INTERNASJONAL KAPITAL

Internasjonale investorer kaster seg over norsk startup: Investerer 800 millioner kroner i PortalOne

Hybridspill-selskapet til gründerbrødrene Kasin er på plass i USA. Tiger Global, som var fjorårets mest aktive venturefond globalt, leder an i runden.

Lillebror Stig Olav Kasin (venstre) er innholdssjef i Portal One, mens storebror Bård-Anders er daglig leder.
Publisert Sist oppdatert

De norske gründerbrødrene Bård Anders og Stig Olav Kasin har siden 2018 bygget en plattform som kombinerer klassiske mobilspill med korte, daglige tv-sendinger hvor ulike kjendiser får bryne seg på dagens spill mot folk hjemme i stua. (Se hvordan det fungerer nederst i saken).

I 2020 kom noen av verdens mest prestisjefylte tech-investorer inn på eiersiden. Norske Snö Ventures var eneste norske fond som slapp inn. I fjor vår fulgte de eksisterende eierne opp med 130 millioner kroner.

LES OGSÅ: Slik får Snö innpass hos verdens største

Nå har PortalOne gjennomført en ny investeringsrunde, en såkalt serie A. Runden er på totalt 90 millioner dollar, tilsvarende rundt 800 millioner kroner. Både nye og eksisterende eiere deltar. Ifølge PortalOne tegnet investorer seg for aksjer verdt totalt 1,5 milliarder kroner, og flere fikk nei.

– Da vi lukket forrige runde, var det en del vi ikke fikk tatt med. Det var umiddelbar interesse for en serie A. Da var det bare spørsmål om timing, sier medgründer og daglig leder Bård Anders Kasin.

Ifølge gründerne, var planen i utgangspunktet å hente et ganske mye lavere beløp.

– Men allerede etter første presentasjon, hadde vi «commitments» som var over det vi hadde tenkt. Så da måtte vi justere på ambisjonene, supplerer bror, medgründer og innholdssjef («Chief Experience Officer»), Stig Olav Kasin.

LES OGSÅ: Dette er gaming-gründerne Skyfall Ventures ser etter.

Kasin-brødrene var begge involvert i norske The Future Group, hvor både Kjell Inge Røkke, John Fredriksen og Johan H. Andresen var på eiersiden. Også der var Bård-Anders Kasin oppført som medgründer, og måtte gjentatte ganger tåle et kritisk søkelys fra landets næringslivsaviser, inkludert Shifter, før både de og investorene forlot prosjektet. Les mer om saken her.

Ledes av denne internasjonale tungvekteren

Av den totale investeringssummen, er 60 millioner dollar frisk kapital fra nye investorer. I tillegg selger eksisterende aksjonærer seg ned for 30 millioner dollar, for å gi plass til nye.

Runden ledes av hedgefondet Tiger Global. Investeringsselskapet har vært blant de mest aggressive aktørene i venturemarkedet de seneste par årene. Bare i fjor gjennomførte de 335 investeringer, og deltok i flere av bransjens største runder globalt.

– Vi mener at PortalOne bygger en plattform som samler en innovativ opplevelse i korsveien mellom spill og underholdning. Vi er glade for å støtte Kasin-brødrene og deres talentfulle stab mens de fortsetter å bygge og vokse businessen, skriver investeringsansvarlig og partner Evan Feinberg i Tiger Global, i en pressemelding.

En rekke andre fond, deriblant TQ Ventures, og flere kjente teknologinavn er også å finne på investorlista (se faktaboks).

– I TQ ser vi etter selskaper med ubegrensede muligheter, eksepsjonelle gründere, og tidlige bevis for at brukere elsker produktet. Vi ser alle tre i PortalOnes tidlige sendinger, men det beste er ennå i vente, sier investeringsselskapets medgründer Scott Samuel «Scooter» Braun i meldingen. Han er også manager for blant andre Justin Bieber, Ariana Grande og Demi Lovato.

LES OGSÅ: Derfor foretrekker han internasjonale fremfor norske investorer

Investorene i PortalOne

Holdingselskapet til PortalOne er registrert i USA, og hele aksjonærlisten er derfor ikke offentlig. Shifter får opplyst at følgende investorer er med i runden:

  • Temasek: Det statlige fondet til Singapore med rundt 3000 milliarder under forvaltning.
  • Connect Ventures (Creative Artists Agency/NEA): Verdens største talentbyrå, med artister, skuespillere og idrettsutøvere på klientlisten.
  • Access Industries: Eiere av Warner Music og sportsplatformen DAZN. Investeringen er ledet av Danny Cohen, tidligere toppsjef i BBC.
  • Matt Cohler: En av de tidligste ansatte i Facebook og nær venn med Mark Zuckerberg. Gründer av LinkedIn og tidligere partner i Benchmark.
  • Julius Genachowski: Tidligere styreleder for amerikanske FCC (Federal Communications Commission) under Obama..
  • Aleksander Leonard Larsen: Medgründer av Axie Infinity
  • Rishi Garg: Tidligere «Global VP Strategy» i Twitter/Google/MTV
  • Jason Toff: Tidligere produktsjef Facebook
  • Avenir Growth
  • Animoca Brands
  • Nordstar
  • Socii Capital
  • Snö Ventures

De norske investorene

Av norske innslag finner vi Snö Ventures, som følger opp sin initielle investering gjennom sitt nye fond. Kryptospill-gründer Aleksander Leonard Larsen, som ble mangemillionær etter et delvis nedsalg i startupen Axie Infinity i fjor, er også å finne blant investorene.

Blant de som har solgt seg ned, skal det være flere norske engleinvestorer som har vært med helt fra start.

– Det er noen norske støttepartnere som har backet oss helt fra starten, som fikk cashet inn. Det er folk som har backet oss i mange år, som vi nå fikk takket, sier Bård Anders Kasin.

LES OGSÅ: Slik får du Snö Ventures som investor

Ikke det beste, rent strategisk

Prisingen av PortalOne er ikke kommunisert ut. Shifter erfarer at selskapet hadde tilbud om å gjennomføre runden til en verdivurdering på over én milliard dollar, som ville gjort selskapet til en såkalt enhjørning. Den endelige prisen skal derimot være lavere.

– For oss er det viktigste å ha med de riktige investorene til riktig tid, sier daglig leder og gründer Bård Anders Kasin, men vil ikke si noe mer nøyaktig om prisingen.

– Den begynner å bli høy. Vi prøver å balansere, og det er ikke alltid den høyeste verdivurderingen er det beste rent strategisk, påpeker han.

Uvanlig kontroll

Shifter kjenner ikke til hvor stor eierandel gründerne fortsatt sitter på. Duoen kontrollerer imidlertid over 90 prosent av stemmene, forteller gründerne, og har dermed full kontroll.

– Det var et ønske fra Tiger Global, forteller Bård Anders Kasin.

– Uten protester fra de øvrige investorene?

– Alle har vært veldig positive til det.

Han legger til at selskapet har et rådgiverkorps sammensatt av representanter for investorene, blant annet.

Slik skal de ekspandere

Siden Shifter sist omtalte PortalOne, har selskapet etablert seg med kontor i Los Angeles, USA. Derfra skal all innholdsproduksjon og sendinger foregå. Hovedkontoret med utviklingsavdelingen forblir i Oslo.

Staben i USA er nå på seks, og skal utvides til 10. Der finner vi blant andre tidligere NRK- og TV2-profil Markus Bailey. I Norge teller PortalOne-teamet 35, men også her pågår det rekrutteringsprosesser.

– Men det er et konkret mål å holde oss så smidige som mulig. Vi må virkelig finne de rette folka. Det er en «smart, not hard»-tankegang, sier Bård Anders Kasin.

Foreløpig har PortalOne operert i betaversjon, men selv da har selskapet tiltrukket seg kjendisgjester som Justin Bieber. Det neste store steget er full og åpen lansering i USA og Canada. Det skal skje i løpet av inneværende halvår. Deretter står utvidelser til andre områder på agendaen.

– Nå har vi sterke investorer fra Asia, og ser det markedet som veldig interessant i neste omgang, sier Bård Anders Kasin.

– Med en så stødig og langsiktig finansiering, kan man ta gode og langsiktige valg. Nå kan vi bygge det vi har en visjon om, supplerer Stig Olav Kasin.

LES OGSÅ: Sponds metode for å ekspandere til Storbritannia