musikk

Avfallsgründer tar dristig sats – dropper startupen for å slå gjennom som rapper

Etter tre år hopper Emil Skar av Sensorita-toget, og gir seg tre måneder til å slå igjennom som musikkartist. 

Rapper: Emil Skar forteller han lenge har tenkt det var på tide å starte en musikkarriere for fullt.
Publisert

I have 90 days. To achieve my dream of becoming a full-fledged musician, and live off of my music.

Det annonserte gründer Emil Skar på sin Linkedin-profil for et par uker siden. 

90 dager er altså alt han har gitt seg selv til å slå igjennom som rap-artist, etter å ha vært gründer og CTO i startupen Sensorita i tre år. 

Men Emil tror nettopp den mentaliteten, som han trolig har tatt med seg fra gründerbransjen, kan være akkurat det som må til for å leve av musikken. 

–  Det er jo litt «crazy», men jeg har tenkt at man må ha litt «tension», sier Skar aka. «Serimal», som er det nye artistnavnet.

Han er med andre ord klar på at å satse på musikkarrieren vil kreve alt, som også betyr at gründerlivet i Sensorita er over. 

Fra CTO til rap-artist

Umiddelbart kan man kanskje tenke at gapet og overgangen mellom rap-verden og gründerverden er stor, spesielt om man skal klare å leve av det kun etter tre måneder

Skar på sin side, har tenkt å beholde gründerhjernen når han satser, og har store forventninger: 

– Det er jo egentlig nesten helt det samme, for man har et mål man skal nå som man må jobbe hardt for, påpeker Skar. 

Gründerkolleger: Emil Skar og Ulrikke Lien har kjent hverandre helt siden studietiden og startet opp Sensorita sammen for tre år siden.

– Det er veldig gründeraktig. Han kan også være til inspirasjon for andre som sitter med samme tanke om å gjøre noe utradisjonelt, fortsetter Ulrikke Lien, medgründer og CEO i Sensorita, som sitter overfor han.  

De siste årene har de to jobbet tett sammen for å få selskapet på beina. 

Shifter har skrevet om avfallshåndterings-startupen, som bruker kunstig intelligens og sensorer til å holde oversikt over innholdet i avfallscontainere, flere ganger tidligere. 

Etter tre år med hardt arbeid, kunne Lien senest i sommer fortelle at de har et mål om 60 millioner kroner i årlig omsetning og at de utvider teamet. 

Mye kan altså tyde på at Skar hopper av når Sensorita-raketten gjør seg klar for «takeoff». 

Men både Skar og Lien, som forøvrig er svært gode venner på privaten, er tydelige på at de ikke kommer til å slutte å ha kontakt av den grunn.  De to har kjent hverandre siden studietiden på NMBU.

– Emil kommer fortsatt til å være en av mine nærmeste, understreker Lien, og forteller at de kommer til å møtes som venner og på boklubben hver tirsdag. 

Tøffe samtaler

Gründerne legger likevel ikke skjul på at de har måttet ha noen vanskelige samtaler. 

Det var for rundt halvannet år siden Skar først begynte å lufte at han ville hoppe av.

Blant annet måtte de finne ut hvilken rolle og eierandel han skulle ha, samtidig som Lien skulle ha mulighet til å bygge selskapet videre. 

– De samtalene er de vanskeligste, men også de viktigste. Så vi brukte litt tid på å finne ut av hva vi skulle gjøre, understreker Lien. 

Det å høre med andre om hvordan de hadde løst lignende problemstillinger, ble viktig. Samtidig, tror de vennskapet har gitt dem en fordel. 

– Vi har mye omtanke for hverandre, så det var jo om å gjøre å finne en løsning som funket for begge, sier Lien. 

Allerede i startfasen av Sensorita har de hatt en åpen kommunikasjon, der det skulle være lav terskel for å ta opp ting.

– Man blir jo ofte rådet til å ikke gjøre «busieness» med venner. Det er noe vi har vært bevisste på hele tiden. Vår historie er en solskinnshistorie sammenlignet med mye av det man hører, påpeker Lien. 

Skar har solgt mesteparten av eierandelene sine til Lien, men beholder fem prosent. Duoen vil ikke si noe om prisen som ble betalt. Skar skal ikke ha noe med selskapet fremover, bortsett fra å fortsette som støttespiller for venninnen. 

 – Jeg gleder meg til å se Sensorita på børs om noen år. Sensorita skal ta over verden, sier Skar. 

Han har det siste halvannet året kun jobbet 50 prosent som CTO for å jobbe med musikken, mens Lien har jobbet med å bygge teamet videre og å finne en god kandidat til å ta over for Skar. 

Coachella med Karpe

Flere av de 90 planlagte dagene har allerede flydd unna. Skar er imidlertid i full gang med å promotere på sosiale medier. 

Å satse på å slå gjennom i løpet av den tiden er også en strategi for å skape oppmerksomhet, forklarer han.

Next stop Coachella? Skar skal i hverfall jobbe hardt for å slå igjennom som rap-artist.

– Altså for at folk skal synes det er interessant, sier han.

Han er i full gang med å produsere egne låter fra hjemmestudioet, og målet er 15 låter innen de første 30 dagene. Han legger ikke skjul på at musikkindustrien er tøff. 

– Jeg merker allerede nå at jeg er litt stresset. Men jeg har en god plan, forsikrer han. 

Han har flere inspirasjonskilder, og trekker spesielt frem den norske artistdouen Karpe. 

– Jeg tror Karpe kommer til å være de første nordmennene som spiller på Coachella. Hvis ikke det er meg da, sier Skar som har bestemt seg for å legge fra seg janteloven i artistkarrieren. 

– Eller sammen med Karpe, fortsetter venninnen med en smil. 

Skar rapper også på norsk, og ser ingen grunn til at det skal hindre han fra å bryte gjennom internasjonalt. 

– Jeg tenker bare hvorfor skal ikke engelsktalende høre på norsk musikk? Jeg hører på fransk, for eksempel. 

– Det er også litt startupmentalitet. Man kan ikke kun ha Norge som eneste mål, påpeker Lien. 

– Hva gjør du om det ikke går i løpet av de 90 dagene? Er du ferdig med musikken da? 

– Vi får se. Foreløpig er det alt eller ingenting, sier Skar, som har drevet med musikk på fritiden i rundt seks år, og fortsetter: 

– Hvis jeg ikke klarer det må jeg nok tilbake på Linkedin og søke jobber, men da har jeg lært masse. Tre måneder er en utfordring, men hvis det gir meg muligheten til å leve av musikk, så hvorfor ikke?

Få gratis nyhetsbrev

Abonner på Shifters nyhetsbrev for de siste nyhetene, trendene og analysene.