ukens podcast og boktips

«En frisk podcast som forteller om mye som skjer bak i kulissene»

Trenger du flere tips til ting å lytte til eller lese? 

Ulrikke Lien og Salvador Baille bidrar med anbefalninger denne uka.
Publisert

Nei, sier du det? Har du altså lest deg gjennom alle bøkene og lytta til alle episodene av podcastene etter forrige ukes sak? Frykt ikke – i dag kommer det mer. 

Bøker 

Nei, sier du det? Har du altså lest deg gjennom alle bøkene og lytta til alle episodene av podcastene etter forrige ukes sak? Frykt ikke – i dag kommer det mer. 

Bøker 

Tipset av: Salvador Baille, daglig leder i Intelis og partner i Aggrator

Moonshot-metoden er skrevet av Yngvar Ugland.
Moonshot-metoden er skrevet av Yngvar Ugland.

1. «Moonshots metoden» – Yngvar Ugland (2025)

Moonshot-metoden presenterer et rammeverk mot kortsiktighet og tilbyr en oppskrift for etablerte virksomheter å overleve i det lange løp, når både teknologi og omgivelser endrer seg raskere enn noensinne. Boken er skrevet av Yngvar Ugland som er en kjent norsk teknologileder. 

Begrunnelse: «Denne gir innsikt og metodikk for de som vil innovere i større bedrifter og for dem som vil innovere sammen med større bedrifter». 

2. «Halfway Between Kyoto and 2050 Zero Carbon Is a Highly Unlikely Outcome» – Vaclav Smil (2024)

En artikkel der Vaclav Smil (en kanadisk forsker) argumenterer for at nullutslipp innen 2050 er svært usannsynlig, ettersom verden i stor grad fortsatt bruker fossilt brensel og store endringer tar lang tid. 

Begrunnelse: «En edruelig analyse av dagens økonomi, og for en våken innovatør eller investor, hvilke muligheter møtet med virkeligheten vil åpne». 

Tipset av: Ulrikke Lien, Sensorita-gründer 

'Gater jeg har levd' av Nikolai Torgersen og 'Scaling People' av Claire Hughes Johnson.
"Gater jeg har levd" av Nikolai Torgersen og "Scaling People" av Claire Hughes Johnson.

1. «Gater jeg har levd» – Nicolai Torgersen (2025)

En selvbiografisk roman om oppvekst i ekstrem fattigdom, rus og omsorgssvikt i Oslo. Gjennom brutalt ærlige minner fra ulike adresser, skildrer han sult, skam og utenforskap, men også overlevelse, kunst og identitet. 

Begrunnelse: «Den beste boken jeg har lest i det siste er Gater jeg har levd av Nicolai Torgersen! Handler ikke akkurat om startup da».

2. «Scaling People: Tactics for Management and Company Building» – Claire Hughes Johnson (2023)

En praktisk guide til å skalere gjennom fokus på menneskene. Boken dekker alt fra etablering av styrende dokumenter, strategisk rekruttering og så videre som råd til ledere i vekstbedrifter. 

Begrunnelse: «Dette er en veldig praktisk håndbok med konkrete råd og taktikker. Det betyr ikke nødvendigvis at man skal gjøre akkurat som i boken men når noe er konkret så synes jeg det er lettere å ta stilling til det som blir sagt og gjøre seg opp en egen mening. Anbefaler veldig!».

Podcaster

Tipset av: Lasse Brurok, Bookis-gründer

Lasse Brurok til høyre.

1. «Moonshots» – Mike Parsons og Mark Parson Freeland 

Begrunnelse: «Fantastisk podcast hvor de fokuserer på mindset, selvutvikling, gründerskap, lederskap, innovasjon og generelt gode vaner i livet. Funfact: I fjor var jeg å malte gatekunst i Australia, da tok jeg en lengre lunsj med de to programlederne i podcasten (Mike og Mark). Veldig hyggelig og lærerikt».

Tipset av: Pira Thiru, Frekk Forlag 

1. «My first million» – Shaan Puri og Sam Parr 

Begrunnelse: «En herlig dynamisk og leken podcast der de utforsker idéer, trender og selskap sammen med en gjest eller to. Lett å binge. Duoen har alltid ganske gode spørsmål til gjestene sine».

Tipset av: Lucas Weldeghebriel, ansvarlig redaktør i Shifter

1. The Rest is Politics – Alastair Campbell og Rory Stewart (UK-versjon), Anthony Scaramucci (The Mooch) og Katty Kay (USA-versjon)

Begrunnelse: «Det er krevende å fordype seg i amerikansk og global politikk om dagen, og i sentrum står Trump. Dette er en frisk podcast som forteller om mye som skjer bak i kulissene».