Virdi-teamet, f.v.: produkteier Michael Wiik, daglig leder Håvard Heggem von Krogh, produkteier Sindre Sangnes, medgründer Aslak Bergersen, og strategisk rådgiver Fredrik Engh.
Foto: Presser/Virdi
Det statlige selskapet skilte ut sin mest spennende teknologi, og inviterte private inn. Nå har Ambita kjøpt virksomheten tilbake
I løpet av drøyt fire år på egen hånd, har corporate-spinouten Alva Technolgoies, nå Virdi, solgt eiendomsrobot for millioner, levert data til DNB og bygget opp innsiktsplattformen virdi.no. Nå har det statlige selskapet Ambita kjøpt virksomheten tilbake.
Det statlige teknologiselskapet Ambita, som er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet, kjøpte i desember tilbake startupen de selv spant ut, etter at Virdi (tidligere Alva Technologies) har operert som uavhengig selskap i drøyt fire år.
Oppkjøpet skjedde etter hva Shifter forstår, fordi eierne var uenige om veien videre. Ulike muligheter for oppkapitalisering ble undersøkt, deriblant salg til en tredjepart, men «spinouten» var nå så nær opprinnelsesselskapets kjernevirksomhet at Ambita, som ved inngangen til fjoråret eide rundt 60 prosent av bedriften, ønsket det tilbake i folden.
– Årsaken til at vi valgte å kjøpe tilbake, var en kombinasjon av at selskapet passer godt inn i konsernets strategi og at vi og de andre eierne hadde litt ulike tanker om hva som var riktig vei videre for selskapet, sier Hege Moe Tveit, direktør for strategi og forretningsutvikling i Ambita.
«Ingen ble superrike»
Ingen av de involverte partene, deriblant Bakken & Bæck, Sprint Consulting og Skyfall Ventures, har kommentert hvor mye Ambita betalte.
– Det var en «fair deal» hvor alle parter var fornøyde. Ingen gikk på tap, ingen ble superrike, oppsummerer Espen Malmo i Skyfall.
Han bedyrer også at det ikke er noen konflikt mellom partene.
– Ambita-konsernet i 2021 er noe helt annet enn da vi startet Alva i sin tid. Selskapet har hatt mange «pivots» og justerte kursen underveis. Det betyr ikke at vi ikke setter stor pris på det de andre partene har tilført, sier Moe Tveit.
– Vi kunne sett at Ambita ikke var beste eier også, og da måtte vi sikret nye gode eiere. I dette caset er Ambita en god og riktig eier, mener hun.
Inviterte private inn
– Jeg tenker at det var riktig på dette tidspunktet for selskapet. Selvfølgelig mister vi uavhengighet og tilgang til kompetanse gjennom styret vi hadde. Likevel mener jeg vi får en styrket posisjon, med større tilgang til kunder, samarbeidsmuligheter og synergier som heleid datterselskap. Det blir en litt ny hverdag, men i det store og hele styrkes selskapet, sier daglig leder i Virdi, Håvard Heggem.
Det var i 2016 at det statlige teknologiselskapet Ambita, som tidligere het Norsk Eiendomsinformasjon, bestemte seg for å skille ut et innovasjonsinitiativ, den delen som jobbet med den mest grensesprengende teknologien, som et eget selskap.
Tanken var at det nye selskapet lettere skulle kunne knytte til seg ekstern kompetanse og kapital, uten å forholde seg til Ambitas mer tungrodde prosesser - men samtidig beholde tilgangen til de interne ressursene og relevant data. Resultatet ble Alva Technologies.
Bakken & Bæck, Sprint Consulting og Skyfall Ventures kom inn på eiersiden, hovedsakelig gjennom «sweat equity», som betyr at betalingen besto i ressurser og timer brukt. Partnerne har imidlertid også skutt inn privat kapital. Ifølge årsregnskapet for 2019 var Ambitas eierandel i Alva nede på 60 prosent ved inngangen til fjoråret.
Vurderte annen finansiering
Spinouten utviklet i første omgang salgsoppgaveroboten Eddie, som automatisk hentet ut relevant data for meglere. Allerede da var teknologien så relevant for Ambita, at de kjøpte den ut for over 12 millioner kroner i 2018. Samme år leverte begynte samme år å levere verdiestimat og boligdata til DNB sin «Samsolgt»-satsing. De friske midlene ble brukt til å bygge et sterkere team i Alva. Tidligere hadde dette bestått av innleide fra de ulike eierselskapene. Blant annet kom nåværende daglig leder, Håvard Heggem, inn.
Selskapet gikk deretter tilbake til tegnebrettet, hvor ideene som ble generert da det først ble spunnet ut fra Ambita lå. Der fantes blant annet konturene av en b2c-portal som kunne gi forbrukere innsikt om boligmarkedet, og gjøre verdiestimater digitalt.
Virdi ble til
Ideen ble etter hvert til virdi.no. Nettstedet som ble lansert for fullt i mars 2019, lar brukerne se salgsprisen for boliger og måle disse opp mot tidligere salg. Dette er nå hovedproduktet i selskapet, som også har byttet navn til Virdi. Denne utviklingen plasserte Alva/Virdi så nær ambisjonene til selskapet det kom fra, at Ambita like godt kjøpte tilbake hele virksomheten i desember.
– Prosessen har vært veldig bra. Selskapet hadde kommet til et veiskille. Produktet begynte å bli såpass strategisk viktig og nært Ambitas satsingsområder, hvor de virkelig har kompetanse internt, og de var såpass gira på å trekke det tettere til sin kjernevirksomhet. Vi så på ulike måter å finansiere opp på, men når man har en hovedaksjonær som er såpass gira, så vi på det som det beste for selskapet, sier Malmo i Skyfall.
– For oss som minoritetsaksjonær handlet det om å finne en pris alle kunne være fornøyd med.
Bygger portefølje
Virdi, som regner med å lande på en omsetning rundt 1,6 millioner kroner i år, blir nå en del av en voksende proptech-portefølje på statlige hender.
Ambita har de seneste årene kjøpt seg opp i flere startups innen eiendomsdata, deriblant Boligmappa AS (93%) og Supertakst (10%), samt godt etablerte 4CastGroup (51%), tidligere kjent som Prognosesenteret.
– Det er en del av en bevisst og villet strategi for vekst og utvikling i konsernet. En del vil vi gjøre på egen hånd, andre ganger er det fornuftig å spinne noe ut - eller å gå inn i andre selskaper, sier Moe Tveit.