shifters julekalender

– Jeg har alltid hatt et ønske om å hjelpe folk som sliter i samfunnet

Shifter pakker opp én splitter ny startup fem dager i uken frem til jul.

Abdimaalik Abdirahman, Sophie Arntsen og Mohammed Abdelqadir i Digna, et oppstartsselskap som vil gjøre offentlig informasjon lettere å finne og forstå for flerkulturelle.
Abdimaalik Abdirahman, Sophie Arntsen og Mohammed Abdelqadir i Digna, et oppstartsselskap som vil gjøre offentlig informasjon lettere å finne og forstå for flerkulturelle.
Publisert

I dagens kalenderluke:

Digna, et oppstartsselskap som vil gjøre offentlig informasjon lettere å finne og forstå for flerkulturelle, det være seg arbeidsveiledning hos NAV eller skattekort og fradrag.

– Under pandemien ble vi raskt avslørt, sier gründer Mohammed Abdelqadir.

Han forklarer:

– Vi som samfunn hadde ikke kjennskap til de mange ulike innvandrermiljøene, og da kom ideen. Vi ønsket å lage ulike "communities", samlet på én plattform, slik at ulike aktører ikke trengte å gå til hvert enkelt miljø for å spre sitt budskap, sier han.

Abdelqadir kom til Norge som 13-åring i 2002. Han bodde på Holmlia, men gikk på Hartvig Nissens videregående skole bare fire år senere.

– Og da forstår du hvilken kontrast det var. Denne kulturelle lærdommen har gitt meg veldig mye, og jeg har alltid hatt et ønske om å hjelpe folk som sliter i samfunnet.

– Disse små mekanismene er det viktig å kjenne til

Gründeren, som er utdannet økonom ved BI, syns det var vondt å vitne at blant andre somaliere ble beskyldt for å spre smitte under pandemien.

– Det var på tide å lage et system for å spre informasjon, hovedsakelig på en muntlig måte. I Norge går mye over tekst, men er du ikke fra vestlige land, kan det være veldig vanskelig. Jeg uttrykker meg også best muntlig, og disse små mekanismene er det viktig å kjenne til for å kunne lage gode tjenester innen velferdsteknologi, sier han.

Digna produserer derfor enkle informasjonsvideoer, distribuert i en web-app.

Selskapet har hatt pilotprosjekter med blant andre NAV Bjerke og NAV Lillestrøm, og har mottatt både kommersialiserings- og markedsavklaringstilskudd fra Innovasjon Norge.

Plattformen benytter rollemodeller for å spre budskapet, og planen er å representere en lang rekke morsmål på plattformen. Per i dag har Digna informasjon tilgjengelig på somalisk, arabisk, swahili, kinyarwanda, amharisk, tigrinya, polsk og engelsk.

– Potensialet er veldig stort, og etter hvert skal vi skalere til Skandinavia og Tyskland. Dit kommer det enda flere flyktninger enn til Norge, sier Abdelqadir.

Digna er i år også en del av Ferds akselerator Impact Startup.

– Vi har fått mye oppmerksomhet i år, så det er spennende tider. Nå trenger vi flere kunder, for å kunne bevise en impact-investor at dette er bærekraftig.

Han forteller at de allerede er i dialog med flere kunder.

– Vi ønsker et bærekraftig og mangfoldig samfunn bygd på summen av alle innbyggernes kunnskap, talent og kompetanse, sier gründeren.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Ja, takk!

Powered by Labrador CMS