energi

Batteri-startup har koblet
seg til nye pilotkunder

Jan Børge Sagmo i ZnL varsler om økt spenning foran neste kapitalrunde.

Jan Børge Sagmo, gründer og tidligere CEO i Bergen Carbon Solutions, forteller om lovende utvikling i sitt nye prosjekt ZnL.
Publisert

ZnL i Bergen har nå inngått prøvekontrakter med fire forskjellige aktører som skal teste selskapet batteriseparator i sin produksjon, melder selskapet.

– Det viser at løsningen vår har stor interesse i industrien, mener Jan Børge Sagmo, markeds- og strategisjef Jan Børge Sagmo.  

Han har tidligere startet Bergen Carbon Solutions, der han skulle utvikle karbonfiber fra klimagassen CO2. Han solgte seg ut en stund etter at selskapet gikk på børs, med en pen gevinst som han blant annet har brukt til å investere i andre oppstartsselskaper.

Shifter har tidligere skrevet om hvordan han etter en tøff avslutning på tiden i Bergen Carbon Solutions måtte ta seg en hvilepause, før han sommeren 2022 gikk inn i ledelsen i ZnL hvor hans venn Benjamin Farstad var administrerende direktør. 

Store aktører

Det ser ut til å ha gått bra så langt. Sagmo kan ikke si hvem de nye testkundene er - til det er konkurransebildet i bransjen for sterkt, hevder han. Han forteller imidlertid at de nå har prøveavtaler med selskaper som jobber med batterier basert på både litium, sodium og sink-ion.

– Vi har spesifikt valgt aktører som skal vokse vesentlig de neste årene. Testene som skal gjøres, er planlagt sammen med oss, og det står i kontraktene at informasjonen skal deles med oss, presiserer Sagmo.

Konkurransefortrinnet til ZnL skal være at batteriseparatoren ikke er «porøs», noe som fjerner faren for kortslutning og brann. En annen fordel er at den skal produseres i Europa, ikke i Kina. Gründerne jobber nå med en pilotlinje som skal stå i Trondheims-området.

– Hvor fullskala fabrikk blir til slutt er ikke bestemt, men både Frankrike og Tyskland er mulige aktører da store kunder av oss holder til blant annet i Frankrike. En av testkontraktene kommer fra USA.

Sagmo viser til at Biden-administrasjonens nye «Inflation Reduction Act», som retter seg spesielt inn mot den såkalte grønne økonomien, gjør det attraktivt å satse i USA. Målet på sikt er å sette opp en større fabrikk også i USA.

Investor Markus Andreas Olsen (t.v.) var foreløpig toppsjef, frem til Benjamin Ferstad kom inn som CEO. Jan Børge Sagmo er medgründer og strategi- og markedssjef i ZNL Energy. Foto; Presse

Ny kapital på gang

ZnL hentet 19 millioner kroner i mai i år. I disse dager jobber de med å hente en større runde med kapital for å sette opp pilotlinjen. Mellom 200 og 250 millioner kroner skal være på plass i løpet av første halvår i 2024, med hjelp fra investeringsbanken Piper Sandler.

Etter interessen for testkontraktene er han optimistisk, og tror det også vil komme penger inn i selskapet fra salg.

­– I denne bransjen er det mange «future contracts». Med det mener man at man går inn i leveransekontrakter med selskaper før man bygger opp kapasitet. Går alle testkontraktene våre over til kommersielle kontrakter vil det medføre solide fremtidige inntekter, sier Sagmo.

– Blir det børsnotering denne gangen også?

– Det er selvsagt noe som løpende vurderes, men kapital og skalering er det viktigste. Vi ser på de mulighetene som er det beste for selskapet.

For øvrig blir nå også styret styrket, med at Hydros CFO, Pål Kildemo, kommer inn.