innlegg

«Det er på tide å slutte å lure oss selv med håpet om at 2021-forholdene kommer tilbake »

Tørn-gründer Anjali Bhatnagar mener flere er nødt til å legge fra seg forventningene mange har etter 2021 og omfavne nåtiden. 

Vill fest: Anjali Bhatnagar i Tørn mener vi må glemme hvordan investeringsscenen så ut i 2021 .

 Jeg kaster meg inn i denne artikkelen med en kopp kaffe i den ene hånden, og de ufiltrerte erfaringene fra å lede Tørn gjennom gründerjungelen i den andre. Misforstå meg ikke – Tørn har hatt betydelig suksess, doblet inntektene år etter år, bygget opp to nordiske markeder på bare tre og et halvt år, og redusert avfall i bransjen med nesten 4000 tonn. 

Men, her er det en hake; å sikre finansiering har vært, vel, en reise fylt med lange dager og netter, krumspring, tålmodighetsprøver, og mer enn noen få støt.

Som mange av dere kunne jeg ha lett falt inn i sammenlignings-fellen. Vi ser andre – kanskje med mindre framdrift, uklar verdi og forretningsmodell eller en annen historie – skaffe midler til forbløffende verdsettelser, og plutselig sniker tvilen seg inn.

Det er på tide å slutte å lure oss selv med håpet om at 2021-forholdene kommer tilbake.

 

«Gjør vi noe galt? Roper vi ikke høyt nok om prestasjonene våre eller den miljøeffekten vi skaper? Burde vi være mer ute og nettverke? Faller jeg inn i dårlige finansierings-statistikker for selskaper grunnlagt av kvinner?»

Høres det kjent ut? Det er en giftig tankesyklus som er alt annet enn konstruktiv. Jeg har aldri vært fan av å gå ned den veien.

Så her er jeg, ikke som en oppstartsguru, men som en gründer midt i kampen med å bevise at Tørn har livets rett, som har vært vitne til de seismiske skiftene i 2023 og samtidig føler pulsen av 2024. 

Det er på tide å slutte å lure oss selv med håpet om at 2021-forholdene kommer tilbake. I 2024 handler det ikke bare om å bygge enhjørninger: Det handler mer enn noensinne om å bygge noe varig og verdifullt – og det er en reise verdt å dele.

Hvordan navigere gjennom dagens landskap? Glem 2021 og omfavn nåtiden. 

I 2021-2022 lignet investeringsscenen på en vill fest der nesten enhver idé kunne sikre finansiering. Etterdønningene har vært nedslående. De fleste oppstartene finansiert i den perioden har ikke klart å leve opp til forventningene, og etterlatt investorer skeptiske og forsiktige. 

Reisen fremover nå er mer krevende enn noensinne, men de personlige belønningene i form av læring, prestasjon og personlig utvikling kan være enda mer tilfredsstillende. 

Slutt å mimre om den gyldne tiden i 2021. Den uforholdsmessige begeistringen fra 2021 kommer ikke til å gjenta seg (over ganske lang tid, hvis den noen gang gjør det), og jo før vi aksepterer dette, desto bedre forberedt vil vi være for utfordringene som venter.

Vær realistisk og still vanskelige spørsmål

Som gründer er det på tide å stille deg selv de tøffe spørsmålene. Hvorfor startet du et selskap? Hva motiverer deg utover det forlokkende med rask finansiering og høye verdsettelser? 

Reisen fremover nå er mer krevende enn noensinne, men de personlige belønningene i form av læring, prestasjon og personlig utvikling kan være enda mer tilfredsstillende. 

Å starte og skalere et selskap er nå mer enn noensinne ikke for hvem som helst. Det krever mot, tilpasningsdyktighet og en genuin driv til å løse reelle, viktigere, og store nok problemer. Dagene med lettjente penger er over, og bare de med et solid verdigrunnlag vil klare seg.

Back to basics

Hvis du ikke allerede har faste inntekter eller betydelig kundegrunnlag, må du jobbe hardt og prioritere disse før du søker investering og investorer. 

Eller så kommer du bare til å kaste bort dyrebar tid og energi som burde brukes på å løse forretningsproblemene dine. 

Utforsk alternative finansieringskilder som forskning eller innovasjonstilskudd og midler –  eller gjør konsulentarbeid parallelt for å drive virksomheten din.

Hold øye med kostnader 

I 2024 handler det ikke bare om de store ideene; det handler om å være lean og effektiv.

 Hold et øye med utgiftene dine og sørg for at hver krone du bruker bidrar til forretningsmessig verdi. 

Kostnadseffektivitet er ikke bare et buzzword: Det er en overlevelsestaktikk.

Prioriter hands-on team-medlemmer over høyprofilerte ledere

I en oppstart trenger du soldater, ikke bare generaler. Den knappe finansieringen din bør gå til et team som er villig til å jobbe hardt, få hendene skitne og dekke mest mulig av virksomhetshull sammen med deg. 

Høyprofilerte ledere kan se bra ut på papiret, men i en oppstart er det de doere som får ting til å skje. 

Bruk de store navnene som rådgivere, ikke som kjernen i teamet ditt.

Utnytt nettverket ditt

Det er mer sannsynlig at venner, familie og eksisterende investorer vil støtte deg i utfordrende tider. Stol på nettverket ditt før du søker finansiering fra fremmede.

Attraktiv verdsettelse og investorvennlige vilkår

Vær realistisk. Lavere verdsettelser er mer attraktive i det nåværende klimaet. Tilby ekstra goder, gi en plass i styret og vær åpen om vilkårene.

Vær super tydelig hvordan virksomheten din vil tjene penger

Vis en dyp forståelse av markedet ditt, konkurransen og potensielle utfordringer. Vær åpen om risiko og muligheter. Anerkjenn risikoene og utfordringene, og presenter en solid strategi for å håndtere dem. 

Investorer vil se en gjennomtenkt plan som har vurdert potensielle fallgruver.

Dette er ikke lenger en tid med overdreven optimisme, men heller en tid for realisme og sunn fornuft. 

Å bygge en vellykket virksomhet i dagens landskap krever mer enn bare gode ideer: Det krever utholdenhet, evnen til å tilpasse seg endringer, og en dyp forpliktelse til å løse reelle problemer.

Investorer er fortsatt villige til å investere, men ansvaret ligger på gründerne for å presentere en overbevisende sak. Vis dem en god case og avtale, og de vil være mer sannsynlig å åpne lommeboken.

 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.