Easeekrisen

Easee-Jonas om den norske salgsstoppen: «Vi har en plan, og det skal bli SYKT bra»

Nasjonal kommunikasjonsnyhet går inn for et salgsforbud for Easee-ladere også i Norge - selskapet svarer med et nytt produkt som skal være like rundt hjørnet.

Jonas Helmikstøl i Easee.
Publisert Sist oppdatert

I morgentimene mandag forberedte Easee-teamet seg på det verste, og det ble det verste. Overfor Shifter påpekte teamet at de vil lese grundig gjennom og forstå avgjørelsen fra Nkom før de kommenterer utfallet i dybden. Gründer Jonas Helmikstøl nøyde seg med følgende foreløpige offensive svar til salgsstoppen:

– Vi har en plan, og det skal bli SYKT bra!

Klokken 9 sendte altså Nasjonalt kommunikasjonsenhet ut beskjeden om at også de vil gå inn for et salgsforbud. Interessen var stor, og i minuttene før beslutningen ble sendt ut, virket det til at nettsidene til Nkom ble så nedrent at de til tider slet med å tåle belastningen.

Respekterer konklusjonen

Etterhvert som Easee fikk summet seg kom selskapet med en pressemelding der Helmikstøl uttalte seg mer utfyllende.

– Vi har forberedt oss på dette og respekterer konklusjonen. Vi vil fortsette dialogen med Nkom og ta læring av dette. Vår dokumentasjonsprosess har ikke vært god nok, og vi vil gå gjennom våre rutiner med støtte fra eksterne eksperter før vi lanserer noen nye produkter, sier Easee-sjefen i meldingen.

I pressemeldingen går det ikke spesifikt frem hva den SYKT gode planen består i, men mye kan tyde på at det dreier seg om et nytt produkt som er like rundt hjørnet.

– Vi jobber med utvidelse av produktporteføljen vår og vil snart lansere en ny lader på markedet. Denne konklusjonen, den videre dialogen med Nkom og støtte fra eksterne eksperter vil hjelpe oss med å sikre at alt er hundre prosent på plass dokumentasjonsmessig. Vi har vært gjennom noen utfordrende måneder som selskap og vi har lært mye, sier Chief Product Officer, Ola Njå Bertelsen.

Tungt fall

Easee har vært et eventyr. Riktignok har de hatt sine utfordringer underveis – blant annet da de slet med skysystemet i en periode. Men frem til den skjebnesvangre beslutningen fra Elsäkerhetsverket og det svenskene etter hvert har begynt å kalle «Easee-gate», har det ikke vært mange skjær i sjøen.

Visse, blant dem Jonas Helmikstøl selv, har ment at selskapet har blitt litt for mange ansatte på litt for kort tid – og at det har vært behov for å stramme inn på kulturen. Overfor Dagens Næringsliv sa gründeren at han hadde vært «altfor snill og blitt misforstått», blant annet med tanke på frihet for de ansatte. Etter salgsforbudet i Sverige og Nederland, og de pågående undersøkelsene i blant annet Norge og Sverige, har en stor andel av de ansatte blitt satt fri for godt, gjennom massepermitteringer og oppsigelse. Bare i kommunikasjonsavdelingen i Easee har man gått fra 18 til 3 ansatte.

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

Veien videre

Nkom varslet tidligere i vår at de kom til å gå gjennom materialet og laderne fra Easee, for å gjøre seg opp sin egen mening om et salgsforbud. De presiserer at de har gjort sine egne uavhengige undersøkelser.

— Vi som myndighet hadde virkelig håpet på at det var mulig å konkludere annerledes i denne saken. Dessverre er det slik at Easee, til tross for at de har fått god tid, ikke i tilstrekkelig grad har dokumentert at Easee Home og Easee Charge oppfyller kravene. Easee har for eksempel ikke dokumentert sikkerheten til produktet ved bruk over tid og ved bruk under ulike klimatiske forhold. Vi mener også at sikkerheten i løsningen for sammenkobling av reléene ikke er godt nok dokumentert, sier avdelingsdirektør i Nkom John-Eivind Velure i en pressemelding.

EU-prosessen

Det er ennå ikke helt automatikk i at det blir et omsetningsforbud i hele EØS selv om de to ladeboksene fra den norske produsenten har fått nei i Sverige og Norge.

I prinsippet har Easee muligheten til å få med seg et annet EU-land på at ladeboksene er uproblematiske, og protestere mot det norske og svenske vedtaket. I praksis innebærer dette omsetningsforbud i alle land i EØS, inkludert Norge. Shifter har tidligere fått tilsendt følgende tekst fra Easee:

«Dersom et eller flere land protesterer på den svenske avgjørelsen skal EU-kommisjonen gå i dialog med medlemsstatene og aktøren som har fått vedtaket rettet mot seg, og evaluere tiltaket fra svenske myndigheter. Med bakgrunn i resultatene av denne evalueringen skal Kommisjonen bestemme om vedtaket fra svenske myndigheter er berettiget eller ikke. Hvis Kommisjonen kommer til at vedtaket fra svenske myndigheter er berettiget, vil de andre medlemslandene få en plikt på seg til å følge dette opp i sine nasjonale markeder. Kommer Kommisjonen til at vedtaket ikke er berettiget, vil svenske myndigheter måtte trekke tilbake sitt vedtak.»

Tidligere har blant andre NRK skrevet at Easee også kan fortsette å selge i Storbritannia, siden dette landet nå står utenfor EU.

Det svenske sporet

Easee har forøvrig ikke gitt opp å få svenskene til å snu. De har anket avgjørelsen til Elsäkerhetsverket inn til Forvaltningsretten i Karlstad, der de i to omganger har bedt om å få fortsette å selge produktet frem til en endelig konklusjonen i retten. Nylig ba de også om en muntlig høring, ikke bare skriftlig slik det har vært til nå.

Dokumentasjonen har vært omfattende, og Easee har sendt inn en flere nye tester og papirer om ladeboksen. I denne forbindelse har de også laget en egen guide så både motparten og saksbehandlerne hos ankeinnsatsen bedre skal kunne finne frem og forstå materialet.

Dersom ingen andre land i EØS protesterer mot konklusjonen fra det svenske Elsäkerhetsverket innen 15. juni, og forvaltningsdomstolen i Sverige stadfester vedtaket, får Easee plikt til å følge opp vedtaket i hele EØS.

Avventer

Nkom gir forøvrig Easee et lite pusterom her i Norge. Fordi det er en pågående rettsprosess i Sverige, vil ikke Nkom komme med pålegg overfor Easee før saken er endelig avgjort.

— Vi i Nkom er positive til innovative og nye løsninger i markedet, men denne saken er et tydelig eksempel på hvor avgjørende det er for produsenter, importører og forhandlere å sørge for at utstyret de selger tilfredsstiller det europeiske regelverket og dermed er dokumentert sikkert i bruk, sier Velure i Nkom.

I påvente av hvordan det kommer til å gå i denne flerfrontskampen, har Easee varslet at de vil gjennomføre en mellomfinansiering på 150 til 300 millioner kroner. Meglerhuset ABG Sundal Collier og Sparebanken 1 Markets har ledet an i dette arbeidet. Etter det Shifter forstår vil det dreie seg om et konvertibelt lån.

Saken oppdateres.