Cybersikkerhet

Brødre vil skape enhjørning med «Fiken for cybersikkerhet»

Seriegründer Jørgen og Markus Færevaag vil tilby cybersikkerhet til små og mellomstore bedrifter. De mener nøkkelen til enhjørningstatus ligger i hvordan man kommuniserer om sikkerhet, ikke nødvendigvis den tekniske biten.

Brødrene Jørgen og Markus Færevaag er gründerne bak Hugin og Munin. Thomas Falck har allerede investert og fungerer i tillegg som rådgiver.
Publisert

– Jeg har bakgrunn som konsulent og har jobbet med mye forskjellig, men har ikke opplevd en bransje som er så uoversiktlig som cybersikkerhet, sier Jørgen Færevaag - som tidligere blant annet har jobbet i Quantafuel og gründet kjøkken-startupen Evi. 

Sammen med broren Markus, som har reist verden rundt som etisk hacker, har de nylig startet cybersikkerhetsselskapet Hugin & Munin, og skal selge inn brukervennlige løsninger til små og mellomstore bedrifter. Selskapet er ungt, men kjente startup-aktører som Thomas Falck og Arne Peder Blix (styreleder) har allerede investert. 

– Dagens løsninger for cybersikkerhet er veldig dyre og arbeidskrevende. De egner seg for store selskaper og banker. Det er en teknisk fokusert bransje, og etter vår mening derfor en umoden bransje. Vi må gå fra å tenke teknikk, til å tenke kunde, og det steget har ikke bransjen tatt enda, mener Jørgen.

– Utfordringen er ikke at selskaper har masse fancy systemer som ikke er satt opp riktig, men at de ikke har noen cybersikkerhetsløsninger - fordi det er for dyrt og komplekst, forklarer Markus. 

Brødrene forklarer at selskaper med stort behov for cybersikkerhet ofte må ha egne spesialister som kun jobber med akkurat det. For mindre aktører er det en kostnad de foreløpig ikke har blitt tvunget til å bære. Med den situasjonen som utgangspunkt oppdaget gründerduoen en mulighet. 

– Produktet vårt har som mål å få til det Fiken har skapt med regnskap. Vi må lage et program som bare funker, for folk som ikke bryr seg om cybersikkerhet. Det er ingen ledere som våkner om morgenen og tenker på cybersikkerhet, men det er likevel noe de bare må ha kontroll på, sier Jørgen. 

Hugin & Munin har allerede pilotkunder i Norge, Sverige og Danmark. 

– Vi mener vi har funnet et kommersielt interessant marked med potensial til å skape en enhjørning. For å få til det snakker vi om et behov for investeringer på en titalls millioner, ikke hundretalls, spår Jørgen.

Hugin & Munin ble startet i 2023 og har foreløpig fått 950 000 kr i tilskudd fra Innovasjon Norge. I tillegg har de hatt noen interne emisjoner. 

Avhenger av enklere måter å beskrive og forholde seg til cybersikkerhet

– Vi har to hovedjobber. Først må vi bygge den nye tekniske plattformen som løser cybersikkerhet på en ny måte i forhold til hva bransjen har gjort så langt. Det er mye jobb, men noe vi vet er mulig. Det andre, som er viktigere, er å løse kommunikasjonen rundt cybersikkerhet. Vi må hjelpe styremedlemmer og ledere med å forstå cybersikkerhet. Vi vil lage en metodikk som gjør at folk forstår det, selv om man ikke har teknisk kompetanse, sier Jørgen. 

Ifølge tall fra NHO (2021) jobber 57 prosent av arbeidstakere i små og mellomstore bedrifter, som utgjør 99 prosent av bedriftene i Norge. Det er ikke noen fastsatt regel for hva som kategoriseres som SMB, men begrepet brukes ofte om selskaper med opptil 250 ansatte.

– Mange selskaper tror alt er i orden hvis de har en IT-driftoperatør. De er gode på drift, men ikke alltid så gode på cybersikkerhet, mener Jørgen. 

Mens dagens kostbare cybersikkerhet løsninger kan spore digitale innbrudd og angrep presist, skal løsningen gründerne utvikler ikke gå i dybden. 

– Systemet vårt trenger ikke forstå akkurat hva som har skjedd, hvem som har gjort det og hvorfor, men heller automatisk kjenne igjen unormal aktivitet og stanse det. Vi har valgt et annet utgangspunkt, med fokus på hva som skaper verdi for kundene.

– Hvis man tar et advokatselskap med all virksomhet i Norge som eksempel, så skal det være lett for å be systemet sette opp en regel om at hvis noen logger seg på fra Portugal, skal det stoppes. For en annen bedrift er det kanskje helt vanlig at noen logger seg på fra Brasil, da må de ha andre innstillinger. Vi skal hjelpe kundene å forstå disse avveiningene, forklarer Jørgen. 

Jobber remote og rekrutterer globalt

Foruten Markus og Jørgen er det fire andre ansatte i Hugin og Munin. CCO-en sitter i Sverige og har tidligere har vært med å bygge opp flere store SaaS-selskap. I tillegg sitter to utviklere i Polen og én i Canada.

Oppstartselskapet er en del av inkubatorprogrammet til Validé og en del av Siva-nettverket.

Brødrene ser foreløpig ingen grunn til at de ansatte ikke skal kunne jobbe remote. De ser det tvert imot som en fordel når feltet de ønsker å gå inn i er såpass spesialisert. 

– Markus og jeg bor i forskjellige byer. Systemet vårt er bygget i programmeringsspråket Rust og de som har dette som kjernekompetanse er «geekeste av de geeke», åpenbart i positiv forstand. Derfor blir rekrutteringen global av natur, og vi er veldig fornøyd med å ha fått på plass kompetanse innenfor det vi skal bygge, sier Jørgen. 

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.