Baltikum

Estland ikke lenger på topp i Baltikum 

Estlands posisjon som startup-land nummer en i Baltikum, utfordres i ny rapport om kapitalmarkedet i regionen.

Tallin, Estland.
Tallin, Estland.
Publisert Sist oppdatert

Blant de baltiske landene, Estland, Latvia og Litauen, har Estland stort sett vært overlegen når det kommer til investeringer i oppstartsselskaper. 

Både leveringstjenesten Bolt og fintechen Transferwise startet i Estland. Tise-konkurrent Vinted startet opp i Litauen. Totalt står regionen for 10 enhjørninger, altså unoterte selskaper med en verdsettelse på over en milliard dollar. 

Nå viser en fersk rapport at litauiske oppstartsbedrifter har hentet de største investeringene i Baltikum de siste seks månedene, godt hjulpet av noen store runder. 

Den nye Baltic Startup Funding Report, utarbeidet av venturefondene Firstpick og Change Ventures, sammenligner de baltiske statene med andre europeiske land når det kommer til oppstartsfinansiering. 

Rapporten dekker andre halvår av 2023 og rundt 60 prosent av rundene.

Holder stand etter kraftig fall

Mens startup-finansiering globalt tok et dykk i 2023, med en nedgang på rundt 40 prosent sammenlignet med 2022, er tendensen at baltiske startups fortsatt mottar betydelig støtte fra investorer. Ifølge rapporten holder Litauen, Latvia og Estland følge med Storbritannia og de Nordiske landene når det gjelder antall finansierte startups per innbygger. 

I løpet av de siste seks månedene av 2023 samlet 23 litauiske startups inn 262 millioner euro, tilsvarende tre milliarder kroner, mens estiske og latviske startups hentet inn henholdsvis 243,5 og 34,7 millioner euro, tilsvarende 2,7 milliarder og 400 millioner kroner.

Total kapital hentet i Baltikum fordelt på fase.
Total kapital hentet i Baltikum fordelt på fase.

Selv om estiske startups tradisjonelt har ledet an i de baltiske statene, indikerer kapitalen hentet inn av litauiske startups at landet raskt er i ferd med å ta igjen, spesielt i vekstrunder. Litauen har nå blitt markedets leder både når det gjelder vekstkapital og antall vekstrunder.

Både Litauen og Latvia viser økende aktivitet i tidligfasefinansiering.

Andre halvår 2023 så en markant økning i vekstinvesteringene, med ni runder som genererte fem ganger mer kapital enn i første halvår, totalt 425,7 millioner euro. 

Tre av disse rundene fant sted i Litauen, som bidro med 200 millioner euro, tilsvarende 47 prosent av all baltisk vekstfinansiering. 

Enhjørningen Nord Security som leverer tjenester innen cybersikkerhet og klimatech-selskapet PVcase var blant de største mottakerne av disse investeringene i Litauen. Begge disse selskapene hentet 100 millioner euro.

Nokså stabilt for tidlig fase, volatilt for senere runder.
Nokså stabilt for tidlig fase, volatilt for senere runder.

Utfordringer i Pre-seed og Serie A

Til tross for oppgangen i andre områder, opplevde pre-seed- og serie A-finansiering en nedgang i andre halvår 2023. Pre-seed-startups hentet inn 22,7 millioner euro i første halvdel av året, men dette tallet falt til 14,6 millioner euro i andre halvdel. Serie A-finansiering så ingen positive endringer, med kun fire A-runder som samlet inn 30,7 millioner euro.

2023 var et år som reflekterer at oppstartsøkosystemet i de baltiske landene har fanget enkelte  investorers interesse. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Powered by Labrador CMS