HAV
Internasjonalt havfond satser 110 millioner kroner på norsk metode for høsting på havbunnen
Takket være ny teknologi, ble Ava Ocean i fjor det første selskapet på over 30 år med tillatelse til å høste arktiske kamskjell i Barentshavet. Nå har en internasjonal investor fått napp.
En hel industri som har ligget brakk her til lands grunnet ødeleggende fiskemetoder, ble i fjor gjenåpnet etter at oppstartsselskapet som da het Tau Tech hadde funnet nye og skånsomme måter for å plukke skjell fra havbunnen, i tett samarbeid med forskningsinstituttet Sintef.
Fra før har den selvutnevnte bærekraftsinvestoren Norselab satset penger på selskapet, som nå heter Ava Ocean. Det har også flere industriprofiler på vestlandet, deriblant Subsea-gründer Hans Martin Gravdal og reder Andy Farstad. I tillegg tok selskapet opp et lån i fjor, og totalen ble 300 millioner kroner.
Nå henter selskapet inntil 110 millioner kroner til, denne gangen av internasjonalt kaliber.
Det er det London-baserte havfondet Ocean 14 Capital som går inn på eiersiden. Det bekrefter partene i en pressemelding. Ytterligere detaljer om avtalen har de derimot ikke delt.
– Fiskeriet i Barentshavet begynner å gi resultater og høsteteknologien vi har utviklet leverer godt. Vi har store ambisjoner for teknologien og muligheten til å endre et globalt fiske til det bedre, så nå er vi kjempestolte over å få med oss et så anerkjent fond som Ocean 14, sier daglig leder og gründer Øystein Tvedt i en pressemelding.
Internasjonal etterspørsel
Ava Ocean ble etablert under sitt gamle navn i 2016, men drev inntil 2021 med tilnærmet ingen omsetning. Nå har selskapet tilsynelatende fått fart på ting, ettersom regnskapet viser en omsetning på 14 millioner kroner. Det meste av dette er imidlertid knyttet til offentlige tilskuddsordninger. Resultatet før skatt endte i fjor med et underskudd på 8,8 millioner kroner.
Nå melder Ava Ocean at deres skip Arctic Pearl begynner å vise lønnsomhet etter seks måneders operativt fiske.
– Vi merker bra etterspørsel internasjonalt etter en ny, skånsom og moderne fangstmetode for de fantastiske sjømatressursene som ligger på havbunn. Og vi opplever å bli kontaktet av et bredt spekter av aktører, både skjellfiskere, myndigheter, forskere og interesseorganisasjoner. Vi tror næringen er moden og klar for en modernisering og et grønt skifte, sier Tvedt.
De friske pengene skal blant annet brukes på å utvikle konseptet videre for internasjonal ekspansjon i løpet av det neste året.
To av fem er norske
Ava Ocean er kun den femte investeringen til Ocean 14, men den andre norske. I porteføljen er også plastbekjemperen Aion.
De vil med stor sannsynlighet få selskap av mange flere veldig snart. Nylig økte fondet nemlig forvaltningskapitalen til over 160 millioner euro, eller omkring 1,8 milliarder kroner, og hever nå målet fra 150 til 200 millioner euro. Blant investorene er Skype-gründer Nicklas Zennström og investeringsarmen til Ingka Group, som er hovedeieren til Ikea.
– Vi er kjempefornøyde med dette som er vår første investering innen fiskeri. Ava Ocean viser vei for fremtidige bærekraftige industrielle fiskeri, der ny teknologi muliggjør, og forretningsmodellen treffer den gylne balansen mellom impact og økonomisk lønnsomhet. Havene trenger at vi raskt får slutt på skadelige fiskemetoder. Selskaper som Ava Ocean illustrerer en økonomisk effektiv mate for hvordan: skånsomt presisjonsfiske vil muliggjøre slutten på bunnskraping, sier medgründer i Ocean 14 Capital, Francisco Saraiva Gomes.