opphør

Konkurs for prestisjefull sykkel-startup med Peter Hermanrud og Dag Otto Lauritzen på eiersiden

CA Technology kaster inn håndkledet. 

Girsystemet til CA Technology skulle gi mer pålitelige og stabile elsykler.
Publisert Sist oppdatert

CA Technology Systems skulle revolusjonere sykkelgiret med et kraftigere system tilpasset elsykkel. Nå er selskapet konkurs. 

CA startet opp i 2010 og bygget seg etter hvert opp til elleve ansatte og en liten fabrikk på Kalbakken i Oslo. Målet var å bygge en fabrikk til 150 millioner kroner. 

Gründer Christian Antal hadde gjennom interessen for terrengsykler erfart hvordan åpne girsystem hadde enkelte svakheter når sykkelen rister eller utsettes for forurensing og salt fra veiene. Det ledet til det lukkede girsystemet Kindernays.

Bedriften fikk 11 millioner kroner fra Innovasjon Norge i 2019, og rundt 900.000 ekstra i årene 2017 og 2020. 

Tilskuddet fra det offentlige utløste privat kapital på 25 millioner. Investorer som blant annet Peter Hermanrud, Dag Otto Lauritzen og Brødrene Jensen AS har kommet inn gjennom årene. 

Selskapet lånte nylig fem millioner fra 389 småinvestorer via FundingPartner. CA Technology har også mottatt 6,5 millioner kroner i støtte via Skattefunn gjennom de siste årene, ifølge Forskningsrådet.

De første årene etter Innovasjon Norge-støtten økte omsetningen fra 4 millioner til 7,5 i 2020. Men inntektene stagnerte de neste årene og landet i 2022 på 5,3 millioner kroner. Det ga et resultat før skatt på minus 21,4 millioner kroner. 

Den opptjente egenkapital i selskapet var ved utgangen av 2022 på minus 60 millioner, mens det var skutt inn 44 millioner kroner i selskapet totalt. Egenkapitalen var dermed minus 16,5 millioner. 

I årsregnskapet for 2022 går det frem at selskapet har gjennomført en rekke mindre kapitalinnhentinger gjennom året. 

Våren 2023 ble det startet en prosess med å selge selskapet til en internasjonal aktør gjennom en europeisk og en asiatisk investeringsbank. Mens ledelsen omtalte prosessen som hadde kommet et stykke på vei tidligere i år, med flere interessenter, har arbeidet altså ikke ledet frem til en løsning. 

Vurderer salg

Bobestyrer Sofie Vikse i Wikborg Rein har fredag møtt med styreleder Christian Antal. Hun jobber nå for å få oversikt over verdiene i selskapet. 

– Vi ser på mulighetene for et salg av eiendelene og rettighetene som ligger i boet, sier hun. 

Det er foreløpig ikke satt en dato for en eventuell auksjon. 

– Har noen vist interesse for boet?

– Boet har allerede blitt kontaktet av flere interessenter.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.