politikk

Har bestemt seg – vil stemme for i gründersak

Før onsdagens votering har det vært stor spenning rundt hva Pasientfokus´ Irene Ojala vil stemme. Nå har hun bestemt seg. 

Oslo 20240516. Irene Ojala, (Pasientfokus) i vandrehallen på Stortinget.Foto: Terje Pedersen / NTB
Publisert Sist oppdatert

Pastienfokus´Irene Ojala bekrefter at hun vil stemme for SVs forslag om innføring av tech-visum og endring av opsjonsskatten i Norge. 

Det opplyser hun til Altaposten onsdag formiddag. 

Før uttalelsen har det vært usikkert hva som vil bli utfallet når saken skal behandles på stortinget senere onsdag ettermiddag, fordi Ojala har vært på vippen. 

Dette er forslagene

Forslag 1

Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2025 foreslå endringer i opsjonsskatteregelverket, slik at vilkårene for å benytte ordningen utvides til å omfatte bedrifter som har inntil 150 ansatte, ikke er eldre enn 12 år, og som har en balansesum på inntil 200 mill. kroner.

Forslag 2

Stortinget ber regjeringen utrede forenklinger i regelverket for norske bedrifter som vil rekruttere høykvalifiserte arbeidstakere fra tredjeland, utrede om regelverket for selvstendig næringsdrivende bør justeres, og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.

Nå har hun altså bestemt seg: 

–  Finnmark trenger vi gode rammevilkår for oppstartsbedrifter – og det gjør også Norge for øvrig. Jeg tenker at egentlig er jeg en politisk gründer – og mitt «forretningskonsept» er kvinners rettigheter til å føde i trygghet – også i Alta. Forslaget jeg nå vil være med å stemme for koster lite, og det vil skape trygghet for kvinnelige og mannlige gründere i Finnmark største by – hvor rundt 70 prosent er privat næringsvirksomhet. I tillegg vil det styrke alle som går med en gründer i magen, sier hun til Altaposten. 

Regjeringspartiene og Rødt har allerede sagt nei til forslaget, mens de resterende partiene er for. Med 85 mot nå 84 stemmer blir dermed endringene, som trolig vil påvirke mange gründerbedrifter, gjennomført. 

Gründerforening takker

At Ojala nå har bestemt seg for å stemme for blir hyllet av NAST-leder Anders Mjåset på linkedin, som før bekreftelsen skrev et innlegg i E24 der han ba henne om å stemme for: 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Dette er et stort og viktig steg mot en internasjonal konkurransedyktig opsjonsordning for vekstbedrifter. Tek-visum vil også bidra til å tiltrekke talenter, i en tid der vi har en foreslått exit-skatt som vil gjøre (gjør) dette veldig mye vanskeligere, skriver han i innlegget. 

–At Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Rødt  er mot en utvidet opsjonsordning har jeg vanskelig for å forstå. En opsjonsordning for oppstartsbedrifter sikrer at vi får distribuert eierskap til flere - det bidrar til sosial mobilitet. Det burde være en sosialistisk kampsak - forslaget er da også fremmet av Sosialistisk Venstreparti, med støtte fra alle de andre partiene, skriver han videre.