sensorteknologi

Fikk kronisk astma av luft­forurensning  – nå måler han det usynlige støvet i norsk industri

Geir Kulia og Signal Analysis Lab hjelper norske industriaktører å måle usynlig svevestøv.

Signal Analysis Lab-gründer Geir Kulia og sensoren.
Publisert

– Jeg brenner jo litt ekstra for dette, det må jeg innrømme, sier Geir Kulia, gründer og daglig leder i Signal Analysis Lab.

Selskapet hans har utviklet en sensorteknologi som måler svevestøv i industrien – også de bittesmå partiklene som er usynlige for det blotte øyet.

– Jeg brenner jo litt ekstra for dette, det må jeg innrømme, sier Geir Kulia, gründer og daglig leder i Signal Analysis Lab.

Selskapet hans har utviklet en sensorteknologi som måler svevestøv i industrien – også de bittesmå partiklene som er usynlige for det blotte øyet.

Kulia selv vet godt hva som står på spill: Etter et studieopphold i Kina utviklet han kronisk astma som følge av luftforurensning.

Han er samtidig langt fra alene om å ha kjent utfordringen på kroppen:

I 2021 førte luftforurensning til rundt åtte millioner dødsfall på verdensbasis – tilsvarende hvert åttende dødsfall globalt, ifølge Unicef. Det gjør luftforurensning til den nest største risikofaktoren for tidlig død, bare slått av høyt blodtrykk.

Svevestøv og forurensning

  • Svevestøv er små, luftbårne partikler som kan stamme fra forbrenningsprosesser, eller mekanisk slitasje. 
  • Eksponering for svevestøv i uteluft kan føre til helseskader, og er en av de viktigste miljøårsakene for tidlig død. 
  • En rekke befolkningsundersøkelser fra hele verden viser at både kortvarig- og langvarig eksponering for svevestøv er assosiert med sykelighet og dødelighet av hjerte- og karsykdommer og luftveissykdommer. 
  • Risikoen for dødelighet og sykelighet er høyere ved langvarig eksponering sammenliknet med kortvarig eksponering.
  • Personer med luftveissykdommer som astma, kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), hjerte- og karsykdommer og diabetes er mest følsomme for svevestøv. Eldre, barn og gravide regnes også som sårbare grupper.
  • En rapport viser at 8,1 millioner dødsfall globalt kan knyttes til luftforurensning. 700.000 av dødsfallene var blant barn under fem år. Forurenset luft er med det den nest største risikofaktoren for å dø i verden. 
  • Ifølge den samme rapporten har PM2.5 (svevestøv av en viss størrelse) vist seg å være den mest pålitelige og nøyaktige indikatoren for dårlige helse over hele verden. PM2.5-luftforurensning kommer fra fossilt brensel og biomasse i sektorer som transport, boliger, kullkraftverk, industri og skogbranner. 
  • Utslippene påvirker ikke bare menneskers helse, men bidrar også til drivhusgassene som varmer opp planeten.

Kilder: Folkehelseinstituttet og Unicef 

Fra strømnett til støvmåling 

Signal Analysis Lab startet som en avlegger fra NTNU, først under navnet Microgrid Cybernetics. I begynnelsen jobbet  med tilstandsovervåking av strømnettet, men tok etterhvert en ny retning. 

I et pitche-møte med den norske silikonprodusenten Elkem ble de nemlig utfordret på om teknologien kunne brukes til overvåking av svevestøv – som satte i gang hjulene for et samarbeidsprosjekt.  

– Elkem har allerede etablert svært strenger rutiner for håndtering av støv, så de var interessert i nye verktøy for målrettede støvreduserende tiltak – slik at man i neste omgang kunne forenkle sikkerhetsrutiner og forbedre arbeidsmiljøet. 

Rundt samme tid hadde nyhetsbildet vært preget av oppslag om undersøkelser som viste at luftforurensning sto for en mye større andel av dødsfallene globalt enn tidligere antatt. 

I dag er Signal Analysis Lab rullet ut ved 15 fabrikker. 

Teknologien består av små, sorte bokser som måler luftverdier og sender data trådløst. Kulia forteller at systemet er plug-and-play – som gjør at det kan sendes i posten og enkelt installeres uten spesialkompetanse.

– Målet er at teknologien skal gjøre arbeidshverdagen tryggere for industriarbeidere, sier gründeren. 

Selskapet er ikke alene om å ta tak i svevestøv og luftkvalitets-utfordringer. Norske Airthings står blant annet bak sensorer som måler luftkvalitet i kontorlandskap. 

Signal Analysis Lab-gründeren mener det unike med deres system er at det er i stand til å oppdage partikler som ikke er synlige for mennesker. I tillegg tåler det ekstremt høye støvbelastninger uten å bli ødelagt – samtidig som det krever minimalt med vedlikehold.

Klar for Europa

I tillegg til Elkem har selskapet begynt å få flere andre aktører på kundelisten. I fjor førte det til en omsetning på rundt tre millioner kroner. 

Inntektsveksten har fortsatt inn i 2025, og ifølge Kulia har de vært cash-positive de siste seks månedene med inntekter på to millioner så langt i år. 

Totalt er det investert omtrent 5,5 millioner kroner i selskapet, som i dag består av tre fulltidsansatte. 

– Målet for 2025 er å få ut 250 målere, men vi tror potensialet er mye større – det finnes to millioner fabrikker i Europa, og vi anslår at 4.500 av dem burde ha vår løsning, sier Kulia.