investor

Det vestlandske superparet har investert i 60 startups og 20 fond, og ser store muligheter i krisetider

Kristin og Johan Odfjell har på rekordtid klatret opp til å bli en av landets største startup-investorer, og har nå tatt et åretak for gründere utenfor storbyene.

Publisert Sist oppdatert

Noen år etter at de kom «nyfrelste» hjem fra et lengre opphold i Silicon Valley, har Kristin og Johan Odfjell blitt sentrale spillere i det lille, men stadig voksende venture-miljøet i Bergen.

Riktignok holder ekteparet en svært lav profil i mediene - intervjuene er få og bildene enda færre. Men under radaren engasjerer de seg sterkt for startups, og deres investeringsselskap Planet 9 Venture har nå investert i over 60 oppstartsselskaper og 20 fond.

Åretak for distriktene

Prisingen har gått ned. Så det er flere gode grunner for oss investorer å gå inn nå

Kristin Odfjell

Det siste initiativet er engleinvestor-nettverket Åretak, der de med flere andre kjente investorer i regionen går sammen om å investere i gründere i distriktene på Vestlandet. Blant samarbeidspartnerne er Localhost-gründer Sindre Kvalheim og hans investeringsselskaper Vyrd Måløy - som har utviklet seg til å bli et slags distriktenes Silicon Valley her i Norge, med selskaper som Whereby og Lefdal Mine Datacenter. Andre investorer i nettverket er Elisabeth Øvstebø i Link Venture Capital, Hilde Støle Pettersen og Arve Fresvik i Momentum, Kjartan Aa Berge i Codee Holding og Janicke Allers i Gefyl.

En gang i uka møtes de for å vurdere oppstartsselskaper som aktørene i nettverket deler fra sin dealflow på hver sin kant. Ut fra dette velger de hvilke gründere som får pitche til nettverket. En typisk investering kan være på mellom to og tre millioner kroner, ja i enkelte tilfeller opptil fem millioner kroner.

– Noen ganger kan det også være selskaper vi allerede har investert i, der vi ber om en «second opinion» eller hjelp med noe. Det er en superkompetanse å ha tilgang på, sier Johan Odfjell om nettverket.

Den siste investeringen

Vi møter ekteparet på kontoret i Media City Bergen. Det har gått noen år siden Johan og Kristin Odjfell investerte i Shifter. Den gang var de fortsatt forholdsvis ferske i startup-gamet, men nå i 2022 har de en av Norges største porteføljer av gründerselskaper.

Den siste investeringen er Antler-selskapet Tinga fra Måløy. Tinga har utviklet et digitalt kommunikasjonsverktøy for kjøp og salg i oppdrettsindustrien. I dag foregår dialogene på en rekke ulike plattformer, og det er vanskelig å holde oversikt. Med den nye plattformen sluses all kommunikasjonen inn i en kanal, på en oversiktlig og strømlinjet måte, ifølge Johan Odfjell.

– Det handler jo ikke om høyteknologi, men det er superdyktige gründere som løser et problem på en meningsfull måte ved hjelp av teknologi, sier han, og prøver å sette fingeren på hvordan de tenker rundt investeringene, altså at gründerne må løse en reell utfordring, ikke bare utvikle noe fancy.

Filosofien

Fra oppholdet i Silicon Valley lærte paret også hvordan man sammen kan bli sterkere ved å samarbeide. Åretak er en måte å få til dette også på Vestlandet.

– Vi har et veldig lite miljø. Dette er en måte å aktivere økosystemet og kompetansen som er der ute, fange opp caser i distriktene, sier Kristin Odfjell.

Det er ikke opplest og vedtatt at alle selskapene de investerer i, skal være fra Vestlandet. Men selv om det er blitt en og annen startup andre steder, har fokuset ligget på vestlandsbedrifter.

I tillegg til å investere direkte i selskaper er de inne i blant annet Antler, StartupLab, Sarsia Seed, Hadean, Link, Hatch/Blue Revolution, samt bergenske Momentum, der de har vært anker-investor.

Satsingsområdene

Da de gikk i gang med å investere i norske oppstartsselskaper etter oppholdet i Silicon Valley, hadde Odfjell-paret også et mål om å fremme kvinnelige gründere – de bestemte seg for å være en norsk ving av det kvinnerettede VC-fondet og englenettverket Astia i USA.

– Dette er fortsatt viktig, men vi investerer også i områder vi mener er viktig for verden, der Norge er ledende – hav, helse og fornybar energi, sier Johan Odfjell.

Foreløpig har det imidlertid vært flest helseinvesteringer. Det siste året i serie-entreprenør Heidi Frost Eriksens Yatek, som bruker VR til å behandle sosial angst – samt Ingrid Dynnas soppstartup NoMy.

Drivkraften

I direkteinvesteringene går de som oftest inn med mellom 500.000 kroner og 1 million kroner, og følger gjerne opp i neste runde. Så langt har de vært oppe i fire millioner kroner til et selskap, med da gjennom flere emisjoner.

– Vi gjør dette fordi det er gøy, men først og fremst er det meningsfullt, og vi så at det var behov for å ta grep i det norske økosystemet, bidra til å være en drivkraft, sier Johan Odfjell.

De har fortsatt en del av porteføljen i USA, og henter inspirasjon og visjoner derfra – eller som Kristin sier «lære og tæppe inn på innovasjonsøkosystemet».

– Det må være en gjensidig gevinst, et verktøy for å få en dialog. Hadde det vært en ren pengeplassering, ville vi ikke gjort det, sier Kristin Odfjell.

Vil ha rettferdighet

Ekteparet sitter i styret i enkelte selskaper, der de kan bidra. Der de ikke sitter i styret, er det andre i nettverket som representerer deres interesser.

– Vi har ikke samme kapasitet som for eksempel Momentum da vi har 60 porteføljeselskap, så vi er ikke veldig direkte involvert i mange. Men vi byr på nettverk og andre ting der vi kan hjelpe.

Samarbeid og rettferdighet mellom investorene er avgjørende.

– Vi gjør alle investeringer sammen med andre. Vi krever ikke spesielle rettigheter når vi går inn. Så hvis andre investorer vil ha egne terms, utfordrer vi dem på det, sier Kristin Odfjell.

Hun presiserer at de ikke tar lead i rundene.

– Noen gründere blir jo lei seg for det, men vi trenger en annen lead for at vi skal være med. Vi ønsker å kunne ta lead på sikt, men akkurat nå føler vi oss ikke komfortabel med det. Vi har ikke kapasitet til å gå så dypt inn, sier hun.

– Når vi går inn med en million kroner i så mange selskaper, ville det vært veldig mye arbeid for små summer. Det går jo ikke å gjøre due diligence på 80 investeringer når man bare er to. Det må bli en «lighter touch», fastslår Johan Odfjell.

Prising og muligheter

Den siste tiden har de som mange andre investorer opplevd store endringer. Mens det på tampen av fjoråret var et ellevilt marked med verdivurderinger som gikk i taket, har det nå snudd.

– Da prisingen gikk i været i fjor, ga vi beskjed om at dette ikke var «innenfor». Vi fikk støtte rundt bordet på det, forteller Kristin Odfjell.

De er fullt innforstått med at situasjonen er kritisk for mange, kriseemisjonene florerer og mange må ut på brofinansiering i stedet for planlagte A-runder. Likevel er de også overbevist om at selskapene som fortjener å overleve, de overlever. Selv står de klar til å hjelpe de gode teamene.

– Prisingen har gått ned. Så det er flere gode grunner for oss investorer å gå inn nå, sier Kristin.

De ser nå at oppstartsselskapene bruker mer kreative knep enn før for å få med seg investorer, som for eksempel tegningsretter, altså at investorene kan kjøpe aksjer i fremtiden for samme pris som i dag.

– Da greier de ofte å få med flere, forteller Johan.

De innrømmer at de selv har måttet være noe avventende, nå når mange andre investorer er forsiktige, siden de selv ikke tar lead.

Utfyller hverandre

– Dere er jo et par også privat, hvordan jobber dere to sammen i investeringene, hvordan er dynamikken dere imellom?

– Jeg har ikke havkompetansen Johan har, og han har ikke helsekompetansen jeg har. Vi har ulike perspektiver. Ting som jeg tar som en selvfølge innenfor helse, stiller han kanskje spørsmål ved. Jeg tar imot hans feedback, og han tar imot min, sier Kristin Odfjell, som selv har bakgrunn fra helse og forskning.

– Jeg ville vært helt lost i et helse-case, hadde det ikke vært for inputen fra Kristin, legger han til.

De to er også forskjellig på andre områder.

– Johan har jo erfaringen fra business og kapital generelt, mens jeg har mer den humane kapitalen. Denne kombinasjonen gjør at selskapene forhåpentligvis blir møtt på en god måte. Vi er veldig ærlige og åpne, både med selskapene og hverandre. Det gir en fin dynamikk, sier Kristin.

– Hender det at dere er uenige om et selskap?

– Vi er sjelden uenige. Men da vi i USA var veldig ferske innenfor investeringer, ble jeg noen ganger overrasket over hvor fort beslutningene gikk. Men i sum ser vi ofte det samme i teamet og selskapene.

Et hjerte for Bergen

Selv om de investerer over hele landet, og også i utlandet, banker hjertet naturlig nok litt ekstra for Bergen. De gleder seg over at Vestlands-hovedstaden nå har fått sin egen helseinkubator på Haukeland, gjennom Eitri Medical Incubator, ledet av den tidligere Storm Geo-profilen Torleif Markussen Lunde.

– Oslo har vært flinke til å kommersialisere forskningen rundt helse og life science. Det har bidratt til milliarder av kroner, men tallet har vært så å si null i Bergen. Det er ikke fordi det ikke er sinnsykt flinke folk her, men de har bare ikke tatt ut potensialet, mener Johan Odfjell.

Investorparet tror den nye helseinkubatoren kan bidra til at de mange dyktige helsefaglige ekspertene ved Haukeland sykehus kan tenke litt annerledes, få fart på kommersialiseringen, ikke bare forskningen.

– Vi har stor tro på at vi i Bergen kan lykkes, fastslår Kristin Odfjell.

For ordens skyld, som nevnt tidligere i teksten: Johan og Kristin Odfjell har en eierpost i Shifter gjennom sitt investeringsselskap Planet 9 Venture.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Hvilken bransje jobber du i?*