forsvar

Estisk suksess-gründer lanserer nytt forsvarsfond som investerer i «rene våpensystemer»

Pipedrive-medgründer og serie-gründer Ragnar Sass lanserer Darkstar, et nytt pan-europeisk venturefond som utelukkende skal investere i militærteknologi, inkludert våpensystemer.

Ragnar Sass i midten med to kollegaer fra Darkstar.
Publisert

Fondet bryter dermed med trenden der de fleste investorer, inkludert NATO Innovation Fund, krever at teknologien også har sivile bruksområder (såkalt «dual use»).

– Det er på tide med ekte handling fra Europa. Selv de sterkeste ordene eller kuleste presentasjonene har aldri stoppet ballistiske missiler eller FPV-droner, skriver Sass i et innlegg på LinkedIn.

Darkstar har et mål på 25 millioner euro, og har allerede sikret 15 millioner euro i en første lukking. Estlands statlige investeringsfond, SmartCap, er den største investoren (LP), sammen med over 30 andre gründere og investorer fra hele Europa.

Fondet skal investere opptil én million euro i hver bedrift i pre-såkorn- og såkornfasen.

«Ikke en typisk VC»

Sass beskriver Darkstar som en «bygger av et forsvars-økosystem», ikke et tradisjonelt ventureselskap.

– Vi er gründere som opererer med krigshastighet, uttaler han.

En sentral del av strategien er å gi porteføljeselskapene kamperfaring. Hver startup som mottar investering vil få produktene sine testet av ukrainske militærenheter ved fronten.

– Europa trenger forsvarsteknologi som er testet, pålitelig og kampklar, og som fungerer under ild, forklarer Sass.

Fondet har allerede gjort sine to første investeringer i de ukrainsk-estiske selskapene FarSight Vision, som utvikler 3D-kartlegging og analyse for dronepiloter, og Deftak, som produserer ammunisjon til droner.

Fra kjæledyr til våpen

Veien til å investere i våpenteknologi var ikke opplagt for Sass, som tidligere har bygget milliardsuksessen Pipedrive og gjort over 50 engelinvesteringer i selskaper som Veriff. 

Ifølge Techcrunch tok det ham lang tid å bli komfortabel med tanken.

– Det tok ganske lang tid mentalt å forstå at jeg ønsket å være involvert i våpensystemer, sier Sass til avisen.

Vendepunktet kom for halvannet år siden med en investering i den estiske drone-startupen Krattworks. Nå satser han fullt ut på Darkstar for å bygge opp forsvarsindustrien i Europa, med et spesielt fokus på selskaper som har bevist sin verdi i Ukraina.

– Mange av de ukrainske selskapene vi ser på, er ikke seks måneder gamle; de har eksistert i over to år og har klart å bygge et produkt og et selskap med minimal kapital, sier han.

Darkstar-teamet inkluderer også partnere som Mart Noorma, direktør for NATOs senter for cyberforsvar (CCDCOE), og erfarne teknologiledere. I tillegg til å hente inn kapital, arrangerer de «Future Army Bootcamp» i Ukraina for å koble teknologiselskaper med militære sluttbrukere.