Sommerspalten 2023

Den beste pitchen Trond Riiber Knudsen har fått

Shifter intervjuer utvalgte gründere og investorer gjennom sommeren. Dagens gjest er Trond Riiber Knudsen

Trond Riiber Knudsen vil anbefale alle å besøke klippe-kirkene i Etiopia. Kanskje er han nysgjerrig på hvilke 'proptech'-løsninger som ble brukt for å bygge disse på 1200-tallet?
Trond Riiber Knudsen vil anbefale alle å besøke klippe-kirkene i Etiopia. Kanskje er han nysgjerrig på hvilke "proptech"-løsninger som ble brukt for å bygge disse på 1200-tallet?
Publisert Sist oppdatert

Kan du introdusere deg selv og hva du jobber med i to setninger?

Eier og driver TRK Group hvor vi investerer i 10-15 norske tech startups hvert år, med en total portefølje på 100 selskap. Har også vært med på å starte Antler i Singapore og Nairobi og vært med på etableringen her i Norge. Er aktiv i Øst-Afrika med flere store prosjekt, som blant annet Antler og Katapult, ofte i samarbeid med NORAD, NORFUND, Verdensbanken og norske investorer. Sitter i flere styrer i større selskap som Opera Software, Laerdal Medical og NoA/TheNorthAlliance.

Hva er din drømmeferie?

To-ukers rundreise i mitt fødeland Etiopia. Etiopia er som et eget kontinent, og har en helt særegen kultur, natur og historie som går flere tusen år tilbake i tid. Et must er å besøke klippe-kirkene i Lalibela, som ble hugget ut av fjellet allerede på 1200-tallet. Etiopia er også stedet hvor vi har funnet de eldste spor av menneskets forfedre, og det best kjente skjelettet «Lucy» kan sees på Nasjonal Museet i Addis Abeba. Ellers er det en drøm å løpe på gressbakker i 3,000 meters høyde i fjellene rundt Addis Abeba. «Africa Running Tours» organiserer turer til «running-resorts» drevet av maraton-legenden Haile Gebrselassie. Fin opplading før et maratonløp.

Hva er den verste pitchen du har fått?

Har ikke noen liste over verste pitcher. Jeg treffer 400 startups i året, så jeg ser jo mye forskjellig og ofte er ideene fremdeles umodne. Men jeg prøver å vise gründerne respekt og prøver å være konstruktiv. Det kan ofte innebære at gründerne etter vårt møte bestemmer seg for ikke å gå videre med sin idé. Det har ofte skjedd at de senere har takket meg for at jeg tvang dem til å problemløse ideen helt til bunns for å se om den holder vann.

Hva er den beste pitchen du har fått?

Noen Spacemaker-powerpoint bilder høsten 2016. Tre hyper-komplementære gründere, et problem jeg kjente igjen som utdannet bygningsingeniør med passion for proptech, en troverdig approach og de viste dyp forståelse for problemet de ville løse, og ga meg en meget attraktiv entry ticket fordi jeg hadde noe å bidra med.

Hvis du skulle holdt en TED-talk om noe som ikke er jobbrelatert: hva ville du snakket om?

Betydningen av den europeiske renessansen som katalysator for menneskelig frihet og kreativitet, den vitenskapelige revolusjon, teknologisk disrupsjon og rettsstaten. Og påpekt hvordan dette har ført til frie, velstående samfunn i Vesten, mens land som Russland og Kina, som aldri ble påvirket av disse ideene, henger tilbake i et autoritært tankesett hvor enkeltmennesket bare skal tjene staten og herskeren.

Hva er ditt beste alternativ til formueskatt?

Når alle våre handelspartnere i Norden, EU, Nord-Amerika og Asia har gått bort fra formueskatt, er det svært betenkelig og skadelig med en helt sær-norsk skatt på norsk innovasjon, risikotaking og skalering. Alle disse landene klarer seg utmerket uten formueskatt, så spørsmålet må snus til de som vil beholde og øke formueskatten i Norge. «Til tross for at Norge har verdens rikeste stat, det største statlige kapitalfondet, ingen lån til utlandet og det største overskuddet både på budsjett og handelsbalanse i OECD, hvorfor skal norske private innovatører i legges en særnorsk ekstra skatt som ingen av deres internasjonale konkurrenter må betale?»

Les også: Preben Songe-Møller om "epost-stollek" og å spå fremtiden

Powered by Labrador CMS