Stadig flere norske startups jobber med løsninger på fremtidens klimautfordringer.
Annonse
Et tegn på det er kanskje veksten til Startuplabs arrangement «Climate Tech Summit 2030», som tirsdag samlet bransjen for andre gang.
Til tross for øsende regnvær, var Forskningsparken i Oslo fullstappet, under det som nå trolig er Norges største climate tech-arrangement for startups
– Vi er helt overveldet over hvor mange som har vært interessert i eventet, og vi skulle gjerne tatt inn enda flere, sa Karl Liapunov, leder for energi- og klimaprogrammet ved Startuplab til Shifter.
Annonse
Annonse
Rundt 1000 aktører meldte seg på, noe som førte til en venteliste på rundt 400 personer. 40 startups fikk pitche fra scenen, mens over 150 investorer fra Norge og 25 andre land satt i publikum.
Arrangementet «2030 Climate Tech Summit» er en videreutvikling av Startuplabs 2030-program som ble startet av Åshild Aarø for fire år siden.
Programmet har som mål å koble Startuplabs bedriftspartnere med startups som kan løse deres klimautfordringer.
Selve arrangementet skjer under Oslo Innovation Week i september.
Blant internasjonale investorer som deltok i år var World Fund, Set Ventures, Giant VC, Creandum og Speedinvest.
Omtrent 100 norske energi- og klimastartups deltok under arrangementet, hvorav 40 pitchet fra scenen og konkurrerte om en pris på 500.000 kroner fra Flaskefond.
I år var også DLA Piper sponsor av arrangementet.
40 prosent klimastartups
Summit’en er en satsing Startuplab har startet sammen med en rekke andre aktører for å vise hva Norge har å by på av startups innenfor climate tech-området (se faktaboks).
Han var forsiktig med å konkludere med at en slags «klimabølge» har slått inn over startupbransjen i Norge, men tror likevel mye har skjedd siden han flyttet hit:
Annonse
– Jeg vil heller si det er en startupbølge i Norge, og siden vi er i Norge, blir fokuset for mange energi og klima.
– Hvor mange startups som holder til her ved Startuplab nå vil du si er climate tech-selskaper?
Annonse
– Om man er litt generøs med definisjonen kan vi si at rundt 40 prosent av selskapene faller innenfor kategorien, muligens til og med nærmere halvparten, svarte Liapunov.
Harrshinny Vallipuram som har ansvaret for Startuplabs inkubator anslår det samme:
– Vi ser bare de siste to årene at det har blitt en mye høyere prosentandel, fra rundt 10-15 prosent til 40 prosent, fortalte hun.
Utviklingen kan også tydes ut fra investeringene Startuplab har gjort de siste årene.
– Om man ser på de fire fondene til Startuplab, kan man se prosentandelen investert i klima har gått opp for hvert fond, sa Liapunov og la til:
– Omtrent 40 prosent investert med fond fire var klimaoppstarter. I fond fem sikter man på at over halvparten skal falle innenfor kategorien.
– Proptly og Sensorita har begge hentet store runder fra utlandet det siste året, som er en bekreftelse på at flere ser kvaliteten på det vi har her i Norge, sier Liapunov.
– Hvorfor ser vi utviklingen tror dere?
– Det er flere selskaper som har lykkes, som Tibber, Easee, Enode og Amina Charging. Folk blir inspirert av de suksesshistoriene og vil gjerne starte noe selv, svarer Liapunov.
– I tillegg er det mange i Norge som har jobbet mye med energi lenge. Flere kommer gjerne fra Equinor og Statkraft og har dermed lyst og mye erfaring.
– Det er gøy å se hvor mye dette har vokst siden i fjor. Dette er en super plass å treffe potensielle kunder og investorer, sa Feuilleaubois.
Mitigrate er også blant mange klimaoppstarter som har vært innom Startuplab siden oppstart.
– Det er mange kule selskaper i Startuplab-systemet. Jeg kjenner blant annet gründeren av Versiro, som har fått til imponerende mye på kort tid. Glint Solar er en annen innenfor energi som har fått til mye. Så det er mange å se opp til.
En annen som hadde reist langt og lenge var Maynard Holt, daglig leder og gründer i Texas-selskapet Veriten.
– Dette var en god unnskyldning for å endelig komme hit, fortalte Holt, som også er en tidligere kollega av Liapunov fra Texas.
Gründeren, fra det som ofte omtales som en oljehovedstad, var imponert over det norske økosystemet innen klima og energi. Dagen før hadde han flere møter med interessante selskaper, kunne han fortelle.
– Det er interessant å sammenligne steder som Norge og Texas, der man har en stor olje- og energisektor fra før og man nå begynner å tenke nytt, sa han, og utdypet:
– Norge er veldig god på elektrifisering og jeg tror den kulturen er blant de mest utviklede noe sted. Det er en interessant balanse mellom olje- og gass, i tillegg til et push mot elektrifisering.
Få gratis nyhetsbrev
Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.