Emisjoner

Shifters oversikt: 40 prosent nedgang i ny kapital til startups i april

Ingen store emisjoner trakk opp totalen sist måned. Er bremsene på i kapitalmarkedet for startups?

Dr. Dropin-gründer Daniel Sørli
Dr. Dropin-gründer Daniel Sørli
Publisert

Etter en flom av emisjoner i 2021 med et overheng av nyheter utover vinteren 2022, var april første måned hvor samtlige offentlig kjente emisjoner faktisk ble avtalt og gjennomført i år.

Bildet som tegner seg er sammensatt. Sammenlignet med mars er det snakk om en oppgang i antallet runder fra 15 til 18. Men i kroner er det ned fra 1,36 milliarder til 794 millioner kroner for unoterte og børsnoterte norske tech-selskaper på Euronext Growth til sammen. Justerer vi for at Tibber hentet 900 millioner kroner i mars, kan man snakke om en oppgang.

Årlig nedjustering

I mars lå det årlige emisjonsbeløpet i rute til å ende på 23 milliarder for året. Nå når totalen er nådd 6,7 milliarder kroner, kan dette skjemaet justeres ned mot 20 milliarder for året.

Fortsatt strømmer pengene inn i helse

Den største runden i april var Dr. Dropin som hentet 185 millioner kroner og med det viste at investorene fortsatt har god tro på telehelse og annen helseteknologi. Mandag ble det klart at Ferd kjøper deler av det finske diagnostikk-selskapet Aidian. Også Healthy Eats og Euronext-selskapet Nordhealth hentet penger i april.

Bak doktor Sørli og de andre legene kommer lydteknologi-selskapet Sensibel som kunngjorde at de hadde hentet 150 millioner kroner til en pris av halve selskapet.

Mest oppsiktsvekkende er hvor stille det er blitt innen fintech. Etter å ha hentet til sammen 800 millioner så langt i år, var det bare Systima som hentet 3,6 millioner kroner sist måned.

Ni selskaper med hos Startuplab

Ingen av de mest profilerte startup-investorene gjorde nye investeringer den siste måneden, men Startuplab gikk ut med den siste runden fra deres akselerator-program. Totalt investeringsbeløp i disse er ikke offentliggjort, men ligger ifølge Startuplab et sted mellom en og tre millioner per selskap. Ingen av disse er tatt med i oversikten ettersom de ikke har lukket rundene sine ennå.

Startuplabs ni utvalgte

Den 12. utgaven av akseleratoren til Startuplab er i gang. Følgende ni selskaper er plukket ut av 140 søkere.

  • Cutting Room: Skybasert videoredigering
  • Høine: Gjenbruk av murstein
  • Sirken: Gjenbruk av overskuddsmateriale (Les mer)
  • Over Easy Solar: Solceller for grønne tak
  • Upfeed: Skrivetips i sanntid
  • Riddlebit: Spillstudio
  • Insert: Logic: Software for industrielt maskineri
  • Spect8: Vurdering av kommersiell verdi
  • Osirion: Øyesporing i e-sport

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS