Hans Martin Vikdal, administrerende direktør for Innovasjon Norge.

Innovasjon Norges resultater fra fjoråret holder et stabilt nivå, men ett punkt skiller seg ut

Publisert Sist oppdatert

Innovasjon Norges totalbidrag økte fra 20,8 til 21,4 milliarder kroner i fjor. EU-samarbeidet gjorde imidlertid et enda større hopp. 

Innovasjon Norge delte i fjor ut 7,2 milliarder kroner til norske bedrifter gjennom ulike ordninger, lån og tjenester, viser en fersk årsrapport.

"Det er samme nivå som i rekordåret 2017", skriver selskapet i en pressemelding.

Støtten bidro i sin tur til å utløse ytterligere 14,2 milliarder kroner fra andre offentlige og private kapitalkilder, og den samlede effekten havnet på 21,4 milliarder kroner - i form av investeringer i utvikling av norske bedrifter.

Økning på 40 prosent

Til sammenligning var sistnevnte totalsum på 20,8 milliarder kroner i 2017, som igjen var en økning fra 20,1 milliarder i 2016, ifølge tidligere årsrapporter.

– Vi ser at næringslivet holder høyt tempo i omstilling og satsning i nye, internasjonale markeder, sier administrerende direktør Hans Martin Vikdal i en pressemelding.

Årsrapporten viser også at 50 norske selskaper hentet til sammen 400 millioner kroner fra EUs programmer i 2018. Det er en økning på mer enn 40 prosent i antall og i kronebeløp fra året før.

– Det skyldes både at vi nå forstått hvordan vi skal jobbe frem disse midlene, og at selskapene våre har blitt bedre. Dessuten har det skjedd en enorm endring i hele det norske økosystemet – og det tjener vi på fra europeiske hold nå, sa Pål T. Næss, gründersjef i Innovasjon Norge, da åtte norske selskaper fikk dele en rekordhøy EU-pott på 160 millioner kroner i desember.

Blant fjorårets resultater listes videre følgende tall opp, blant flere:

  • Kvinneandelen i Innovasjon Norge var 56 prosent ved utgangen av 2018.
  • Kvinneandelen av de nyansatte i løpet av året var på nærmere 60 prosent.
  • 750 bedrifter har mottatt rådgivning fra Innovasjon Norges kontorer i utlandet, og 650 bedrifter har fått råd og økt kompetanse innen handelstekniske problemstillinger fra Eksportsenteret.
  • Det ble bevilget mer enn 150 millioner kroner til klyngeprosjekter og nesten 32 millioner til bedriftsnettverkprosjekter.
  • Flere enn 100 norske bedrifter har registert seg i The Explorer, utstillingsvinduet for norske, grønne og bærekraftige løsninger, som ble lansert under Innovasjonstalen i mai.

Les også: Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth til arvtaker Håkon Haugli: – Enjoy the ride!