Brødrene Lars og Thomas Nygaard står bak NorQuant. De fikk nylig 14 millioner kroner fra Forskningsrådet. Arkivfoto: Per-Ivar Nikolaisen

Inngår millionsamarbeid: Skal gjøre aksjerobot mer treffsikker med klimadata

– Det blir jo mer og mer tydelig at det er store endringer på gang, sier NorQuant-gründeren, som også har hentet analysesjef fra Oljefondet og rigger til lansering av milliardfond for «folk flest».

Publisert Sist oppdatert

NorQuant har i snart tre år jobbet med å knuse myten om «den geniale investor», hovedsakelig med et analyseverktøy basert på det motsatte: regler og statistikk.

I fjor hjalp fintech-selskapet en håndfull «family offices», deriblant Reitan Kapital, med å implementere såkalt faktorbasert forvaltning i egen strategi.

Så tok NorQuant-brødrene Lars og Thomas Nygaard, med tung akademisk og praktisk bakgrunn innen finans, fysikk og programmering, flere nye grep.

Blant annet rykker de nå stadig nærmere lansering av tre investeringsfond for «folk flest» i både inn- og utland, med det samme analyseverktøyet i bakkant.

Søknaden om konsesjon ble levert før sommeren og er nå underveis.

– Dette er en god inntjeningsmodell for oss. Vi så at våre regelbaserte strategier fungerte godt for «family offices», og da så vi samtidig muligheten for å tilby enda flere en bedre og billigere investeringsstrategi, sier Thomas Nygaard.

Slik fungerer NorQuant i dag:

  • NorQuant kartlegger global forskning innen finans.
  • Deretter kartlegger de den enkeltes kundes individuelle preferanse hva gjelder horisont, risiko, investeringsunivers, bærekraftsmål samt andre krav.
  • Forskningen, kombinert med kundens individuelle preferanser, omgjøres til koder i et ekspertsystem (“AI”) som er koblet opp mot data fra alle sentrale børser.
  • Resultater ender til slutt opp i en portefølje-sammensetning som er tilpasset den enkelte investor.
  • Kilde: NorQuant

Overbevise om metoden

NorQuant startet også i fjor Norsk Forening for Kvantitativ Finans, med dets formål om å fremme bruk av nettopp kvantitative metoder innen finans.

– Vi har jo brukt en del tid på å overbevise folk om denne metoden, selv om vi helt klart ser at den øker kraftig i popularitet, særlig i USA og Asia, sier Nygaard.

– Finansbransjen er i endring. Det går mot mer automatisering, lavere kostnader og billigere investeringsmuligheter, legger han til.

Medgründeren, som også har vært med å bygge opp analyseselskapet Investtech, forteller om fjorårets syv seminarer med totalt 1200 deltakere og en rekke foredragsholdere, norske som internasjonale.

– Det vi gjør, begrenser seg ikke til Norge. Systemene vi utvikler er like relevante i utlandet. Da har det vært viktig å bygge et internasjonalt nettverk, sier han.

Hentet 14 millioner kroner

På tampen av fjoråret sikret de seg også 14 millioner kroner fra Forskningsrådet, til et prosjekt om selvlærende systemer for bærekraftige investeringsstrategier.

Sintef og Nord universitet deltar også.

– Det er dette som er neste steg. Målet er å kunne måle enda mer nøyaktig hva slags faktorer som påvirker en avkastning, sier Nygaard og forklarer ytterligere:

– Faktormodellene vi har brukt til nå, baserer seg på en matematisk metode som er flere hundre år gammel, men de siste årene har det skjedd store ting innen datakraft og tilgjengelig data. Flere studier viser da at vi har systemer som kan gjøre dette bedre enn de tradisjonelle metodene, sier han.

Forskningsprosjektet skal over fire år, forbedre nåværende investeringsresearch ved hjelp av maskinlæring og avansert matematikk samt inkludere såkalt ESG-forskning.

Klimaforandringer påvirker aksjen

ESG står for «Environmental, Social and Governance».

– Det handler blant annet om å se hvordan et klima i endring påvirker økonomien, ulike sektorer og enkelte aksjer, sier Nygaard og legger til:

– Det blir jo mer og mer tydelig at det er store endringer på gang, og da er det viktig å ta de med i investeringsbeslutningene også, sier han.

Såkalte ESG-kriterier brukes ifølge Nygaard stadig mer innen fondsstrategier og investeringsrådgivning, som et filter for å unngå uetiske selskaper.

– Men ESG kan også hjelpe å identifisere sektorer og selskaper som er mer utsatt for finansielle risiko eller lavere forventet avkastning, sier han.

– Store ambisjoner

I høst ble analysesjef Alberto Guillén Jiménez hentet til teamet på nå tre fulltidsansatte. Han har lang erfaring med faktorstrategier og har blant annet jobbet syv år i Norges Bank Investment Management, også kjent som Oljefondet.

Fra venstre: Vu L. Tran (Nord universitet), Lars Nygaard, Alberto Guillen Jimenez og Thomas Nygaard (NorQuant), Volker Hoffmann og Anders Bryhni (Sintef).

Teamet brukte også fjoråret på å få på plass private, eksterne investorer. Tidligere har selskapet finansiert driften på egne sparepenger.

– Nå er vi også i samtale med litt større investorer, sier Nygaard og fortsetter:

– Vi har store ambisjoner, blant annet at vi om et par år, skal ha fond på betydelig størrelse, og at vi kanskje kan jobbe sammen med utenlandske partnere for å distribuere det der, sier Nygaard.

– Hva er en betydelig størrelse?

– Fond på bare noen millioner, lønner seg jo ikke. Så vi tenker en milliard og oppover. Det krever at vi må opp i den type beløp relativt raskt.

– Det kan også hende vi tilbyr dette via andre partnere som selger fond online, eller at vi selv bygger de opp. Det er ikke helt avklart. Det viktigste er at vi leverer gode strategier, og at det blir kjent i markedet, sier han og legger til:

– Vi er optimistiske, og mener vi kan levere noe som er bedre og billigere.