arbeidsvilkår

Klarna-sjefen varsler at han vil kutte gratis frukt, snacks og vaksiner dersom de ansatte får kollektivavtale

Ansatte hos betalingskjempen truer med streik. Gründer og toppsjef Sebastian Siematkowski har svart med å trykke opp flygeblader med konsekvensene av kravene.

Sebastian Siemiatkowski, konsernsjef og gründer i Klarna, er svært misfornøyd med fagforeningene.
Publisert Sist oppdatert

Etter åtte måneder med forhandlinger har det gått for alvor skeis mellom fagforeningene og toppledelsen i Klarna. Nå truer Unionen og Svenska Ingenjörer med streik. 

– Vi vil ha innflytelse, trygge vilkår og muligheten for omstillingsstøtte. Nå har vi ventet lenge, sa den lokale Unionen-lederen Sen Kanner på et stormøte hos Klarna, ifølge en artikkel i nettavisen Breakit.

Om partene ikke kommer til en enighet vil en rekke av de ansatte legge ned arbeidet allerede 7. november. Klarna får heller ikke ta inn nytt personell for å holde virksomheten gående. 

Skuffet sjef

Det var allerede mandag denne uken at de nevnte fagforeningene brøt forhandlingene om en kollektivavtale. Gründer og toppsjef svarte da de ansatte i et åpent brev der han blant annet skrev: 

– Jeg må si at dette resultatet skuffer meg.

Ved lunsjtider fredag hadde Klarna-ledelsen innkalt til et obligatorisk allmøte. Alle måtte møte fysisk, og nettavisen Breakit var til stede på deler av møtet. 

– Å streike er en svært dårlig idé og det kan få konsekvenser som vi kanskje aldri kan hente oss inn fra, sa Siematkowski i møtet, og sa at han aldri kom til å skrive under på kollektivavtalen som Unionen har lagt frem. Han advarte også mot at Klarna kom til å miste fleksibiliteten som gjør at Klarna ifølge ham er «bättre än genomsnittet».

Forbuden frukt i flygeblad

I artiklene om den mulige streiken går det frem at de ansatte deler seg i to grupper, en som vil organisere seg, og en som ikke vil.

Nettavisen Kollega rapporterer at Klarna også har gjort en Spotify. Selskapet har trykt opp et flygeblad som argumenterer for og mot hvorfor ansatte ikke bør bli med i fagforeningene. 

På listen går det frem at goder som snacks og frukt på kontoret trolig vil bli kuttet. Influensavaksine og støtte til kjøp av briller vil heller ikke bli tilbudt i en kollektivavtale, ifølge Klarna-ledelsen. 

Fagforeningen Unionen har reagert kraftig på flygebladene.

– Jeg ser på Klarna som en trendsetter og en pioner, så jeg forventet ikke at de så åpenbart skulle kopiere Spotify, kommenterer Sen Kanner i Unionen.

Hun mener at det det feil at frukt på jobben og vaksiner ikke reguleres av en slik kollektivavtale.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.