offentlig støtte

Geir Førre og Aksel Lund Svindals Airthings sikrer 41 millioner fra Innovasjon Norge

Airthings har fått et lån på 24 millioner kroner og 17 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge. Samtidig hamstrer storeier Geir Førre aksjer.

Konsernsjef i Airthings, Øyvind Birkenes.
Publisert

Airthings lager og selger sensorer som måler luftkvalitet. Man kan også få dataløsninger knyttet til målerne i en form for abonnementsløsning.

Nylig rapporterte selskapet om en omsetning på 8,8 millioner dollar, 97 millioner norske kroner, for første kvartal 2023. Det var tre prosent lavere enn året før. EBITDA kom inn på minus 3,2 millioner dollar, rundt 35 millioner kroner.

Det var i 2021 at Airthings etablerte seg i USA med produktplassering hos Walmart. Salget fikk en treg start. I 2022 omsatte selskapet for 35,5 millioner dollar, 385 millioner kroner.

Det var riktignok opp fra rundt 200 millioner i 2020, men et stykke fra de nivåene som kreves for nå omsretningsmålet på 100 millioner dollar innen 2024. Dette målet er siden blitt nedjusert.

Skuffende utvikling på børs

Airthings har hatt en skuffende utvikling siden selskapet gikk på børs i 2020 til en verdsettelse på 1,79 milliarder kroner. Mens markedsverdien økte til 2,3 milliarder i januar 2021, har det blitt en lang nedtur for akjsonærene siden.

I mai 2023 omsettes egenkapitalen for rundt en halv milliard kroner.

Men en som ikke har latt seg skremme, er hovedaksjonær, seriegründer, investor og styreleder i selskapet, Geir Førre.

Etter en kapitalutvidelse på 75 millioner kroner, hvorav Førre tok en betydelig andel, og flere aksjekjøp i selskapet denne våren, sitter han på over 55 millioner aksjer, som tilsvarer en eierandel på 27,9 prosent.

Til Finansavisen uttalte Førre tidligere denne uken at han kjøper fordi han synes det er billig.

Sikrer soft funding

Samtidig som aksjonærene har mistet interessen, har det vært utviklingen i selskapet. Blant annet er det gjort en jobb for å hente inn kapital som ikke vanner ut aksjonærene ytterligere.

I januar sikret selskapet seg 8 millioner dollar i en lånefasilitet hos Danske Bank. Og nå får det altså et risikolån på 24 millioner og tilskudd på 17 millioner fra Innovasjon Norge.

I den siste kvartalsrapporten heter det at selskapet skiftet strategisk retning. Planen er å øke salget gjennom interne kanaler.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.