politikk

Kun én stemme kan avgjøre når to viktige gründersaker står på spill onsdag 

Pasientfokus´ stortingsrepresentant Irene Ojala er den ene som kan avgjøre om det blir en endring av opsjonsskatten og innført et tech-visum i Norge.

Irene Ojala, stortingsrepresentant for Pasientfokus kan avgjøre voteringen onsdag.
Publisert Sist oppdatert

Når det onsdag skal stemmes om å endre opsjonsbeskatningen og innføre et tech-visum i Norge, ligger det an til å bli ganske jevnt – kun én stemme kan nemlig avgjøre. 

Det er Sosialistisk Venstreparti som har kommet med forslagene, som tidligere denne våren ble hyllet av foreningen Abelia, som skal gjøre det enklere å sikre utenlandsrekruttering av spisskompetanse utenfor EØS. 

Spørsmålene har ført til en splittelse i finanskomitéen – der regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, samt Rødt, har sagt nei. 

Dette er forslagene fra SV

1. Stortinget ber regjeringen i forbindelse med forslag til statsbudsjettet for 2025 gjøre endringer i opsjonsskatteregelverket slik at den skal gjelde for bedrifter som har maksimalt 150 ansatte, har vært i drift i 12 år og en balansesum på maks 200. mill kroner. 

2. Stortinget ber regjeringen i forbindelse med forslag til statsbudsjett for 2025 fremme forslag om et tech-visum. Forslaget skal vurdere forenklet saksbehandlingstid for faglærte fra tredjeland, forhåndsgodkjenning av arbeidstakere og et eget visumprogram for gründere og investorer som ønsker å etablere virksomheten i Norge. 

3. Stortinget ber regjeringen innen 2024 utrede hvordan alle telnologier kan likestilles i unntakte for immatrielle eiendeler i formueskatten lik at unntaket blir generelt, herunder avklare hva som er gjeldende rett og praksis. Utredningen skal videre beregne hva provenyeffekten vil være, og hvordan et generelt unntakt kan utnyttes eller føre til negative tilpasninger. 

 Kilde: Stortinget.no

De resterende partiene har sagt ja, mens Pasientfokus´ eneste stortingsrepresentant, Irene Ojala, er på vippen. 

Med 84 mot 84 stemmer er det dermed hun som kan avgjøre de to sakene som trolig vil påvirke mange gründerbedrifter. 

Shifter har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar av Ojala. 

– Skuffet

I et E24-innlegg tirsdag ettermiddag ber NAST-leder (foreningen for gründere og startups) Anders Mjåset og en rekke andre sentrale aktører fra startupmiljøet, Ojala om å stemme for forslagene. 

Næringspolitisk direktør i Abelia, Nils-Ola Widme, er skuffet over at regjeringen på forhånd har sagt nei til forslagene: 

– To av de viktigste tingene gründer-norge er opptatt av, vil ikke regjeringen gjøre noe med, sier Widme. 

Widme mener det er dumt at det hele står og faller på Pasientfokus´ stortingsrepresentant, og at det er regjeringen som burde ta ansvar for å sikre god gründerpolitikk i Norge – slik de har lovet i forarbeidet av stortingsmeldingen som skal omhandle gründere: 

– Fokuset bør rettes mot der det hører hjemme, og det er hos regjeringspartiene, sier Widme. 

Han sier det blir spennende å se hva utfallet av onsdagens votering blir: 

– Beste utfall er at hun stemmer slik teknologinæringslivet ber henne om å gjøre, også i Finnmark og Alta. Da blir forslagene vedtatt og utredningen blir satt i gang. Worst case er at regjeringens holdning blir vedvarende ut denne stortingsperioden, sier Widme. 

– Hva tenker du om at regjeringspartiene ikke sier ja til støttepartiet SVs forslag? 

– Det er først og fremst veldig skuffende. Næringsministeren inviterer til dialog og vi bruker muligheten til å fremme forslagene som gründerne trenger at blir gjennomført, men de sier nei, sier legger han til. 

Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i foreningen Abelia.
Nils-Ola Widme, næringspolitisk direktør i foreningen Abelia.

– Stort behov

Widme mener det er et vesentlig behov for en utvidelse av dagens opsjonsordning for at Norge skal bli verdens beste land å starte og drive en virksomhet i, som også er regjeringens uttalte mål: 

– Det samme gjelder forslaget om å gjøre det enklere å tiltrekke eksperter utenfor EØS. Det er helt avgjørende at selskaper i skaleringsfasen skal kunne tiltrekke de beste folka hit. Det må gå fort, være enkelt og forutsigbart. 

– Norge er i en internasjonal konkurranse om å tiltrekke seg talent. Da må regjeringen gi disse bedriftene konkurransedyktige vilkår. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.