VOLUM-KONFERANSEN: 

Karen Dolva: – Techindustrien er på vei til å bli bedre 

Techgründer Karen Dolva var en av dem som stod på scenen under Volum-konferansen i Bergen onsdag. Temaet var teknologi, design og markedsføring, og hun mente utviklingen har gått i riktig retning på noen avgjørende områder.

Mer inkludering: Karen Dolva i No Isolation delte erfaringer med roboten AV1 under konferansen i Bergen onsdag.
Publisert Sist oppdatert

– Jeg synes samfunnet er på vei til å bli i alle fall noe bedre når det gjelder mangfold og inkludering. Det som plaget meg mest for åtte år siden var at hele tech-industrien var så fokusert på effektivitet. Alt handlet om hvordan noen få med gode jobber kunne bli enda bedre, sier Karen Dolva til Shifter nede i garasjen under Grieghallen. 

Hun mener vi ser det samme nå. 

– Vi ser det igjen i AI nå, at det er de heldige få som får de beste verktøyene først, men jeg opplever at det er en annen holdning nå. Folk skjønner at man må tenke inkludering og hva slags verdi man kan få ut av det. Det synes jeg er kjempebra. Så får vi se om gigantene også klarer å levere på det, sier Dolva. 

Trakk full sal 

Den årlige konferansen til Agenda Vestlandet var fullbooket og vel så det i år. 700 påmeldte i løpet av ett døgn og det var lange ventelister, ifølge arrangørene. Deltakerne ble invitert ned i en diger garasjehall omgjort til konferanse i nattklubb-drakt. Dunkel belysning og dunkende rytmer møtte deltakerne der under jorden. 

Full garasje: En av etasjene i parkeringsanlegget under Grieghallen var ryddet for biler.

– Dette må være Norges fineste garasje, sa medieteknologi-guru Eirik Solheim,  nå i permisjon fra NRK for å jobbe med egne prosjekter. 

– Vi lever i nerdenes tidsalder. Endelig er vi kommet dit, sa Roger Berntsen, aksjeanalytiker og frontfigur i Nordnet. Begge fikk god respons fra salen. 

En rekke talere snakket om hvordan teknologi og innovasjon kan og bør skape mer inkludering og mangfold. 

Pinar Heggernes, prorektor ved Universitetet i Bergen kom med klar tale om digitalisering: 

– Vi ligger langt etter. Vi har enormt mye å hente og store gevinster å vinne om vi digitaliserer og optimaliserer mer. Det er veldig mange gamle systemer. Vi må få systemer som snakker bedre sammen. 

Hun ser ikke at AI er en trussel mot it-utviklere. 

– Det er bare positivt at AI kan brukes til mer, så kan vi bruke mennesker til mer kreativ utvikling, sier Pinar. 

På UiB er de nå i gang med piloter på bruk av AI i hele studieløp og har laget et eget kurs om kunstig intelligens som studenter og ansatte kan ta uavhengig av hva de studerer eller jobber med. 

– 20 prosent av oss er digitalt utenfor og det bare øker. Vi vokser oss inn i digitalt utenforskap, sa Vibeke Storvik i Sparebanken Vest

Mer inkludering 

Karen Dolvas No Isolation jobber nettopp for å hindre utenforskap, både blant barn, ungdom og eldre. På scenen i Bergen fortalte hun om deres løsning, roboten AV1, som gjør at barn får være tilstede gjennom roboten selv om de er langtidssyke eller alvorlig skadet. 

– Barna savner ikke informasjon, men savner å få med seg de små øyeblikkene, slik at de kan kommentere på det til venner eller rundt middagsbordet. For eksempel få med seg om læreren har tatt på seg genseren bak frem, sier Dolva.

Det varierer mye hvor mye brukerne bruker roboten, fra ti minutter til å være logget på 8-10 timer. Etter pandemien har de merket at antall barn med sosial angst har økt og disse barna er blant dem som bruker AV1-roboten. 

Shifter har fulgt No Isolation fra oppstarten. I tillegg til AV1, har de også utviklet det forenklede nettbrettet Komp som skal hjelpe eldre å gjør det lettere for eldre å ha kontakt med familie og venner. 

Selger til tre land 

2022-tallene viste utfordringer for selskapet etter pandemien. Nå kan Dolva fortelle at 2023 har vært et godt år. 

– Vi jobber beinhardt med å skalere de to produktene våre. Vi har hatt mye fokus på AV1 hos oss det siste halvannet året. Vi har lykkes veldig godt gjennom 2023, sier Dolva. 

Under pandemien hadde ikke skolene tid til å snakke med selskapet. Nå ser de at skolene har mer åpenhet for digitale løsninger. 

Roboten selges i England, Tyskland og Sverige. Fremover er målet å ta stadig større markedsandeler i de landene. Komp selges over nett og har mest salg i Norge. 

Fra garasjen i Bergen kom hun med følgende sluttreplikk til fullsatt sal: 

– Jeg håper enda flere vil løse rare sosiale problemstillinger, og vil lage nye eller ikke-nye ting som de introduserer til verden. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.