drikkekultur

Klokkegründer: – Jeg gikk ofte på arrangementer bare for å få gratis drikke 

Gründer Paal Friele Grung i Berg Watches har kunder og samarbeidspartnere i en rekke land og har merket ulike former for drikkepress fra land til land. 

Ikke kaffe, men klokker: Gründer Paal Friele Grung i Berg Watches har solgt klokker siden 2016. Her utenfor kontoret på Bryggen i Bergen.
Publisert Sist oppdatert

Dette er sak nummer seks i Shifters serie om drikkekultur i gründerverdenen. Se alle her.

– I møte med en fabrikkeier i Kina drakk vi 14 øl på halvannen time. Vi shottet øl, jeg og fabrikkeieren, sier Paal Friele Grung. 

Drikkekultur

  • I en serie artikler vil Shifter se næmere på drikkekultur i gründerverdenen. 15 prosent av nordmenn har et risikofylt drikkemønster, viser tall fra Folkehelseinstituttet. 
  • Med avholdstrender som NoLo, der stadig flere unge står over alkohol eller nøyer seg med noe med lav alkoholprosent, skulle man kanskje tro at det står ganske greit til i et ungt og dynamisk startupmiljø. Eller kanskje ikke? 
  • Tips oss gjerne på kristine@shifter.no 

Han opplevde det som en del av kulturen og at det ville være upassende å si nei, eller kanskje til og med vanskeligere å lande en eventuell avtale da. 

Det samme gjaldt i England. 

Da Grung begynte å jobbe mot engelske fotballklubber, fikk han høre at «der drikker man først og så snakker man business». 

Shifter har snakket med Dealflow-gründer Stine Sofie Grindheim Simonsen som følte seg presset til å drikke og tar et oppgjør med drikkepresset

Advokat og investor Ivar Hillestad beskriver at han ble dritsliten av å drikke, men følte at han «måtte» delta

Validé, Connect Vest og Startuplab mener gründernes drikkevaner har endret seg

Firi-gründer Thuc Hoang mener alkohol er en tidstyv.  Techtopp Yngvar Uglang bruker en app for å holde seg til lykkepromille

Stort alkoholtilbud 

Siden 2016 har Grung drevet selskapet Berg Watches. Både i inn- og utland har han opplevd at alkoholtilbudet har vært stort. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Da jeg startet som gründer i Bergen, fikk jeg komme forbi køen på utesteder og tilbudt gratis alkohol. Jeg gikk ofte på arrangementer bare for å få gratis drikke, forteller Grung. 

Han forteller at han har hatt det veldig kjekt når han har drukket, men at det også har vært tilfeller der han har ønsket at han hadde sagt nei til alkoholholdig drikke. 

– Som menneske ønsker man å passe inn med resten av flokken. Hvis man er på et jobbarrangement og alle står der med en øl i hånden, vet man nesten ikke hvor man skal putte hendene, sier Grung. 

Han har også blitt utslitt, både fysisk og mentalt, av drikkingen. 

Tørte ikke se på mobilen 

– Jeg kunne bli en drittsekk da jeg drakk, og for eksempel si noe som var litt for ærlig til noen personer. Jeg våknet også ofte med fylleangst og i mental ubalanse. Hvis jeg så at mobilen vibrerte, tørte jeg ikke se på den på noen timer fordi jeg fryktet hva jeg hadde gjort kvelden før, sier Grung. 

I februar 2022 la han en om plan om at han ønsket å fokusere mer på sin egen helse og bestemte seg at han skulle slutte å drikke 17.mai 2022. 

– Nå er det 20.000 skritt om dagen og slutt på å bryte ned kroppen med sukker og alkohol. Jeg prøver å se på de positive sidene ved å ikke drikke. Jeg er veldig glad i øl og drikker mange av de ulike alkoholfrie alternativene der.

Han beskriver det å slutte med alkohol som en katalysator for trening. 

– Jeg har fått mye mer energi, mer tid, er mer produktiv, får mer penger og bedre søvn. Både den fysiske og mentale helsen min er bedre, sier Grung. i

I stedet for å på byen, velger han nå ofte fjellet. 

Annerledes avkobling  

– Som gründer har man en haug av utfordringer. Jeg går tre-fire ganger i uken på Fløyen, det er min meditasjon. I stedet for å prøve å drikke bort problemer, reflekterer jeg over dem på en fjelltur eller joggetur, sier Grung. 

Gründeren forteller at han kjente til få i næringslivet som ikke drakk alkohol, før han ble kjent med advokat og investor Ivar Hillestad. 

Grung leier nå kontor i kontorfellesskapet Bryggen Business Hub som drives av Hillestad. 

– Ivar inspirerte meg til å la være å drikke. 

 Etter snart to år uten alkohol, er det to ting som peker seg ut: 

– Både damer og menn pusher på og nekter å gi seg. De vil ha en forklaring på hvorfor jeg ikke drikker. 

Men hvordan det er å være singel og ikke drikke, lurer kontorfellesskap-kollegene rundt bordet på. 

– Veldig bra. Jeg har aldri følt meg så ettertraktet.