politikk

Foreslår ny lov som skal beskytte norske bedrifter mot tech-gigantene

Regjeringen vil gi norske selskaper bedre konkurransevilkår mot Amazon, Apple og Meta. 

Digitaliseringsminister Karianne Tung
Digitaliseringsminister Karianne Tung
Publisert Sist oppdatert

– Med Digital Markets Act legger vi til rette for at norske teknologi- og apputviklere får reell og likeverdig tilgang til markedet. Bedriftene skal kunne konkurrere på kvalitet – ikke på hvem som eier plattformen. Med de nye reglene for tech-gigantene vil gi norske IKT-bedrifter forutsetningene de trenger for å vokse, uttaler digitaliseringsminister, Karianne Tung. 

Regjeringen vil starte arbeidet med en ny lov som skal sikre at norske bedrifter får mer rettferdige konkurransevilkår mot de store teknologiselskapene på internett. 

Regelverket vil være en gjennomføring av EUs forordning om digitale markeder («Digital Markets Act», DMA) som regulerer selskaper med dominerende markedsposisjon. 

Virke-sjef Bernt Apeland er blant dem som tidligere har etterspurt innføringen av regelverket i Norge. 

– Norge må ha DMA, hvis ikke har man ingen rettslig ramme for å ta den kampen mot Apple. Ellers må Vipps flytte til Danmark og ta kampen derfra, uttalte han til E24 tidligere i år. 

For norske bedrifter vil DMA blant annet bety:

  • Bedrifter får bedre tilgang til egne brukerdata fra de store plattformene.
  • Tredjepartsløsninger må i større grad kunne fungere med de store plattformeiernes systemer.
  • Store aktører kan ikke lenger favorisere egne tjenester framfor andres på egne plattformer
  • Det skal bli enklere for forbrukere å velge bort standardapper og -tjenester fra tech-gigantene.
  • Bedre kontroll på egen data: Forbrukere får rett til å overføre egne data fra en plattform til en annen, f.eks. norske plattformer

Regulerer «portvokterne»

De nye reglene vil gjelde techgiganter som fungerer som «portvoktere» i markedet – selskaper som Amazon, Apple og Meta. 

Brudd på reglene kan gi bøter på opptil ti prosent av selskapets globale årsomsetning.

For norske bedrifter betyr dette blant annet bedre tilgang til egne brukerdata fra de store plattformene. Tech-gigantene kan heller ikke lenger favorisere egne tjenester framfor andres på sine plattformer. 

– Store plattformer har i mange år hatt en dominerende posisjon, noe som har gjort det krevende for mindre aktører å slippe til i markedet, sier Tung.

Også forbrukere vil merke endringene. Det blir enklere å velge bort standardapper fra tech-gigantene, og man får bedre kontroll over egne data med rett til å overføre dem mellom plattformer.

– De nye digitale reglene vil gi norske innbyggere bedre beskyttelse og flere rettigheter på nett, sier digitaliseringsministeren.