Kvinner i styrer

Byrå med kun menn i styret skal dele ut kvinnepris

Uten selv å ha en eneste kvinne i styret, vil byrået Cure nå vise at de løfter frem kvinner i næringslivet. 

En av fem: Fem menn sitter i styret til Cure, deriblant partner og styremedlem Truls-Petter Bergh.
Publisert Sist oppdatert

Før helgen mottok Shifter en epost fra design - og digitalbyrået Cure om at byrået har tatt initiativ til å dele ut en pris til beste kvinnelige gründer i Vestland, i samarbeid med Bergen Næringsråd. 

Ettersom det er store kjønnsforskjeller når det gjelder gründere og styremedlemmer i i oppstartsbedrifter, er det mange som mener at det er et felt som trenger oppmerksomhet og handling. 

I så måte går byrået foran når det gjelder å løfte kvinner opp og frem i næringslivet. 

Men ved en nærmere sjekk av hvem som sitter i styret i Cure, blir det klart at det består av menn, og bare det.

Ville gjøre noe godt for andre

– Hvorfor ønsker dere å dele ut en kvinnepris? 

– Det begynte som en intern diskusjon - om vi kunne bidra til å gjøre noe godt på et område. Da kom vi på at det er snart er kvinnedagen og begynte å undersøke dette med kvinner og gründerskap. Det er vesentlig flere menn som er gründere. Vi jobber også med mange bedrifter som er i oppstartfasen, sier Truls-Petter Bergh, partner og styremedlem i Cure. 

Etter at de la ut informasjon har de allerede fått inn nominasjoner, men det har også vært noen kritiske tilbakemeldinger. 

Flere har fått med seg at selskapet ikke har noen kvinner i styret. Shifter har undersøkt eierskapet i selskapet, og det viser seg at 95 prosent av selskapet eies av menn. 

Eneste unntaket der er May Åshild Myrvang, som eier rundt fem prosent i Cure via selskapet Idid (Myrvang eier 30 prosent av Idid, som igjen eier 18 prosent av Cure.) 

– Har ikke tenkt på det 

– Hvorfor har dere ikke kvinner i styret? 

– Vi har sovet i timen. Vi trengte en liten «wake-up-call». Vi har ikke tenkt på det, sier Bergh. 

Siden oppstarten av Cure i 2016 har styret utelukkende bestått av menn, men etter å ha fått tilbakemeldinger på LinkedIn de siste dagene, har selskapet bestemt seg for å endre det. 

– Nå skal vi bytte ut en mann med en jente. 

– Gi meg et par dager, så har styret endret sammensetning. Etter hvert bør vi se om vi klarer å få enda bedre kjønnsbalanse, sier Bergh. 

Benekter «genderwashing» 

– At dere ønsket å dele ut denne prisen, var det et forsøk på genderwashing? Altså at det skal fremstå som om dere jobber for likestilling i næringslivet - uten at dere egentlig jobber for det? 

– Nei, det er det på ingen måte. Men vi hadde ikke tenkt oss om. Det er ingen forsøk på å lure noen. 

Monica Mæland, administrerende direktør i Bergen Næringsråd uttalte følgende til Kom24 om samarbeidet med Cure om prisutdelingen: 

– Jeg må virkelig berømme Cure for et flott initiativ. Dette er noe Bergen Næringsråd helhjertet stiller seg bak.

Shifter har spurt Mæland om hva hun tenker om at Cure ikke har en eneste kvinne i sitt styre. 

– Vi i Bergen Næringsråd arbeider for likestilling og mangfold med og for alle våre medlemmer og har gjort det i mange år. Jeg har ikke vært kjent med kvinneandelen i Cures styre og ber om forståelse for at jeg ikke klarer å finne ut av dette en sen kveldstime. Men om det er tilfellet, er det selvsagt ikke godt nok, svarer Mæland. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.