Emisjoner

Disse investorene har vært mest aktive i første halvår

Norske startups hentet 9 milliarder kroner i 126 runder i første halvår.

Investeringsdirektør Christian Horn Hanssen, leder for investering og forrretningsområder Dan Ouchterlony og Hanne Hollstedt leder for markedsføring i Schibsted Venture.
Publisert

Den meste aktive investoren, Schibsted Ventures, gikk inn i syv selskaper i løpet av perioden. Schibsted gikk hardt ut og investerte i seks selskaper i første kvartal 2022.

I andre kvartal, ettersom markedet har tatt innover seg at prisen på kapital øker, har vi bare registrert emisjonen i Sobo Community (Tørn) fra Schibsted Ventures som trolig bruker kapitalen på å støtte selskapene allerede i porteføljen.

Inkludert tech på Euronext Growth

  • I rundene som vi har fanget opp, inkluderer vi norske tech-selskaper på Euronext Growth fordi mange av dem er i oppstart- eller vekstfasen.
  • Vi har utelatt utstedelse av aksjer og opsjoner til ansatte. 16 prosent av totalbeløpet er hentet av Euronext Growth-selskapene.

I juni ble det kjent av kryptobørsen Firi, som Schibsted investerte i tidligere i år, sier opp et betydelig antall av medarbeiderne i et forsøk på å få på plass en ny emisjon.

En annen aktiv investor som synes å ha bremset opp, er MP Pensjon. Mens pensjonsmidlene til meieriansatte strømmet inn i fire startups i løpet av vintermånedene, ble det lenge stille. Men i juni dukket MP Pensjon opp igjen som investor i innkjøpsselskapet Ignite Procurement og ørepropp-startupen Minuendo. Begge disse selskapene gjennomførte trolig kapitalrundene sine tidligere på året enn da rundene ble offentliggjort.

En investor som ikke virker å ha bremser, er Link Capital, som har deltatt i tre runder som ble kjent i juni, blant annet Glint Solar, Minuendo og Wattif. Totalt har Link gått inn i syv kjente runder totalt i år.

Flere mindre runder i juni

I de 23 rundene i juni ble det hentet 813 millioner kroner. At brukt-appen Tise hadde hentet 200 millioner kroner, blant annet fra Nysnø, ble kjent på halvårets siste dag. Det ble også den største emisjonen i juni.

Ferd-eide Wind Catching Systems hentet 95 millioner kroner og fikk GM inn som investor. Et annet fornybarselskap med Ferd på eiersiden er Shoreline som skal sikre effektiv prosjektering av vindenergi. Selskapet hentet 73 millioner kroner.

Februar er så langt den mest aktive måneden med tre milliarder fordelt på 34 runder.

Ardoq hentet mest i første halvår, men investorene er mindre interessert i software

Prisen for å ha landet den største runden så langt i år går til SaaS-selskapet Ardoq som tok en utvanning på 30 prosent av selskapet for 1,1 milliarder kroner. Men siden den emisjonen ble kjent i februar, er det relativt små beløp som har preget software-selskapene. Nest største runde i kategorien er Bricks Software (Unleash) som hentet 120 millioner kroner.

Samtidig kan det avleses en tendens til at investorene mistet interessen for typiske softwareselskaper i takt med fallet på børsene. I mai var det ingen, mens i juni hentet disse selskapene rundt 170 millioner kroner.

Energi og klima største kategori

Investorene har dyttet soleklart mest penger inn i energi og klima og miljø, to overlappende og til dels kapitalkrevende kategorier. Godt over halvparten av det totale emisjonsbeløpet har gått til klima- og energirelaterte selskaper.

Investeringstakten har vært jevnt økende i segmentet gjennom halvåret.

Aller mest fikk Morrow Batteries hentet som en milliard fra blant andre Nysnø og snek seg med det inn rett foran Tibber som hentet 900 millioner kroner. De børsnoterte selskapene Otovo, Quantafuel og Bergen Carbon Solutions hentet mellom 250 og 400 millioner hver.

Dune Analytics dominerer fintech-kategorien med 600 millioner kroner foran Quantfolios 70 millioner kroner.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*