Emisjoner

Shifters oversikt: 17 kapitalrunder i mai

Disse fikk med seg investorene i tøffere tider.

Elisabeth Øvstebø i Link Ventures investerte i elbåt-gründer Leif Stavøstrand i Evoy.
Elisabeth Øvstebø i Link Ventures investerte i elbåt-gründer Leif Stavøstrand i Evoy.
Publisert Sist oppdatert

Selv med flere inneklemte fridager klarte de norske tidligfase- og vekstselskapene å hente imponerende mye penger i mai.

Gjennom 17 runder Shifter har registrert ble det hentet totalt 1,45 milliarder kroner blant norske unoterte startups og selskapene på Euronext Growth, som sorterer inn i det nye næringslivet enten via tech- eller fornybarsegmentet.

Den desidert største runden var batterifabrikken Morrow Batteries som hentet en milliard kroner fra flere investorer, blant annet det statlige investeringsfondet Nysnø, Agder Energi og Arendals Fossekompani.

Og den neste største emisjonen var innen fornybar / energi. Hydrogen Mem-tech hentet 170 millioner kroner fra blant annet Yara Growth Ventures og Saudi Aramco.

Faktisk dominerer disse to overlappende industriene fullstendig i kapitalmarkedet nå. Holdes de utenfor, ble det kun hentet 200 millioner kroner, av dette stod el-båt-gründeren i Evoy for 72 millioner.

Totalt har norske tidligfase- og vekstselskaper hentet over åtte milliarder kroner til nå i år. Rundt 15 prosent av dette er hentet av selskapene på Euronext Growth.

Investorene som damper på

DSD AS, eller av gammelt: Det Stavangerske Dampskibselskab, er et heleid selskap av arvingene etter skipsreder Folke Hermansen. I dag er Yuhong Jin Hermansen majoritetseier og styreleder. Anita Krohn Traaseth kom også inn i styret i 2021.

Selskapet har investert jevnt og trutt så langt i år, og ble med videre da logistikkselskapet Swipload valgte å utsette verdsettelsen ved å utstede et konvertibelt lån. Det gjorde også TheFactory og Skagerak Capital.

DSD har ellers brukt 2022 på å investere i helseteknologiselskapet Tidewave og Asistobe som vil forbedre offentlig transport.

Det enorme svenske oppkjøpsfondet EQTs satsing på tidligfase, EQT Growth, vant konkurransen om å få investere i SaaS-selskapet Ardoq tidligere i år da de gikk inn på en pris tilsvarende 27 ganger gjentakende inntekter. Det ga tydeligvis mersmak for i mai gikk de med i 30-millioners-runden til klimastartupen Ducky.

En annen investor som har vært svært aktiv i år, er Link Venture Capital og investeringsdirektør Elisabeth Øvstebø. Link er som regel blant de mest aktive i Norden, og 2022 ser ikke ut til å bli et unntaksår for dem som har som mål å investere i over 100 tidligfase-selskaper innen 2023. Så langt har de gått med i rundene til Powerzeek, SES-X Marine, Gobi Stories og Evoy nå sist i mai.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS