bærekraft

Karbonpresten skal gravlegge møbelfabrikkens klimautslipp

Samarbeidet mellom Vestre og Down to earth har allerede bidratt til å fjerne 74 tonn karbondioksid fra atmosfæren.

Bjørnulf Benestad i Down to earth.
Publisert Sist oppdatert

Shifter besøkte tidligere i år Vestre-fabrikken på Magnor i forbindelse med at møbelprodusenten samarbeidet med oppstartsselskapet Variable om å redusere klimautslipp i verdikjeden. Nå har næringsministerens familieselskap slått kreftene sammen med enda en gründerbedrift - denne gangen Down to Earth, startupen som er grunnlagt av prest Bjørnulf Tveit Benestad og i høst skiftet navn fra Norsk Karbonlagring. Avtalen er en av flere avtaler oppstartsselskapet har landet den siste tiden.

– Vestre har lenge vært en leder på bærekraft i Norge, og vi er stolte av å kunne bistå dem videre i det arbeidet, skriver Benestad i en melding til Shifter.

Vestres samarbeid med Down to Earth har ifølge gründeren ført til fjerning av 74 tonn CO2-ekvivalenter ved oppstartsselskapets konsept, der biogent karbon stabiliseres i fast form kalt biokull. Det at klimatiltaket er håndfast med lokale tilleggseffekter skal ha vært viktig for Vestres beslutning.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Det vises til at biokull i jord fungerer som jordforbedring, klimatilpasning og bidrar til økt mikroliv uten at det blir brutt ned. Karbonet vil bli lagret lokalt av bønder nær fabrikken The Plus i Magnor, og noe blir også lagt i jorda på fabrikkens takhage til våren.

– Med Down to Earth blir vår innsats for et bedre klima også en engasjerende fortelling om Vestres bidrag til lokalmiljøet. Det at karbonfjerningen vår faktisk øker jordhelse og forbedrer matsikkerhet for fremtiden, gir håndfaste fordeler til lokalsamfunnet vårt, mener bærekraftssjef Øyvind Bjørnstad i Vestre.

Den første forsendelsen av biokull ble sendt allerede forrige uke. Resten har ankommet bonden denne uka og vil bli lagt i bakken til våren. Jordmonnet karbonet skal lagres i er sandholdig jord, som vil ha ekstra stor nytte at karbonet som blir tilført.