Navnebytte

Gründer­prestens klima­startup får jordnært navn

Norsk Karbonlagring bytter navn, og har fått noen svært kjente navn på kundelisten. 

Bjørnulf Tveit Benestad i Norsk Karbonlagring
Karrierebytte: Bjørnulf Tveit Benestad gikk fra å være prest til å bli gründer.
Publisert Sist oppdatert

– Ønsket om å bidra med noe konkret i møte med klimaendringene kjenner ingen landegrenser, så vi har stor tro på potensialet fremover, sier Bjørnulf Tveit Benestad gründer i Norsk Karbonlagring som nå bytter navn til Down to Earth

Han kan videre fortelle at mye annet også har skjedd siden sist Shifter var innom han og klimastartupen rundt juletider i 2022.

Siden den gang har selskapet nemlig fått en rekke nye kunder, deriblant SR-bank, møbelfabrikken Vestre og Sparebanken Vest. Andre store aktører på kundesiden er Statens Vegvesen. 

Benestad hinter også om at de er i dialog med flere andre store selskaper om fremtidige prosjekter. 

– Vi jobber med flere spennende piloter med store norske aktører som ser lovende ut. De siste månedene har vært morsomme. Markedet forstår i stadig større grad verdien av det vi tilbyr, og at det klimaet trenger nå er løsninger med høy kvalitet, sier han. 

Startupen bytter altså nå navn til Down to Earth for å gjøre det enklere å sikte internasjonalt, forklarer Benestad. 

– Vi er i ferd med å utvide verdikjeden av karbonfjernere, biokullprodusenter og lagere utover landegrensene, og ser frem til å teste kundepotensialet utenfor Norge, sier han. 

Klimabekymringer

Som man kanskje forstår når man leser det gamle navnet, leverer selskapet altså en tjeneste der kundene kan utligne klimautslippene ved karbonlagring, som betyr at karbondioksid blir lagret i jordsmonnet. Down to Earth benytter karbonlagring med biokull fra flis. 

Benestad startet opp selskapet i 2021 sammen med medgründer Jesper B. Lemming. 

Den gang hadde han først og fremst bakgrunn som prest i Kristen idrettskontakt (KRIK) – men gjorde et karrierebytte som følge av hans voksende bekymring for klimaendringene. 

– Jeg har hatt en gryende frustrasjon over hvorfor det ikke gjøres mer for å hindre «den varslede katastrofen». Frustrasjonen ble etterhvert et push til å gjøre noe selv, har Benestad sagt til Shifter tidligere. 

Peker oppover

I følge selskapets nettside, som allerede har byttet til det nye navnet, har det samarbeid med flere aktører, deriblant biokullprodusenten Obio og en rekke gårder om karbonlagringen. 

Obio er også inne som investor i selskapet, i tillegg til Climatepoint, forteller Benestad. Selskapet har i tillegg fått til sammen 800.000 kroner i tilskudd fra Innovasjon Norge. Down to earth er nå i gang med en ny kapitaliseringsrunde. 

Også inntektene har begynt å peke oppover. Fjorårets resultat viser nemlig at inntektene gikk fra null i 2021 til 570.000 kroner i 2022. Ordinært resultat før skatt viser imidlertid at selskapet gikk rundt 1,4 millioner i minus, som ikke er uvanlig for et oppstartsselskap. 

– I 2023 lagrer vi mer karbon enn det vi har planlagt, og ennå er det noen måneder igjen, så vi ser derfor lyst på fremtiden, svarer Benestad på spørsmål om hvordan det går med inntektene. 

Ifølge Finansavisen har Bergen Carbon Solutions-gründer Jan Børge Sagmo, Askeladden-investor Harald Reigstad Alvik og Lasse Smedsvig også investert tidligere. 

– Fremover er planene å fortsette den kommersielle utviklingen, samtidig som vi gjør teknologien vår mer robust, sier han. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.