investorer

Her er Askeladdens styrtrike hjelpere

Familieformuer på totalt over 15 milliarder kroner har kommet inn som eiere i Askeladden & Co.

Einar Brandsdal, Marie Ameln, Egil Stenshagen og Jo Lunder.
Einar Brandsdal, Marie Ameln, Egil Stenshagen og Jo Lunder.
Publisert Sist oppdatert

De har slått seg opp på å knuse gråstein, takle ekstrem varme og sluke mil. Da Startup-byggerne i Askeladden & Co for første gang tok inn eksterne investorer som eiere i morselskapet, fikk de med seg noen veldig allsidige følgesvenner med dype lommer.

Som Shifter meldte denne uken har Askeladden betalt ut 45 millioner kroner i utbytte til eierne etter nedsalget i Dr. Dropin. Mens partnerne satt igjen med millionbeløp, dryppet det også på de andre eierne.

Stenshagen-nettverket

Blant disse finner vi nå Stenshagen Invest med med 6,5 prosent av aksjene. Egil Stenshagen sluker ikke lenger mil som rallysjåfør, men han er på Kapitals liste over landets rikeste personer med en anslått 2023-formue på 6,5 milliarder kroner. 

Stenshagen-familien er kjent for å investere langsiktig i «kjedelige og stabile» selskaper som for eksempel bygg- og anleggsentreprenøren AF Gruppen og IT-konsulentselskapet Bouvet, begge eksempler på investeringer familien har sittet på i ti år og som har vært blant Oslo Børs beste investeringer i denne perioden.

Men i det siste har familieselskapet og investeringsarmen Stenshagen Invest, som styres av Jørgen Stenshagen, tatt noen forsiktige skritt inn i den norske startup-verdenen. I fjor ble det kjent at Stenshagen var blant nykommerne da Geir Førres Firda for første gang åpnet for eksterne investorer. Stenshagen er også blant investorene i 3D-kamera-selskapet Zivid.

To gode hjelpere

I Stenshagen Invest-styret sitter den tidligere toppsjefen i Vimpelcom, Jo Lunder. Styregrossisten har i lengre tid vært involvert med Askeladden-miljøet via investeringsselskapet Mojo Partners som han etablerte sammen med Morten Røisland i 2018. 

Hensikten med foretaket skal være, som de noe kryptisk selv skriver på egne nettsider, «å kombinere egen erfaringsbakgrunn med dynamiske miljøer innen den kraftig voksende tjenestesektoren etablert gjennom relasjonen til menneskene bak Askeladden & Co»

Midtveis i 2022 hadde Mojo investert i totalt 23 konsepter under Askeladden-paraplyen.

Mens Lunders norske holdingselskap Cigalep hadde et godt 2021 og ved utgangen av 2022 styrte rundt 200 millioner i eiendeler på balansen, hadde Røislands Mor AS-konsern, som lenge har vært en aktiv investor i en rekke næringer, 586 millioner i omsetning og et årsresultat på 53 millioner kroner. 

Gråstein-dynastiet 

I 1965 startet Gunnar Holth et grustak på Granli ved Konsberg. Familie-selskapet vokste seg etter hvert til å bli en av landets største aktører innen pukk og grus. 

Eierselskapet Constructios mange datterselskaper omsetter årlig for 590 millioner kroner, og i 2022 var resultatet før skatt på 196 millioner kroner, mens egenkapitalen i selskapet var på 2,7 milliarder kroner. Constructio eier nå 4,9 prosent av Askeladden & Co.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Gevinst for brann-ekspert 

Gründer i Seniorsupport, Marie Ameln, har bakgrunn fra Spacemaker og Fjong og er investor i en lang rekke norske startups

Seniorsupport var tidligere et Askeladden-selskap, men eierne har kjøpt seg ut. 

Ameln har investert via eget holdingselskap, og familieselskapet Monstro, hvor hennes far Morten Ameln er største eier sammen med barna, eier rundt en prosent av Askeladden & Co. 

Ameln senior har vært administrerende direktør og storeier av brannvern-selskapet Firesafe siden 2004. Selskapet omsatte i 2021 for 1,1 milliarder kroner. Ameln solgte rundt 50-60 prosent av selskapet til FSN Capital sommeren 2022 for et ukjent beløp. 

Formuende partnere

  • Synliggjøringen av verdiene i Askeladden-gruppen, selskapet har vurdert portefølje-selskapenes samlede verdi til en milliard kroner, har bidratt til å løfte verdiene i partnernes holdingselskaper. 
  • Frem til nylig satt fem av partnerne sitter med 11,3 prosent av selskapet hver, mens tre har 5,6 prosent og CFO Martin Lycke har 2,8 prosent av aksjene.
  • I Zola Holding eid av partner Harald Reigstad Aalvik for eksempel, ble det bokført et resultat før skatt på 134 millioner kroner i 2022. Resultatet skyldtes i stor grad finansinntekter. Egenkapitalen i selskapet hans økte fra 36 millioner til 167 millioner kroner, og Aalvik unnet seg et utbytte på 2,8 millioner kroner. (Aalvik har gitt seg som partner).
  • I holdingselskapet til managing partner Martin Schütt ble det notert et resultat før skatt på 150 millioner kroner, men Schütt tok ikke utbytte fra selskapet. 

Nå er det klart at Ameln satt igjen med et solid beløp fra Firesafe-nedsalget. I inntekståret 2022 er det ført en gevinst i Monstro på 582 millioner kroner fra salget, mens den gjenværende andelen på på 36,5 prosent fortsatt ligger i selskapets portefølje.  

Kongelig adresse

Neslein-familien har, siden starten innen teglverk og sandtak for flere generasjoner siden, bygget seg opp innen eiendom. Nå forvalter selskapet Pecunia (latin for penger, journ. anm.) noen av Oslos mest fornemme kontorbygg, blant annet lokalene i Dronning Maudsgate som huser flere av investeringsbankene og konsulentene i McKinsey rett ved Nasjonalmuseet. 

Selskapet kontrolleres av styreleder Petter Fredrik Neslein hvis formue Kapital har anslått til 5,6 milliarder kroner. Neslein har blant annet bistått Oljefondet med å vurdere eiendomsinvesteringer i utlandet. I fjor flyttet sønnen, Thomas Neslein til Lugano i Sveits. 

Engasjert samfunnsdebattant

Til sist har e-handelsgründer Einar Øgrey Brandsdal dukket opp blant investorene. Sørlendingen har bygget opp Brandsdal Group som blant annet har netthandlene innen skjønnhetsprodukter, Blivakker.no i Norge og Cocopanda i Sverige. 

De senere årene har Brandsdal også vært en engasjert samfunnsdebattant. Fra 2018 var han kritisk til planene om oljefond-sjef Nicolai Tangens kunstsilo i Kristiansand gjennom Facebooksiden Sørlandsnyhetene. Gründeren har senere forsonet seg med både meningsmotstanderne og bygget. 

– Kampen er over for lenge siden. Jeg velger å være positiv, uttalte han til Nettavisen i fjor.

Powered by Labrador CMS