Internasjonale Tech-talenter

Byttet ut britiske puber og London-klokka med norsk startupliv

Patrick Ziolkowski i Glint Solar har aldri sett seg tilbake etter at han flyttet til Norge for litt over to år siden. 

Patrick Ziolkowski i Glint solar.
Patrick Ziolkowski flyttet til Norge for to og et halvt år siden.
Publisert

– Jeg har aldri vært i et eneste hus i Norge som suger, og jeg har vært i mange hus som suger, sier Patrick Ziolkowski og ler. 

For rundt to og et halvt år siden flyttet han fra Storbritannia til Oslo. 

– Jeg har aldri vært i et eneste hus i Norge som suger, og jeg har vært i mange hus som suger, sier Patrick Ziolkowski og ler. 

For rundt to og et halvt år siden flyttet han fra Storbritannia til Oslo. 

I likhet med flere andre vi har snakket med i spalten denne sommeren, var det en norsk kjæreste som først førte Glint Solar-profilen til Norge. 

Selv om det i dag er slutt, og Ziolkowski av og til savner en skikkelig britisk pub, er han langt ifra i en vurderingsfase om å flytte tilbake. 

Ziolkowski hadde fortsatt jobb i London en periode etter at han flyttet til Norge. Etterhvert byttet han den ut for å få tid til litt mer solskinn.
Ziolkowski hadde fortsatt jobb i London en periode etter at han flyttet til Norge. Etterhvert byttet han den ut for å få tid til litt mer solskinn i hverdagen.

Fra London-klokka til norsk arbeidsliv

Ziolkowski vokste opp i den skotske hovedstaden Edinburgh. Bortsett fra været, som faktisk er klart bedre i Oslo, beskriver han byen som ganske lik. 

– Omtrent like stor, ruslevennlig og nær naturen, sier Skotten. 

Rett før han flyttet til Oslo, bodde og jobbet han i London. Jobben tok han også med seg videre over Nordsjøen, som skulle vise seg å by på noen problemer. 

– Jeg satt ofte i møter til halv åtte/åtte på kvelden norsk tid, mens alle andre var ferdige klokken fire. Når sola også skinte, var det ganske smertefullt, beskriver Ziolkowski. 

Løsningen ble etterhvert å bytte London-jobben med et norsk tech-selskap, og siden desember 2023 har han vært ansatt i teamet til Glint Solar – en norsk startup som utvikler programvare for å finne de beste stedene å bygge solkraftverk. 

– Jeg ville veldig gjerne jobbe innenfor fornybar energi, i Oslo, og i et miljø med både norske og internasjonale kolleger. Da passet Glint Solar perfekt, sier han.

Ziolkowski har nesten utelukkende jobbet i startups, og synes det norske startupmiljøet er bra. 

– Jeg glemmer ofte at det finnes alternativer. Jeg liker at startups er internasjonale og at man jobber tett sammen med folk med ulik bakgrunn, sier han.

Siden oktober 2024 har han ledet kundesuksess-teamet til sol-oppstarten.

Kultursjokk på bussen

Den første kulturforskjellen Ziolkowski imidlertid la merke til da han flyttet hit var nordmenns oppførsel på offentlig transport.

– Hvis du venter på offentlig transport i Storbritannia, er det en veldig klar prioritering: den første personen som venter kommer først på bussen, med mindre du er gammel, har fysiske begrensninger eller har små barn. I Oslo gjelder ikke det, sier han og fortsetter:

– Min teori er at ting i Norge har flat struktur. Ting er felleseie. Alt tilhører alle – derfor tilhører alt meg, legger han til med et smil.

Bilde fra Oslo sentrum.
Glint Solar-profilen er stor fan av den sommeren i Oslo.

Sunnere i Norge

Ziolkowski trekker altså frem en ting han savner skikkelig fra Skottland. 

– Puber. En ordentlig britisk pub, sier han. 

Men savnet stopper der. For der britene gjerne samles på puben til langt på natt, mener Patrick selv at han har blitt en sunnere utgave av seg selv i Oslo.

– Når jeg er i Edinburgh eller New York, drikker jeg mer, legger meg senere, spiser dårligere og trener ikke. Her trener jeg nesten hver dag og drikker mindre. Jeg kan telle på én hånd de jeg kjenner i Norge som ikke vet hvor raskt de løper en fem kilometer. I Storbritannia er det motsatt, sier han og ler.

Sommeren er en årstid Patrick setter ekstra pris på i sitt nye hjemland. Han beskriver den norske sommeren som «hedonistisk» – som i den berømte Oslo-filmen «Verdens verste menneske».

– Det er som i filmen, du sitter ute hele natten. Alt er romantisk og fint.

 Når venner fra Skottland kommer på besøk, vil han gjerne at de skal komme på 17. mai: 

– Jeg sier bare: «Ta på deg pent tøy» – og så får de oppleve 17. mai uten å vite hva som venter. Ingen av dem vil dra hjem igjen, sier han lurt.