emisjoner

Disse selskapene traff planken i kapitalmarkedet i tredje kvartal

Høyere aktivitet i kapitalmarkedet for startups i tredje kvartal. Noen områder er spesielt hete.

Patrik Berglund i Xeneta stor for den største runden i tredje kvartal.
Publisert

Det har vært et spesielt år for norske startstartsups på kapitaljakt. Mens investorenes penger satt løst i 2021, ble det plutselig mye tøffere fra i vinter med nedgang i antall mellomstore runder.

Men som det går frem i Shifters investorundersøkelse sier, «de gode selskapene får fortsatt penger», de er til og med fortsatt ganske dyre, ifølge et mindretall av respondentene.

Undersøkelsen viste også at en del av de større investorene sitter på veldig mye kapital som skal inn i nye investeringer. I tredje kvartal var det tegn til at mer av disse pengene ble satt i spill.

I Shifters opptelling var det minst 62 emisjoner blant norske oppstartsselskaper mellom juni og oktober.

Selv om noen ganske få av beløpene fortsatt er ukjente, viser opptellingen at unoterte selskaper hentet rundt 3,3 milliarder kroner.

Da er ikke Empower New Energys 800 millioner fra Climate Investor One, Norfund og Svein Harald Øygards Janeiro Energy inkludert, siden oppstartsselskapet først og fremst er et investeringsselskap for fornybar energi i Afrika.

Så langt i år har vi notert oss emisjoner for 12,7 milliarder kroner. Trekker man ut ferske tech-selskaper på Euronext Growth, er totalen rundt 11 milliarder kroner.

De største rundene blir mindre, mens de neste ble litt større igjen

Den største emisjonen i hvert kvartal viser en fallende tendens. Mens Ardoq hentet 1,1 milliarder i første kvartal og Morrow 1 milliard i andre, ble tredje kvartals største emisjon Xeneta som hentet 790 millioner kroner.

Samtidig har tendensen til at rundene rett bak den største krymper, snudd. I tredje kvartal var det flere selskaper som hentet over 100 millioner enn i kvartalet før, selv om det fortsatt er færre enn i første kvartal.

Utsetter prisingen oftere

Det er også tydelig at mange selskaper har valgt å utsette prisingen av selskapet til usikkerheten i markedet er avklart. Bruken av egenkapitalinstrumenter som gir selskapene lån som kan konverteres til aksjer, er økt.

For eksempel hentet dagligvare-startupen Oda 600 millioner i en konvertibel obligasjon og sikret seg mulighet til å øke lånerammen med ytterligere 400 millioner kroner.

Data, klima og energi

I kvartalet var det mest kapital som strømmet til selskaper som har bygget forretningsmodellen på dataanalyse og kunnskap som Xeneta, 7analytics, Futurehome og Xeris, totalt rundt en milliard kroner.

Deretter kom selskapet innen energi og miljø og klima som hentet om lag 800 millioner kroner. eSmart Systems runde på 400 millioner trakk opp.

Typiske software/SaaS-selskaper hentet 370 millioner, hvor den største ble RPA Supervisors 200 millioner. Fintech-selskapene fikk inn rundt 300 millioner. Her kan nevnes Meawallet, Neonomics og Presail.

Flere selskaper som forsøker å løse fremtidens logistikk har også hentet penger i år. Sist kvartal fikk Omnimod 15 millioner. Tidligere i år har Wanda, Zendera, Swipload og 360 Logistics hentet til sammen 86 millioner.

Mer aktive investorer

Flere investorer det har vært litt stille rundt, dukket opp med norske investeringer igjen dette kvartalet. Snö Ventures gikk inn i Breyta med blant andre Antler, Sondo Capital og Boitano, mens de investerte i Presail med Skyfall Ventures.

Wiski Capital investerte i Aiba og Waved, hvor også Antler og Sondo Capital var med. Hatteland var også tilbake med kapital til sørlands-startupen Anzyz Technologies.

Equinor Ventures hadde timet kunngjøringen av flere investeringer til oljemessen i Stavanger, blant annet Inherit Carbon Solutions, Saferock og eSmart Systems.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*