mobilitet

Jonas Rinde blir toppsjef i brennhet sykkelstartup

Han falt pladask for Sondre Norland og hans Bikefolder. Nå tar seriegründer og investor Jonas Rinde over sjefstolen.

Jonas Rinde i Bikefolder, tidligere medgründer i Huddly og Nomono.
Jonas Rinde i Bikefolder, tidligere medgründer i Huddly og Nomono.
Publisert

Da Shifter snakket med tidligere Huddly-gründer Jonas Rinde i vinter, var han nesten barnslig begeistret over å bli presentert som ny styreleder i den forholdsvis ukjente sykkelstartupen BikeFolder. Han hadde selv ringt gründer Sondre Norland og spurt om å få investere, etter at han hadde lest en Shifter-artikkel om selskapet som utviklet en digital samhandlingsplattform for sykkelbransjen.

Som ivrig syklist kjente han seg godt igjen i problemet Bikefolder var i gang med å løse. For mens biler har et eget vognkort, eierhistorikk og et system for faste serviceintervaller med journaler for hva som er gjort av vedlikehold og reparasjoner, er det et salig kaos for sykler. Nå var det endelig noen som ville rydde opp.

Da det attpåtil viste seg at Norland og Rinde hadde konkurrert mot hverandre i downhill-sykling i ungdommen, var han helt bergtatt.

Nå kommer nyheten om at han tråkker ytterligere til og blir administrerende direktør i Bikefolder.

– Det var ikke helt planen, men iblant snubler man over ting som er litt for bra til å være sant. Her klaffet alt for meg, sier Rinde, som i våres sluttet i en annen fremgangsrik startup, Nomono, og da vi møttes under Oslo Tech Excurison nylig fortalte han hemmelighetsfullt at han hadde noe nytt på gang.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Kort tenkepause

Riktignok måtte han ta en liten tenkepause da gründer Sondre Norland spurte ham om å ta toppjobben i BikeFolder. Etter noen hektiske år i mikrofonstartupen Nomono hadde han egentlig bestemt seg for å roe litt ned - gjøre engleinvesteringer, ta styreverv, bruke erfaringen sin til å hjelpe andre selskaper.

– Jeg vet jo hva en slik jobb innebærer av ansvar og oppofring. Men jeg likte teamet veldig godt, hadde selv følt på problemet de løser, og de har god traction på alle kanter, sier Rinde om hvorfor han svarte ja til Norlands frieri.

Det ble raskt god stemning mellom Jonas Rinde (t.v.) og gründer Sondre Norland i Bikefolder.
Det ble raskt god stemning mellom Jonas Rinde (t.v.) og gründer Sondre Norland i Bikefolder.

Snublemetoden

Det er dermed fjerde gang siden han gikk ut av Cisco, at Rinde går inn tidlig i en startup. Både i Huddly og Nomono ble han kontaktet av gründerne med spørsmål om å være med, eller om han visste om noen som ville være med.

– Jeg har vel mer «snublet over» enn at det er en metode. Jeg har rett og slett vært så heldig å treffe ekstremt flinke folk innen sitt fag, og blitt motivert til å hjelpe dem videre.

Han har noen kriterier. Det holder for eksempel ikke at gründeren er dyktig – personkjemien må også være på plass.

– Produktet må også være noe jeg er interessert i eller har forståelse for. Det må være unikt globalt og ha et stort marked. Det har vært min røde tråd.

Gründerdynamikk

– At noen er dyktige er en ting, men hvordan definerer du god personkjemi?

– Jeg har ikke gått så analytisk til verks, men jeg lener meg på 20 års erfaring, der jeg har intervjuet over 600 personer. Jeg får en god magefølelse, og så må jeg finne bevisene på at den stemmer. Det kan være sosiale antenner, humor, men også fagkompetansen selvfølgelig.

Noe av personligheten hos gründerne kommer også frem når det skal forhandles om eierandeler.

– Gründere kan jo være litt eiesyke?

– Det er viktig å ta slike diskusjoner tidlig, å lande gode avtaler. Da blir man også veldig godt kjent. Man er jo interessert i å gjøre det beste for selskapet, og da merker man fort hva som betyr noe for en gründer, det er også en test på meg som kommer inn, hva jeg står for.

– Min største motivasjon er jo å virkeliggjøre gründernes drømmer.

Jonas Rinde i Bikefolder er selv en ivrig syklist, og var i toppen i Norden i downhill-sykling da han var yngre.
Jonas Rinde i Bikefolder er selv en ivrig syklist, og var i toppen i Norden i downhill-sykling da han var yngre.

Veksten

Jonas Rinde vil sitte i Oslo, mens Sondre Norland og de andre i teamet vil være i Sandnes. Han kommer inn i et selskap som allerede har fått mye oppmerksomhet i bransjen. Nå ligger det over 130.000 sykkelmodeller i databasen. De første sykkeleierne har også begynt å piple inn, og BikeFolder passerte 500 aktive brukere på plattformen.

Oppstartsselskapet har knyttet seg til sykkelforbundet og flere sykkelprodusenter. De er også kommet langt i dialogen med forhandlere, samt forsikringsselskaper som kan tilby sine tjenester via plattformen. De har også aktivert en egenutviklet løsning for stjålne sykler. Tjenesten heter BikeHunter og er eksklusivt for BikeFolder-brukere, der de kan melde sykkelen stjålet og få hjelp i jakten på å få tilbake sykkelen til rett eier.

De har også fått i gang de første inntektsstrømmene, blant annet abonnement på plattformen ut mot sykkelforhandlere, samt formidling av sykkelforsikringer.

Gründeren selv er forøvrig meget fornøyd med signeringen av Rinde.

– Etter å ha blitt kjent med Jonas forstod jeg raskt at hans kunnskap, engasjement, sykkelentusiasme og ikke minst personlige egenskaper var perfekt for virkelig å akselerere hastigheten på BikeFolder. Når det åpnet seg en mulighet for å få ham på teamet - var det bare å gripe sjansen, sier Sondre Norland.

Powered by Labrador CMS