eu

Europa drømmer om «EuroStack» for digital uavhengighet – møter skepsis

Et nytt initiativ kalt «EuroStack» tar til orde for en komplett europeisk teknologistabel, fra chipproduksjon til skytjenester, for å redusere avhengigheten av amerikansk teknologi. Men drømmen møter sterk motbør og advarsler om skyhøye kostnader og ineffektivitet.

Europakommisjonens hovedkvarter Berlaymontbygningen i Brussel i Belgia.
Europakommisjonens hovedkvarter Berlaymontbygningen i Brussel i Belgia.
Publisert

Europa-USA-forholdet på tech-fronten er anspent, spesielt etter at Donald Trump igjen inntok Det hvite hus med kritikk mot EUs digitale regelverk. Dette har gitt økt grobunn for en bevegelse for europeisk digital uavhengighet.

Det hevder Politico i et nyhetsbrev. 

Det ferskeste forslaget er «EuroStack», et initiativ drevet av en frivillig gruppe teknologieksperter og økonomer. Med støtte fra angivelig 200 digitale bedrifter, er målet å bygge en full europeisk «tech stack» – fra maskinvare som brikker til programvare og skytjenester. De ønsker at europeiske myndigheter skal investere i prosjektet og innføre «Kjøp europeisk»-regler for offentlige anskaffelser for å styrke etterspørselen etter europeisk teknologi. Argumentet er at Europa enten må «Go European» eller forbli en «digital koloni». Tyskland har allerede nevnt «EuroStack» i sin ferske koalisjonsavtale.

Til tross for ambisjonene, er skepsisen stor. Selv EU-kommisjonen ventes ifølge et utkast Politico har sett, å konkludere med at et totalt brudd med amerikanske teknologiselskaper er «urealistisk».

Kritikere peker på flere utfordringer:

  • Kostnad: Den amerikanske handelsgruppen Chamber of Progress, med partnere som Amazon og Google, estimerte i januar at en europeisk tech-stabel kan koste over 5 billioner euro – mer enn Tysklands BNP.
  • Ineffektivitet: Daniel Friedlaender fra Computer & Communications Industry Association (hvor Amazon, Google og Meta er medlemmer) advarer om at «Kjøp europeisk»-regler vil tvinge frem dyrere og dårligere europeiske løsninger.
  • Strukturelle mangler: Robert Atkinson i Information Technology and Innovation Foundation (sponset av bl.a. Google og Microsoft) mener prosjektet forblir et «luftslott» uten dypere regulatoriske reformer og et reelt digitalt indre marked i Europa.

Selv om Atkinson er skeptisk til gjennomførbarheten, uttrykker han forståelse for Europas motivasjon i møte med et anstrengt forhold til USA under Trump: – Jeg ville gjort det samme hvis jeg var dem, for å komme seg ut fra Onkel Sams tommelgrep.

Microsoft forsøkte nylig å dempe uroen med løfter om å øke datasenterkapasiteten i Europa og respektere europeisk lov, men dette ble møtt med skepsis fra EuroStack-initiativet, som kalte løftene «lite troverdige».