nytt om navn

Derfor slutter hun i Startuplab

Sonia Bains har vært inkubatorleder hos Startuplab, men sluttet nylig for å starte for seg selv. Nå skal hun hjelpe folk med å bli mer synlige gjennom Linkedin.

Sonia Bains hadde siste dag hos Startuplab 1. mars, men hadde likevel på seg rød jakke da Shifter møtte henne på «gamlejobben».
Publisert

De siste årene har Sonia Bains vært inkubatorleder hos Startuplab. Etter å ha hjulpet utallige oppstartsbedrifter inn i det som anses som Norges gjeveste inkubator tar hun nå sats og begynner for seg selv. 

Hun har sett utallige gründere jobbe beinhardt med å utvikle teknologi og produkter, men opplever likevel at mange sliter med å bli sett.

– Startups har ikke sjans til å konkurrere mot store konsern med milliardbudsjetter på reklame. Det vi skal leve av i fremtiden, det som skal skape fremtidens arbeidsplasser, må bli sett og hørt. Litt på samme måte som denne saken ble plukket opp, sier Bains og viser til at Shifter tok kontakt etter å ha sett hennes siste Linkedin-post.

– Så du skal bli en slags kommunikasjons-coach eller rådgiver?

– Jeg synes alle de ordene er så kjedelige, coach og rådgiver, men ja, sier Bains lattermildt. 

Etter å ha drodlet litt rundt begreper og titler var det nærmeste vi kom en definisjon av hennes nye rolle; en form for personlig spisset PR-arbeid med mål om å vekke følelser hos mottakerne.

Sonias tips for bedre synlighet på Linkedin

#1. Fiks opp profilen. Bilde og banner er det første de ser. Dropp banner med logo. Legg inn noen ord om hva du løser for kunden. 

#2. 1 profilbesøk = 1 varm lead. Har de besøkt profilen din uten at de har klart å fange opp hva de kan gjøre. Ha en tydelig call to action. Legg inn “Meld deg på nyhetsbrev”, eller "book en avtale”. 

#3. Fiks opp i innlegget. Har du vært på scenen på en konferanse. Dropp å tagge en hel haug med mennesker i innlegget. Del heller hva du lærte eller hva du fortalte på scenen. Dette vil hjelpe oss å føle at du er eksperten innenfor dette området.

#4. Skal du ansette, og har mål om å få inn gode søknader. Start 2 måneder med en solid innholdsstrategi. Ikke kun på bedriftsprofilen, men på person profiler til selskapet, gjerne de som er i den stillingen du utlyser. 

– Jeg vil gi folk en oppskrift på hvordan de kan bli synlige. De sier bare «Her er vi på stand» eller «Her er vi på denne konferansen», men man får ikke alltid så mye ut av det, mener hun. 

– Jeg vil jobbe med menneskene, få dem til å bli hørt. Få dem til å bli den neste Nicolay Tangen eller Petter Stordalen

Bains opplever at den største utfordringen som hindrer gründere i å utvikle en tydelig stemme, er at det ikke blir prioritert blant alt annet som må gjøres. 

– Problemet er at de gjerne ikke har tid. De skal jobbe med det de kan best, men hvis de ikke blir sett blir de heller ikke tatt på alvor. Man kan ikke bare lage et produkt og forvente at det blir oppdaget av seg selv. Man må være «top of mind», tror Bains. 

– Folk er lei selgere og kampanjer, de vil ha ekte historier. Akkurat hvordan man gjennomfører det er jo en kunst, sier den ferske gründeren. 

– Jeg har fått henvendelser fra ledere der ute som har fått til så mye i karrieren sin, de har gjerne et mål om å få flere styreverv, men har aldri «brandet» seg selv. De vet kanskje ikke hvordan de skal gå frem, tror Bains. 

Det var «bound to happen»

Opprinnelig er Bains regnskapsfører, men etter at hun var med å arrangere alle mulige startup arrangement ved siden av studiene ble hun aldri sittende bak et Excel-ark. 

– Jeg fikk en telefon fra lederen i Vestlandets Innovasjonsselskap (VIS) da jeg var ferdig på skolen i juni det året. Hun ville at jeg skulle begynne i august. Jeg hadde ikke søkt og visste ikke hva jeg gikk til, sier Bains. 

Etter å ha vært i VIS i fire år begynte hun i Startuplab, men gründerånden fikk hun inn med morsmelken. 

Bains skal nå hjelpe andre bli mer synlig.

– Jeg kommer fra en familie som startet for seg selv, så det gjør det jo lettere. Mamma og pappa kom fra India i 1990 og startet opp en bedrift her. Jeg har sett det hele livet mitt, så det var jo «bound to happen».

Kjenner gründerlivets andre sider

Bains sier det hun kommer til å savne mest med jobben, er å hjelpe nye oppstartsselskaper med pitching.

– Jeg har pitchetrent sikkert 100 selskaper. Og da snakker vi om å kutte ned en pitch fra 30 til 2 minutter. Det er dritgøy, og kanskje det jeg kommer til å savne mest. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.

– Hva annet tar du med deg videre fra tiden i Startuplab?

– At man må tørre å satse, tørre å prøve noe nytt. Det er utrolig å se at gründere med familie og boliglån sier opp en fast jobb og bare «nei, jeg skal gjøre dette fordi jeg brenner for det». 

– Tror du miljøet du har jobbet i har gitt deg inntrykk av at det er enkelt å starte selv?

– Det er kanskje det inntrykket man får hvis man står utenfor og «kikker inn gjennom vinduet». Jeg har sittet på innsiden av «vinduet» og sett hvor hardt arbeid det er. Det er ikke bare «yes, nå landet vi denne investeringen lett». Hver gang jeg føler at jeg står fast fremover, skal jeg tenke på Startuplab, sier Bains. 

– Kommer du tilbake til Startuplab om noen år, men da som gründer?

– Jeg har tenkt på det. Hvis jeg får en genial tech-idè som redder verden, er det hit jeg hadde kommet. På grunn av teamet til Startuplab som jobber døgnet rundt for alle gründerne.