Nytt om navn 

Flowmotion-gründer gjør comeback: Stiller inn siktet i jegerstartup

Nesten fem år etter at Flowmotion ble historie, går Lars Flesland fra Startuplab til oppstartselskapet Svemko. 

Demper lyd: Mats Kleppe (til venstre) har gründet Svemko sammen Ole Asgeir Svenheim. Nå har de hyret Lars Flesland (til høyre) som markedssjef i selskapet. Lyddemperen ytterst på riflen er produktet som Flesland nå skal selge til nye land og markeder.
Publisert

I mars gikk Lars Flesland fra stillingen som inkubatorleder ved Startuplab i Bergen til markedssjef i Svemko. Nå skal han drive med lyddemping for jaktriftler.

–  Min erfaring med våpen har jeg hovedsaklig fra Forsvaret og Heimevernet. Der blir det litt skyting, sier Flesland. 

Han skal få forklare hvorfor han går til Svemko straks, men første en liten oppsummering av de siste årene: 

Shifter har fulgt Flesland siden 2016. Da var han en av gründerne og daglig leder i Flowmotion i Trondheim. 

Selskapet utviklet en stabilisator for mobilvideo og fikk stor interesse og bestillinger fra hele verden. 

15 måtte gå 

Den gang da: Lars Flesland (nede til venstre) sammen med Flowmotion-gjengen under en prisutdeling i 2016.

I 2017 stod han på scenen i «The Shift» og fortalte om nøkkelen bak folkefinansieringssuksessen

I 2018 forhåndssolgte Flowmotion kamerastativer for 60 millioner kroner, men så ble det full krise og stopp i produksjonen - og i 2019 var det over og ut

Selskapet var avhengig av å hente 15 millioner kroner, men det gikk ikke. 

– Nå er kassen tom, og da har vi ikke noe annet valg, sa Flesland i juni 2019 og selskapet begjærte oppbud. 

Selskapet hadde da 15 ansatte. 

Kontorutsikten: De fleste dagene vil Lars Flesland være her på kontoret på Osterøy, men noen dager vil han også jobbe fra Startuplab i Bergen. Staben til gründer Mats Kleppe teller nå 11, der Flesland er ansatt nummer to som ikke kommer fra øyen.

– Det er en forferdelig trist dag for alle, ansatte, aksjonærer, kunder, og andre interessenter. Samtidig er jeg veldig stolt av teamet og alt de har fått til. Men nå er vi mentalt slitne og har jobbet hardt i mange år på lite lønn og fritid, sa Flesland til Shifter. 

Gikk til VIS og Startuplab 

Etter det la han gründerlivet på hyllen - i alle fall midlertidig -  og begynte å jobbe i Vestlandets Innovasjonsselskap VIS. Der var han i ett år før han begynte hos Startuplab Bergen hvor han har jobbet de siste 3,5 årene. 

– Det har vært fantastisk å jobbe i Startuplab, sier Flesland. 

– Jeg har jobbet med fantastiske mennesker både i Oslo og Bergen, og jeg har lært mye av å jobbe med gründere og næringslivsaktørene vi har samarbeidet med. Det eneste jeg har savnet litt har vært å jobbe hands-on med å bygge noe og skape noe, sier Flesland. 

Nettopp dette savnet gjorde det lett å svare da Svemko kontaktet ham og lurte på om han ville bli markedsjef hos dem. Selv om det kun er få dager siden Flesland begynte i den nye jobben, kjenner han godt til selskapet. Flesland har sittet i styret siden 2020. 

Lages i Norge: Lyddemperne både utvikles og produseres i lokalene på Osterøy. Montør Ørjan er gründeres bror og sluttet i lærerjobben for å jobbe fulltid i Svemko.

Vil løfte merkevaren

Svemko ble etablert i 2015 og skal nå inn i en ny fase med å etablere seg i flere nye land. Bedriften utvikler, produserer og selger lyddempere til jaktrifler. 

Gründerne Mats Kleppe og Ole Asgeir Svenheim møtte Flesland da de hadde inkubatorplass hos VIS for et par år siden.

– Med Lars på laget vil vi få med oss høy kompetanse og masse erfaring som vil bli nyttig i den videre utviklingen av selskapet. Lars er allsidig og dyktig på mange områder, og vil styrke selskapet både når det kommer til markedsutvikling, merkevarebygging og rigging for videre vekst, sier gründer Mats Kleppe. 

Gründet av ingeniører 

Han forklarer at Fleslands kompetanse blir verdifull.  

– Vi som står bak er begge ingeniører og er veldig opptatt av det tekniske og produktet – nå ønsker vi å løfte merkevaren og jobbe mer målrettet mot sluttkunder, og det er mange markeder i Europa som vi ønsker gå inn i, sier Kleppe.

– De sier de er ingeniørhoder, men de har fått til veldig mye på merkevarebygging og salg også, sier Flesland. 

Han forklarer hva som er produktet: 

– Lyddempere er egentlig et HMS-produkt som man skrur på en rifle. Det har vært mye hørselsskader blant jegere opp gjennom årene. Lyddempere demper lyd både for jegeren og for omgivelsene, forklarer Flesland. 

Industri-øy: Osterøy er kjent for en rekke industribedrifter, blant annet tilhengerprodusenten Tysse. Svemko holder til på Fjellskålnes, rundt én times kjøring fra Bergen.

Svemko er markedsledende i Tyskland og er en av de største på markedet i Norge. 

– Det er konkurrenter i de fleste markedene vi er i og skal inn i, men Svemko skiller seg ut ved å ha unik egenutviklet lyddemper-teknologi og bruk av titan. Vi har også egenproduksjon i lokalene på Osterøy, sier Flesland. 

Etablering i nye markeder og bygging av merkevare, blir Flesland sine viktigste oppgaver nå. 

Ser stort potensial i Norden og Europa 

– Vi har et stort potensial i Norden og Europa. Det handler veldig mye om å vokse i rett tempo, og det handler om å finne de rette og flinkeste folkene.

– Hva er det viktigste du tar med deg fra Flowmotion og Startuplab inn i selskapet? 

– Å se ting fra andre siden av bordet, etter å ha hatt rådgiver- og investor-hatten på i et par år. Jeg har kanskje blitt enda klokere på hva som skal til for å lykkes som gründer. 

– Man blir aldri utlært, men jeg tar med meg alle erfaringene fra Startuplab og Flowmotion nå som vi skal inn i en vekstfase og skalere videre internasjonalt. Det handler blant annet om ekstremt fokus og dyp domenekunnskap. Det er i hvert fall to av tingene som er avgjørende. 

Og nå blir det trolig mer jakt - og våpenkunnskap også: 

– Jeg fikk jegerprøven som avskjedsgave hos Startuplab. Nå må jeg bare finne tid til å ta den. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.