kunstig intelligens

Kina oppretter gigantfond for å utfordre USAs chipdominans

Pumper enorme summer inn i databrikkeindustrien for å ta igjen USA innen kunstig intelligens.

Kinesiske teknologiselskaper har ikke tilgang til de mest avanserte databrikkene fra blant annet Nvidia, skriver DN. Her Nvidia-gründer Jensen Huang og digitaliseringsminister Karianne Tung.
Publisert Sist oppdatert

Kina har opprettet et fond på 500 milliarder kroner for å støtte utviklingen av databrikker og kunstig intelligens-tjenester, skriver Dagens Næringsliv.

Målet er å utfordre USAs dominans innen chiputvikling, som er avgjørende for fremveksten av kunstig intelligens.

China Integrated Circuit Industry Investment Fund ble etablert sist fredag i Beijing med en kapital på 344 milliarder yuan (498 milliarder kroner) fra offentlige institusjoner, selskaper og finansinstitusjoner.

Det kinesiske finansdepartementet står oppført som største eier med 17 prosent av den innskutte kapitalen. 

Storbankene Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China, Bank of China og Bank of Communications har seks prosent hver av fondet.

"Fondet har et investeringsfokus som er rettet mot hele forsyningskjeden for integrerte kretser", skriver Industrial and Commercial Bank of China i en børsmelding.

Dette er det tredje statskontrollerte investeringsfondet som er etablert i Kina. De to tidligere fondene ble etablert i 2014 og 2019, og hadde totalt investeringer på 340 milliarder yuan.

En fordel i kappløpet

Eksportrestriksjonene USA har pålagt kinesiske selskaper som Huawei, kan paradoksalt nok ha gitt kinesiske aktører en fordel i kappløpet om å utvikle databrikker og AI-tjenester.

Huawei, som har vært underlagt amerikanske sanksjoner siden 2018, ser nå ut til å gjøre et comeback. Selskapet viste nylig frem sin nye smarttelefon Luxeed S7 og satser også på elbiler.

Kinas satsing på databrikker og kunstig intelligens skjer i en tid med økende teknologisk rivalisering mellom supermaktene USA og Kina.

(Saken er laget med kunstig intelligens og kvalitetssikret av Shifters journalister.)