Tibber hentet i år over 13 millioner kroner fra Innovasjon Norge. Attensi fikk et lån på 10 millioner kroner i 2019.

Disse hentet årets millioner fra Innovasjon Norge

Teknologi raser fremover, men fisk og båt henter fremdeles de største summene.

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norge delte i fjor ut 7,2 milliarder kroner til norske bedrifter gjennom ulike ordninger, lån og tjenester, og ser ut til å havne på samme nivå i år. Når årets julefering er i gang og alle har fått pengene sine, er den samlede summen med lån og tilskudd nådd 6,4 milliarder kroner.

Og det er før EU-midlene som Innovasjon Norge generer for norske startups er inkludert. I årsrapporten for 2018 viste Innovasjon Norge at 50 norske selskaper hentet til sammen 400 millioner kroner fra EUs programmer. Da hentet åtte norske selskaper 160 millioner rett før jul. Også i år har flere selskaper fått julegave fra EU, da Minuendo og Picterus hentet 10 millioner hver og fikk tilbud om investering på 30 millioner.

Mye båt og fisk

Blant de største virkemidlene Innovasjon Norge deler ut, ligger GFL-flåten, hvor de virkelige store summene havner. GFL-flåten er lån som går til større båtprosjekter, og den største tildelingen for 2019 ble 100 milloner kroner til K. Halstensen AS.

De store summene går for det meste til fisk, båt og hav-prosjekter.

Likevel klarer noen tech-startups å snike seg inn på listen over de store tildelingene.

Energi-appen Tibber hentet tidligere i år 100 millioner fra investorer, med Silicon Valley-fondet Founders Fond i front. I tillegg har de fått et betydelig tilskudd fra Innovasjon Norge på 13,5 millioner.

Spill-lærings-selskapet Attensi har hatt et godt år, og økt fra 50 til 90 ansatte. De har også fått et lån på 10 millioner fra Innovasjon Norge med på veien.

Drone-selskapet Griff Aviation fikk også 10 millioner inn på konto i år. Selskapet fra Sunnmøre inngikk i år en avtale med Trondheim-startupen Alva, som bygger energisparende drone-motorer.

Stavanger-selskapet Boost.Ai nærmer seg verdsetting på én milliard, og i fjor sto investorene i kø for å bli med på chatbot-reisen. De fikk i tillegg tre millioner i industrielle forsknings- og utviklingskontrakter fra Innovasjon Norge.

Oslo håver inn

I tidlig fase er summene langt mer beskjedne, men norske selskaper kan likevel få med seg en stor slump penger, og mange har benyttet seg av å kunne søke både på Fase 1 og Fase 2 i året som gikk.

Tall fra Innovasjon Norge viser at 627 selskaper hentet til sammen 174 millioner kroner i tidligfase-tilskudd.

Ikke overraskende stikker Oslo-selskaper av med mest.

I tidlig fase fikk 77 selskaper i Oslo 7 millioner og i fase to stikker de av med hele 20 millioner fordelt på 34 selskaper, langt mer enn andre byer og fylker.

På andreplass havner Trondheim med langt mer beskjedne 7,9 millioner fordelt på 19 selskaper.

Og hvilke kommuner som får tildelt penger, endrer seg en god del fra fase 1 til fase 2.

I tidlig fase får Ski, Molde og Haugesund flest tildelinger etter storbyene. I fase to er det de nordlige byene som henter mest penger og har flest tildelinger, og på topp ligger Bodø, Tromsø, Steinkjer og Vardø.