon

Ladeselskap priset til en halv milliard på to år

Flyttbare ladestasjoner tar helt av - Elywhere er nå verdsatt til 500 millioner kroner og spår omsetning på 250 millioner i 2023. 

Publisert Sist oppdatert

Ladeselskapet Elywhere har sett en eventyrlig vekst fra en omsetning på 50 000 kroner i 2021 til 28 millioner kroner i første driftsår, 2022. Planen er å øke driftsinntektene til 250 millioner i 2023. 

Selskapet leverer flyttbare hurtigladere til blant andre bensinstasjonskjeden Circle-K.

Enorm etterpørsel etter flere ladestasjoner

– Vårt kunnskapsgrunnlag viser at Norge trenger mellom 6000 og 10 000 flere hurtigladere til lette kjøretøy, og 1500–2500 hurtigladere til tunge kjøretøy innen 2030, uttalte vegdirektør Ingrid Dahl Hovland og miljødirektør Ellen Hambro i Statens vegvesen til TV2 i 2022. 

Ifølge NAF skulle Norge i 2022 hatt over 3000 hurtigladestasjoner for å tilfredsstille etterspørselen, mens faktum var at vi bare hadde 2000

Situasjonen har ikke forbedret seg nevneverdig siden da, og dette har Elywhere-gründerne Kenneth Hauge og Anders Rudlange utnyttet med sine flyttbare ladestasjoner. I dag leverer de hurtigladestasjoner klare til bruk på fem til åtte uker. Målet er å komme ned til tre uker.  

Ladestasjoner for fremtiden

Ladestasjonenes flyttbarhet gjør at de enkelt kan mobiliseres etter behov - oppover fjellet om vinteren og mot sjøen på sommeren. Kenneth Hauge, gründer og administrerende direktør i Elywhere forklarer dessuten en annen fordel ved produktet: 

– Man kan koble ladeboksen opp mot et svakere strømnett, men fortsatt få ut ladehastigheter på opp mot 300 kW. Dette gjør at områder som har dårligere utbygd ladenettverk, som for eksempel avsidesliggende steder i Sør-Europa, Baltikum, Norden og andre steder, kan få samme ladehastighet uten at man må gjøre milliardinvesteringer på strømnettet først. 

Mystisk superinvestor med på eiersiden

Det er Adolfsen-gruppen som er hovedinvestor, og nå har de fått med seg den lavmælte superinvestoren Børge Hald og Farvatn Private Equity på eiersiden i siste emisjon på 95 millioner kroner.

Børge Hald har en formue på fem milliarder kroner som kommer hovedsakelig fra enhjørningbedriften han startet i Silicon Valley sammen med sin kone i 2001. Selskapet heter Medallia og er et softwareselskap som skal forbedre kunde- og medarbeideropplevelser. Hald har siden gått ut av selskapet og jobber nå 100 prosent som investor i selskapet Berrypick.  

Dette er Elywhere's tredje emisjon, alle med Adolfsen-gruppen ved sin side. Pengene skal brukes til å «finansiere videre vekst, utvide organisasjonen og produsere ladere som allerede er bestilt av selskapets internasjonale kundebase», heter det i pressemeldingen. 

Etter emisjonen vil gründerne, Adolfsen-Gruppen og Farvatn eie henholdsvis (ca.) 32%, 29% og 14% av selskapet – resten eies av andre ansatte og minoritetsaksjonærer.

Det er ABG Sundal Collier ASA som var finansiell rådgiver og tilrettelegger i emisjonen.